Mercato

NOGOMETNI PARADOKSI Rijeka će više zaraditi od Pavičića nego što bi od prodaje Gavranovića. Evo računice

Ivan Volarić

Mario Gavranović i Domagoj Pavičić, Foto: V. KARUZA

Mario Gavranović i Domagoj Pavičić, Foto: V. KARUZA

Ako ne dođe do nekog velikog preokreta, Domagoj Pavičić će s prvim danima siječnja postati igrač Rijeke – na odlasku. Naime, na Rujevici već sada raspolažu s nekoliko unosnih ponuda



RIJEKA Završnom feštom u »Guvernerovoj palači« završile su i sve obveze za nogometaša i trenere »Rijeke« u 2017. godini. Kek i ekipa prepuštaju sada scenu sportskom direktoru Srećku Juričiću i njegovoj desnoj ruci, Ivanu Manceu, pred kojima je vjerojatno najdelikatniji prijelazni rok otkad su na tim funkcijama.


Nakon sezone za pamćenje, osvajanja duple krune i plasmana u Europsku ligu, te turbulentene jeseni, riječka momčad doživjet će očekivane promjene koje ne treba shvaćati tako tragično ako klupska struka uspije kontrolirano raspustiti šampionsku momčad i kroz neka ciljana dovođenja udariti temelje momčadi koja će, rasterećenija rezultatskim imperativama, na proljeće dobiti vrijeme za promoviranje nekih novih snaga i udaranje temelja momčadi od koje će se idućega ljeta moći očekivati novi europski i iskorak prema vrhu hrvatskog nogometa.


U prijevodu, na Rujevici uz dovoljno pameti i malo sreće mogu u idućih tridesetak dana obaviti veliki posao čije pozitivne posljedice će se osjećati još godinama!


Legija i Vešović




Jasno je da će idući tjedni biti u prvom redu prožeti pričama o odlascima. Neminovni su rastanci s dijelom prvotimaca koji su se smatrali stožernim igračima šampionske »Rijeke«. Siječanjski prijelazni rok posljednja je prilika da »Rijeka« nešto uprihodi od prodaje Marka Vešovića i Marija Gavranovića kojima istječu ugovori na ljeto. Vešović je u ovom trenutku najbliži odlasku u varšavsku »Legiju«, ali ta priča nije ni izbliza gotova kao što se možda čini. Poljaci, razumljivo, nisu spremni izdvojiti više od pola milijuna eura (plus određeni postotak) na ime odštete za igrača kojemu na ljeto istječe ugovor.


Svaka čast lideru poljskog prvenstva, ali to definitivno nije sredina u kojoj će Marko Vešović u potpunosti razviti svoj potencijal i napraviti iskorak. Puno primamljiva stoga izgleda ponuda koja navodno dolazi iz španjolske Primere. Od nje bi i »Rijeka« i igrač mogli imati više koristi. Idućih dani donijet će konkretnije odgovore na tu temu.


Modri problemi


Ako ne dođe do nekog velikog preokreta, s prvim danima siječnja Mario Gavranović postat će igrač »Dinama«. Konačni rezultat priče započete krajem kolovoza koja polako dobiva drugačije obrise. Naime, nije tajna da je Gavranović zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka bio u Maksimiru i prihvatio unosnu ponudu Zdravka Mamića. Gavranović bi, sukladno dogovoru, u »Dinamu« trebao zarađivati oko 600 tisuća eura neto po sezoni, što ne može dobiti nigdje u Europi!


»Rijeka« je, prema kolovoškim pregovorima, osim Domagoja Pavičića, zauzvrat trebala dobiti i milijun i pol eura na ime odštete, ali je odjednom sve zajedno propalo i prolongirano za zimski prijelazni rok pod navodnim objašnjenjem da je prerano iscurilo u javnost. Malo morgen! »Rijeci« nije odgovaralo da se taj transfer odigra, jer nije više imala vremena za pronalazak zamjene za Gavranovića (jesenski susreti pokazali su koliko je bitan za igru riječke momčadi), a »Dinamu«, jer u Maksimiru u tom trenutku nisu imali milijun i pol eura »keša« koliko je »Rijeka« tražila.


Tržišna cijena


Javna je tajna da je »Dinamo« u značajnim financijskim problemima. U Maksimiru su intezivno počeli uvoditi mjere štednje na svim razinama. Napuhani budžet mogao bi se raspuknuti iduće godine kao balon od sapunice ako se ne ostvari nekoliko značajnih transfera i napravi iskorak u Europi. U Maksimiru plaćaju visoku cijenu neigranja u Europi i gubitka oba trofeja, što najbolje dokazuje činjenica da na Rujevici raspolažu s nekoliko ozbiljnih ponuda za njihova veznjaka Domagoja Pavičića! Pokazatelj da jedino Europa i nastupi za reprezentaciju mogu podignuti cijenu igraču.


Ako ne dođe do nekog velikog preokreta s prvim danima siječnja Gavranović će postati igrač »Dinama«, a Pavičić (navodno još jedan igrač umjesto novca…) bi trebao i formalno postati igrač »Rijeke«.


No, samo privremeno jer teško da će na Rujevici odbiti ponude za Pavičića (na transfermarktu je procijenjen na 1,5 milijuna eura), koji bi, pomalo paradoksalno, mogao u financijskom smislu donijeti puno više »Rijeci« nego – Mario Gavranović.


Iako nepobitno jako važan igrač za igru riječke momčadi, 28-godišnji švicarski reprezentativac nema zapaženiju cijenu na tržištu igračima. Uostalom, »Rijeka« je do »Dinamove« dobila samo još jednu konkretnu ponudu za Gavranovića, onu mađarskog »Videotona«. Red veličine – ispod milijun eura! »Rijeka« bi baš kao i slučaju Kramarića ili Andrijaševića mogla ponovo značajno profitirati od igračke razmjene s maksimirskim rivalom…