Ivan Mance

Nema opravdanja za poraz u Osijeku, zakazali su iskusni igrači i nositelji igre

Portal Novilist.hr

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Nakon promašenog udarca igrača Osijeka lopta je došla do Marića koji je zabio za 1:2 i voda je ušla u uši. Iskusni igrači, nosioci moraju to izdržati, zadržati loptu i privesti normalno utakmicu kraju - objasnio je Mance u eter Radio Rijeke.



RIJEKA Ivan Mance, zamjenik sportskoga direktora Rijeke, gostovao je u kultnoj radijskoj emisiji Pod stijenama Kantride umjesto viroznog trenera Simona Rožmana i pokušao kolegi Robertu Ferlinu otkriti razloge bolnog poraza u Osijeku.


– Bolno je i teško, ali nema vremena za plakanje. Trebaju se svi igrači pogledati u oči i reći jednima drugima ono što ih ide, te početi pripreme za iduću utakmicu. 


Što se dogodilo? Rijeka je odigrala najbolje poluvrijeme ove sezone, a onda je odigrala valjda najgore poluvrijeme ove sezone? Kako je to moguće?




– Najlakše je objašnjenje – to je nogomet. Kada je to na tvoju korist onda je to prekrasno i divno, a kada je to na tvoju štetu onda je to katastrofa. Zaista smo odigrali fantastično poluvrijeme, konačno se na terenu vidjelo ono što su radili cijeli tjedan na treningu. A drugo poluvrijeme je bilo ne najgore ove sezone već zadnjih nekoliko sezona. Momčad se raspala nakon primljenog gola. Imamo igrače koji trebaju podmenuti leđa i svojim iskustvom zadržati mirnoću, te privesti utakmicu kraju… Ajde dobiti jedan ili dva gola, ali za treći jednostavno nema opravdanja. Oni su to morali sigurnije i bolje privesti kraju. Nažalost nisu. Vrijeme se ne možemo vratiti.


Gdje se u nastavku izgubila čvrstina i sigurnost iz prvoga poluvremena?


Nije to situacija koja se prvi put dogodila u nogometu. To je čista psihologija. Osijek je krenuo va banque i napao iz svih oružja, a mi nismo imali mirnoću u pasu u dvije tri situacijue gdje je trebalo zabiti treći gol. Nakon promašenog udarca igrača Osijeka lopta je došla do Marića koji je zabio za 1:2 i voda je ušla u uši. Iskusni igrači, nosioci moraju to izdržati, zadržati loptu i privesti normalno utakmicu kraju.


Iduće nedjelje na Rujevicu dolazi Dinamo?


– Utakmica u Osijeku je udarac za igrače. Međutim, imamo pokazatelj, a to je prvo poluvrijeme. Ako će Rijeka igrati kao što to trenira onda će igrati kao u prvom poluvremenu protiv Osijeka. U tom slučaju može igrati protiv svakoga i pobijediti svakoga. Imamo igračku kvalilitetu, prvo poluvrijeme protiv Osijeka, koji je jedna od najboljih hrvatskih momčadi u koju je investiran nevjerojatan novac, je to pokazalo. Međutim, u nogometu neki procesi ne idu preko noći. Simon je došao nenadano. Bivši trener je bio siguran sa solidnim rezultatom i nitko nije razmišljao da bi trebalo mijenjati trenera. Novi trener je došao sa svojim radom i kroz prvo poluvrijeme se vidio taj rad, ali sada to treba početi primjenjivati na veći dio utakmice. 


Dva poraza u posljednje dvije utakmice, sada bi se trebali pokazati pravi navijači?


– Žao mi je da su naši navijači morali gledati ovo što su gledali drugo poluvrijeme, ali ponekad moraš patiti sa svojom momčadi. Sada Rijeka treba podršku navijača više nego ikada i mislim da će Riječani reagirati i stati iza svojega kluba, te dati mu vjetar u leđa da budemo pravi – poručio je Mance u eter Radio Rijeke.