Pod riječkom urom

Na Rujevici Kek priprema Trojanskog konja!

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Na Rujevici će se igrati za – jedan pogodak! Nevjerojatna uloga. Rijeka je dočekala najveću utakmicu svoje povijesti. Čudotvoran je Kekov laboratorij... Priprema se Trojanski konj!



Riječanima je na Karaiskakisu sreća okrenula leđa kada je u igru ušao – Fortounis! Najbolji igrač Olympiakosa otvorio je pukotine u riječkoj obrani, Grci su postigli dva gola, preokrenuli rezultat. Simona Slugu, sjajna Rijekina vratara, izdali su suigrači… Nevjerojatno je kako su Žuta i Elez u dva navrata skuhali kašu. Žuta je sve zasolio »žutim glupostima« (guranje lopte nakon prekršaja i namjerno igranje rukom…), ostavio momčad na cjedilu. Momčad je već tada disala na škrge, teško dolazila do zraka i do lopte, suparničke igrače hvatala lasom… Za starog trenerskog lisca Otta Barića Rijekin stoper Josip Elez bio je najbolji igrač u remiju (1:1) u Salzburgu. U Pireju je ispred Sluge bio neki drugi Elez. I Rijeka je izgubila utakmicu u onim sudačkim minutama kada su golovi kao nož u leđa. Plaćen je skup danak dekoncentraciji. Zasluženo su Grci pobijedili, kvalitetnija su momčad, ali do posljednjih dvadesetak minuta Rijeka je držala bika za rogove… Branila se i pokušavala Heberu stvoriti prostor za ponavljanje majstorije iz kraja prvog poluvremena kada je uzdrmao Pirej! Rijeka je izgubila utakmicu, ali je za utjehu dobila – Hebera! Na Rujevici će se u utorak igrati za cijelo bogatstvo, ulazak u Ligu prvaka, koji uz već zarađenih šest milijuna ,donosi novih devet milijuna eura. Ali i više od toga – besmrtnost!


Prvak Grčke (44 puta) ljetos se pojačao, Riječani su izgubili nekoliko karika šampionskog lanca (Andrijašević, Bezjak, Ristovski…), Matjaž Kek je dobro nacrtao taktiku. Često, međutim, sve pripremljeno postaje kao da je »naslikano« na papirnatoj maramici… Igrač se zaboravi i obriše nos. Jednom greškom sruši sve taktičke zamisli. Dogodilo se to Riječanima u nekoliko navrata, iako valja kazati da su, s obzirom na veliku razliku u kvaliteti, odigrali poštenu utakmicu. Ispali su naivne sobarice kada su imali u džepu neriješen rezultat. Na utakmicama takve razine takav je pad koncentracije nedopustiv. Reći će Kek kako »smo vidjeli što je europski nogomet, kakva je to razina trke i kvalitete«.


Prije utakmice, objektivno, svako bi potpisao minimalan poraz uz postignuti pogodak. Nakon susreta u ustima ostaje gorčine ne zbog toga što je suparnik bio bolji, nego zbog načina na koji je izgubljena utakmica. Priznat će kako je »padom fizike pala je i koncentracija« u posljednjih pola sata. Ponovila se priča iz Salzburga. U Pireju je Rijeka, prije nego što su igrači potrošili spremnik goriva, mogla kvalitetnije izaći uz svog gnijezda, zaprijetiti Grcima. Ali, od trojice veznih igrača, najkvalitetniji je bio prekaljeni borac, kapetan Mate Maleš. Umjetnici Bradarić i Mišić nisu uspijevali izaći iz »grčkog zagrljalja«, nacrtati brzu akciju za – Hebera. Na Rujevici će lopta morati biti puno brža, igrači više trčati, stajati bliže suparnicima. To je ona hrabrost o kojoj je govorio Kek uoči utakmice.




Veliki posao odradio je Gorgon, kao što je sigurno da će puno bolji biti Vešović u uzvratu na Rujevici. Plesala je povremeno Rijekina obrana, zadnja linija, kao da igra na ledenoj plohi, a ne na plus četrdeset stupnjeva…


Slabosti svoje momčad i osobine Grka pod povećalo će idućih dana staviti Matjaž Kek. Rijekin trener ima »kratku klupu«. Rijeka ima viziju svoje filozofije »živjeti od svog rada« i samoodržavanja, ali bojim se da je klub ušao bez jasne strategije u kvalifikacija za Ligu prvaka. Naravno, o prijelaznom roku je riječ, o boks meču s ambicijama.


Rezultat iz Pireja je fenomenalan s obzirom na to da je »papirnata snaga« suparnika nekoliko puta veća od Rijekine vrijednosti. Sada Riječani zaista nemaju što izgubiti, a mogu utrčati u rudnik zlata. U Pireju su imali sreće, ali i nesreće. Da bi priredili senzaciju i izbacili Olympiakos morat će pokazati puno više nego u Pireju. Svih devedeset minuta, jer na utakmicama takve razine dovoljno je zažmiriti da bi – stradao.


Rijeka je u Pireju, bez obzira na sve, pokazala da je europska momčad! Mogla je postići još koji gol, ali i primiti nekoliko… Na Rujevici će se igrati za – jedan pogodak! Nevjerojatna uloga. Rijeka je dočekala najveću utakmicu svoje povijesti. Čudotvoran je Kekov laboratorij… Priprema se Trojanski konj!