Slijedi pet kola

Neizvjesni predah: Čačić, Angelov i Tumbaković veća su prijetnja Keku od Peteva

Ivan Volarić

Samo da se svi vrate zdravi na Rujevicu – Pomoćni trener Vjeko Miletić i "šef" Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Samo da se svi vrate zdravi na Rujevicu – Pomoćni trener Vjeko Miletić i "šef" Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Izbornici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore tijekom stanke će raspolagati s možda najbitnijim karikama u riječkoj momčadi koje ionako nisu u idealnom tjelesnom stanju u posljednje vrijeme



RIJEKA – Preokretom i pobjedom nad “Hajdukom” nogometaši “Rijeke” zaokružili su još jedan ciklus utakmica u periodu između dvije prvenstvene stanke. Bio je to – savršeni niz. Pet pobjeda u pet nastupa (Osijek 3:0, Inter 1:0, Rudeš 5:3, Lokomotiva 2:0 i Hajduk 2:1)! Riječani su pritom zadržali šest zaveslaja prednosti nad “Dinamom”, povećali bodovni kredit u odnosu na “Hajduk” i “Osijek” te izborili četvrtfinale Kupa Hrvatske. Nastavili su pritom svoj pobjednički niz. U novu pauzu uplovili su sa serijom od sedam prvenstvenih (od Cibalije) i čak osam pobjeda u službenim utakmicama zaredom! Prilog tezi da “Rijeka” u ovom trenutku igra najbolji nogomet u HNL-u i da je ova momčad predodređena za velike stvari.


Utrka udvoje


Pet kola prije kraja prvoga dijela dijela sezone iskristalizirala se situacija na vrhu prvenstvene ljestvice. Budući da “Hajduk” i “Osijek” sve teže prate visoki ritam kojega je nametnula momčad s Rujevice vrlo brzo će se priča oko borbe za naslovom svesti u uobičajene okvire: utrku udvoje! Doduše, postoji jedna bitna razlika u odnosu na protekle sezone. Ovoga puta “Rijeka” je ta koja predvodi kolonu i velikim koracima grabi prema naslovu prvaka.



1. Rijeka 41


Na Rujevici: Cibalia, Istra 1961




U gostima: S. Belupo, Dinamo, Split


2. Dinamo 35


U Maksimiru: Istra 1961, Rijeka, Lokomotiva


U gostima: Osijek, Hajduk



Jedini konkurent “Dinamo” pobjeđuje, ali ne djeluje nimalo uvjerljivo. “Modri” su četiri od posljednjih šest utakmica dobili rezultatom 1:0! Dojam je, sudeći i prema izjavama iz “Dinamovih” redova, da su se i u Maksimiru pomirili s time da će najavljeni zimski remont dočekati s bodovnih zaostatkom. Naravno, »modri« će do stanke nastojati smanjiti bodovni zaostatak na što manju mjeru, ali pravo je pitanje koliko te želje imaju realno uporište. Posebno kada se uzme u obzir raspored u predstojećih pet kola. Maksimir je objektivno jedina adresa na kojoj momčad “Rijeke” može posrnuti. “Modrima” s druge strane predstoje gostovanja u Osijeku i na Poljudu, gdje neće tako lako doći do sva tri boda.


Neuvjerljivi Dinamo


Trener “Dinama” Ivajlo Petev i ono što pruža njegova momčad u ovom trenutku se ne doimaju kao realne prijetnje “bijelima” na putu do jesenskog naslova uz opipljiviju bodovnu prednost. Više od bivšeg bugarskog izbornika Kek se mora pribojavati Ljubiše Tumbakovića (Crna Gora), Igora Angelova (Makedonija) i Ante Čačića (Hrvatska), koji će tijekom posljednje reprezentativne stanke u ovoj godini raspolagati možda s najbitnijim karikama njegove momčadi.



Slučajni gol Petra Stojanovića na gostovanju kod “Splita” vratio je klub iz Maksimirske 128 na šest bodova zaostaka iza “Rijeke”, napunivši pritom trenera “Dinama” Ivajla Peteva pozitivnim mislima uoči prvenstvene pauze.


– U utakmicu smo ušli vrlo ozbiljno, a prvo poluvrijeme smo odlično odigrali. Šteta je što smo u tom razdoblju zabili samo jedan gol. Nije ovo bila idealna predstava s naše strane, ali zasluge za to idu i suparniku koji se jako dobro branio – rezonirao je Petev.


U najavi dvoboja bugarski stručnjak je uporno tvrdio da se radi o vrlo kvlitetnom suparniku, a povrh toga, nakon prilično jalove i dosadne utakmice ustvrdio je da su njegovi štićenici odigrali “odlično prvo poluvrijeme”. Nije na odmet podsjetiti da je u prije dva kola “Cibalia” tom istom “Splitu” uputila 23 udarca prema golu.


– Sada nam dolazi petnaest dana pauze zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U tom vremenu ćemo odraditi neke stvari – dodao je trener “Dinama” koji je, uzgred budi rečeno, preuzeo momčad uoči vremenski istovjetne stanke prije mjesec dana.


Na spomen lova za “Rijekom”, Petev je ponudio optimizam, iako mu trenutna forma obje momčadi ne daje idealnu podlogu za razmetanje.


– Moramo prihvati da oni sada imaju šest bodova više od nas. No, vjerujem da ćemo nakon pauze biti još bolji i ofenzivniji. Do kraja prvenstva ima još dosta utakmica, a na kraju će se brojati bodovi – zaključio je Petev. (D. P.)



Treba pritom uzeti u obzir činjenicu da dio tih igrača nije u posljednje vrijeme u idealnom tjelesnom stanju. Sve teži uvjeti za igru i loši travnjaci polako crpe energetsku supstancu u momčadi koja nastoji svaku utakmicu odraditi na visokom okretajima – u petoj brzini. Matjaž Kek uglavnom ove jeseni “rauba” istih desetak igrača, a dio njih počeo je u posljednje vrijeme pokazivati znakove zamora (Ristovski, Vešović…), što se ne održava toliko na rezultatima, koliko na igri riječke momčadi koja u posljednje vrijeme više nije onako tečna kao prije nekoliko kola.


Delikatni trenutak


Stanka je mogla u tom smislu dobro doći za odmor i obnovu određenih fizičkih kapaciteta, no izbornici tri reprezentacije osiromašili su “Rijekinu” svlačionicu u možda najdelikatnijem trenutku završnice prvoga dijela sezone. Naime, “Rijeka” u posljednjih pet jesenskih kola ima priliku ne samo zadržati, već i uvećati svoju bodovnu prednost nad “Dinamom” ako pokaže svoje pravo lice u izravnom ogledu u Maksimiru. A osam ili devet bodova prednosti neće lako nadoknaditi ni u stanci ojačani “Dinamo”… Samo je bitno da Tumbaković, Angelov i Čačić vrate tijekom idućega tjedna prvotimce “Rijeke” na Rujevicu u zdrastveno ispravnom stanju.