Slab nogomet na Rujevici

NULA OD DERBIJA Igrao je samo Dinamo, Rijeka se branila i na čelu sa Slugom – obranila

Denis Frančišković

Igrači Rijeke nisu pokazali previše od igre/R. BRMALJ

Igrači Rijeke nisu pokazali previše od igre/R. BRMALJ

Rijeka je odlučnije krenula tek u posljednjih desetak minuta igre i tad se pokazalo da je možda trebalo ranije nametnuti neki ofenzivniji oblik igre, a ne samo se orijentirati na čuvanje vratiju. Ulaskom Čolaka i Murića riječki su redovi malo prodisali no nedovoljno za kakvu zalutalu loptu što bi po viđenom predstavljalo mini senzaciju.



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Dinama drugi su put ove sezone remizirali, nakon maksimirskih 1:1, “mršavih” 0:0 niti izbliza nije moglo zadovoljiti nogometne sladokusce. Najavljivao se iz oba tabora dobar nogomet, no igrao je samo Dinamo, dominirao posjedom, dok se Rijeka branila i u igrača utakmice promovirala svog vratara Simona Slugu. Riječani su na kraju dobili pljesak za bod u prvoj rundi “obračuna” s Dinamom, iako su ostali dužni. Uoči skorašnjeg finala Kupa u Puli “bijeli” će morati pružiti daleko više žele li Rabizinovo sunce u svojim vitrinama.


“Nula” je svakako velikim dijelom i rezultat jako oprezno postavljene igre “bijelih” i domaćeg stratega Igora Bišćana. Bišćan je očito procijenio da je kvaliteta uvelike na strani gostiju i prvaka, a sa zatvorenom varijantom koja je u nekim dijelovima igre imala sva odličja “bunkera” Riječani su sačuvali mrežu. Istina za to je uvelike zaslužan Sluga koji je u prvom dijelu u nekoluko navrata maestralno reagirao.


Rijeka je odlučnije krenula tek u posljednjih desetak minuta igre i tad se pokazalo da je možda trebalo ranije nametnuti neki ofenzivniji oblik igre, a ne samo se orijentirati na čuvanje vratiju. Ulaskom Čolaka i Murića riječki su redovi malo prodisali no nedovoljno za kakvu zalutalu loptu što bi po viđenom predstavljalo mini senzaciju.




Dinamo se i drugom dijelu nametnuo, uspostavio svoj gard igre, a već u 48. minuti Stojanović je nakon kratkog dodavanja Artiemwena s 20 metara silovito odapeo i uzdrmao gredu nemoćnog riječkog vratara koji je samo pogledom ispratio loptu. Gosti su stezali obruč, pleli mrežu oko 16 metara, ali bez prave završne akcije. Rijeka je dosta dobro stajla ju bloku, gustiš ispred čak pet igrača u stražnjoj liniji nije “dinamovcima” ostavljao puno prostora za kreaciju u završnim akcijama.


Krajem susreta, u 80. minuti puno nervoze izazvao je start nad Čolakom u obećavajućij poziciji, dok su posljednju šansu gosti imali u 86. minuti kada je nakon kornera Sluga “zaplivao”, a Atiemwen na drugoj vratnici tukao preko grede. U posljednjoj minuti pokušaj Čolaka bio je mlak i neprecizan da bi iznenadio besposlenog Livakovića.


 



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 5.543. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 5,5. Žuti kartoni: Lepinjica, Kvržić (Rijeka), Rrahmani, Gojak (Dinamo).


RIJEKA: Sluga 7, Escoval 6, Župarić 6, Punčec 6, Mamić 6,  Lepinjica 6,5, Kvržić 6, Halilović 6 (od 90′ Capan -), Pavičić 5,5, Lončar 5,5 (od 84′ Murić -), Puljić 5,5 (od 67′ Čolak 6). 


DINAMO: Livaković -, Stojanović 6,5, Lešković 6, Dilaver 6, Rrahmani 6,5, Moro 6,5, Atiemwen 6, Gojak 5,5, Olmo 6, Oršić 5,5 (od 83′ Šitum -), Petković 5,5.



Inače, prvo poluvrijeme Dinamo je dominirao i posjedom i šansama, Rijeka se strogo ograničila na čuvanje vratiju pri čemu je vratar Sluga u nekoliko navrata spašavao “bijele”. Riječani su kombinacijom sustava nastojali uspostaviti prevagu u središnjici, ali nisu previše uspjevali. Domaći protok lopte bio je slab i “zagušen”, uz puno grešaka i izgubljenih lopti.


Prvih 20-ak minuta nije se događalo ništa vrijedno spomena, da bi 23. minuti Gojak prizemnim udarcem s na dosta muke stavio Slugu. U 26. minuti Sluga je maestralno regirao. Nakon Olmovog kornera Rrahmani je poslao loptu prema rašljama, činilo se da će lopta završiti u mreži, no Sluga je čudesnom paradom spriječio pogodak. Četiri minute kasnije Moro je izveo slobodan udarac s 20-ak metara, bio je to više ubačaj, a lopta prošla šumu igrača i umalo završila u kutu Slugina gola.


Bio je to period igre u kojem se Dinamo potpuno nametnuo, a Bjelica u dva navrata ljutito reagirao nezadovoljan sučevim rekacijama nakon dvojbenih duela nad Atiemwenom i Morom u obećavajućim situacijama. U biti trenera “modrih” gotovo da se nije vidjelo tako iznerviranog i nezadovoljnog što je naravno popraćeno zvižducima s tribina.


Uoči odlaska na odmor Zagrepčani su još jednom zaprijetili, Rrahmani je s više od dvadeset metara silovito opalio, lopta fijuknula prema rašljama, ali Sluga je opet bio na vrhunskoj razini.


Sve u svemu više se očekivalo od sudara prvaka i doprvaka.