Prijelazni rok

NOGOMETNI MENADŽERI UVJERENI “Rijeka” neće ovog ljeta morati prodati više od dva-tri igrača

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sada je Rijeka prva i u izlogu i vjerujem da ima što ponuditi. Ne vjerujem da će ova Uprava Rijeke prodati više od dva, tri igrača. Prodat će se dva, tri igrača, a onda napraviti substitucija kako bi momčad ostala na razini za iduću sezonu – predviđa Rački



RIJEKA Nedugo nakon što je sudac Vučemilović označio kraj varaždinskog finala, a igrači »Rijeke« obavili svoje obveze prema medijima uslijedio je – kratkotrajni ljetni raspust. Neki igrači nisu se ni vratili  klupskim autobusom u Rijeku, jedva su dočekali pobjeći u zagrljalj obiteljima i barem malo predahnuti prije reprezentativnih obveza ili početka priprema za iduću sezonu (12. lipnja).


Dio igrača stanku će iskoristiti za riješavanje važnih životnih pitanja (Čanađija, Mišić, Gavranović i Vešović će uploviti u bračne vode), a dio kako bi riješio svoje profesionalne statuse.


Prijelazni rok u formalnom smislu počinje 15. lipnja, međutim jasno je da će se dio aktivnosti odigrati prije, a dio kada ljetni prijelazni rok zađe u svoju zadnju – kolovošku fazu. Sudeći prema napisima u hrvatskim, ali i inozemnim medijima šampionska momčad »Rijeke« raspala se i prije kraja sezone, iako je za sada otišao samo jedan igrač.




Romanu Bezjaku istekla je šestomjesečna posudba iz »Darmstadta«, što znači da se slovenski reprezentativac nije dužan pojaviti na skorašnjem Kekovom okupljanju. Budući da Bezjaka uz njemačkog drugoligaša veže ugovor do ljeta 2019. godine pretpostavka je da se može vratiti na Rujevicu tek ako klubovi dogovore novu posudbu.


Bezjak otišao


Jasno je da Bezjak neće biti jedini igrač koji će napustiti Rujevicu ovoga ljeta. Nekoliko igrača nije baš najzadovoljnije svojim statusom u momčadi (Šofranac, Matei…) i prirodno je da će se pokušati pronaći model rastanka, a za dijelom vlada popriličan interes na inozemnom tržištu. Filip Bradarić je primjerice na meti »Bologne«, »Sportinga«, »Herthe Berlin«, Marija Gavranovića je proljetos pratio »Olympiakos«, Franka Andrijaševića belgijski »Standard«.


Sve su to naravno još uvijek glasine, ali ne treba biti previše vidovit da bi se moglo pretpostaviti da će ovoga ljeta stići dvije, tri ponude koje na Rujevici neće moći odbiti. Sve je to prirodno i očekivano,  a ponajmanje razlog za paniku.


Prošloga ljeta odgovorni klupski ljudi su napunili klupski budžet te pritom adekvatno nadomjestili sve odlaske i unatoč sveprisutnoj skepsi složili – najbolju momčad u povijesti kluba i jednu od najboljih u povijesti HNL-a, te zaslužili povjerenje okruženja u kojem djeluju. »Rijeka« će sigurno prodavati ovoga ljeta, ali i dovoditi igrače od kojih se očekuje da nastave tamo gdje se stalo krajem prošle sezone.


Kvalitetne zamjene


– Tko je najbliže odlasku? »Rijeka« će sigurno dobiti ponude za igrače koji se smatraju osovinom ove ekipe, odnosno za igrače koji su dali najveći doprinos osvajanju duple krune. Govorim o Elezu, Bradariću, Andrijaševiću, Vešoviću i Ristovskom – govori Damir Jozić, riječki menadžer sa zagrebačkom adresom, koji je nekada  često surađivao s »Dinamom« i Zdravkom Mamićem, a posljednjih godina njeguje bliske poslovne odnose s riječkim prvoligašem. – Jako je bitno kako će Uprava kluba to valorizirati, jer nije lako pronaći igrače za njihovu substituciju. Nije lako pronaći zamjene za karakterne, pobjedničke igrače. »Rijeka« je do sada bila prilično snalažljiva u tome, pronašli su na Rujevici dobitnu formulu i nadam se da će i nadalje u tom uspijevati. Želim reći da taj proces nije lagan. Nadam se ipak da u klubu neće ići u veću rasprodaju, da će ipak voditi računa o tome da se igraju kvalifikacije za Ligu prvaka. Uostalom, ako se »Rijeka« uspije plasirati u skupine Lige prvaka, što bi bilo fantastično za sve, onda tu dolaze prihodi do 14-15 milijuna eura, što mijenja cijelu priču.


Dobro vođen klub


Slično kao i Jozić razmišlja i najpoznatiji nogometni agent s riječkom adresom Predrag Rački.


– Prije svega svima na Rujevici treba čestitati na svemu što su napravili prošle sezone. »Rijeka« je još jednom pokazala da je dobro vođen klub, uostalom iza nje je najbolja sezona u povijesti, samim time na Rujevici je i najbolji izlog za inozemne kupce. Sada je »Rijeka« prva i u izlogu i vjerujem da ima što ponuditi. Međutim, ne vjerujem da će ova Uprava »Rijeke« prodati više od dva, tri igrača bez obzira na to što se priča. Meni ta situacija ne djeluje baš tako. Prodat će se dva, tri igrača, a onda napraviti substitucija kako bi momčad ostala na razini za iduću sezonu. Svi znamo koji su igrači koji bi mogli otići – rekao je »Pedo« i konkretnije rekao tko je taj koji bi po njemu uskoro mogao otići, a s obzirom na kretanja na europskom tržištu igrača.


– Andrijašević je vjerojatno taj koji je najbliži da završi posao. Međutim, slobodno napišite meni je najveće otkriće ove sezone – Dario Župarić. Nije mi jasno da nije igrao u »Pescari«. Župarić je došao na mala vrata, a odigrao odličnu sezonu – naglasio je Rački.


Nezgodno je to što »Rijeka« u svoje europske i domaće obveze kreće sredinom srpnja kada veliki klubovi tek kreću u ozbiljnu kupovinu. Najgore je i istodobno neizbježno što će se morati mijenjati momčad u hodu.


Rujevičko ozračje


– Vjerujem da će se jedan kvalitetan transfer dogoditi odmah na početku jer, koliko znam i koliko sam vidio, igrači »Rijeke« su bili jako praćeni od inozemnih klubova i skauta prošloga proljeća – nastavlja Jozić.


– Mnogi skauti i direktori stranih klubova su proljetos dolazili na Rujevicu, koja je, moram to naglasiti, jako dobra za gledanje igrača. Teren je jako brz, pozicija za gledanje je jako blizu terenu i mogu se vidjeti neki detalji koje je jako teško vidjeti negdje drugdje u Hrvatskoj. Ljudima koji su zaduženi za praćenje igrača je svaki detalj bitan i u tom dijelu Rujevica donosi svoj obol. Neka se nitko ne naljuti, ali jedno je kada dovedeš nekog skauta da gleda utakmicu u Kranjčevićevoj ulici, a drugo u okruženju ispunjene Rujevice.  Pretkolo Lige prvaka je 12. ili 13. srpnja, nekoliko dana kasnije počinje prvenstvo. Ne sumnjam da će Damir Mišković i trener Matjaž Kek, koji će vjerujem ostati, što bi bila stvar broj jedan za klub, ponovo napraviti dobar posao. Kek je prošle sezone kod dovođenja igrača tražio karakterne i igrače koje su gladni uspjeha i afirmacije i to je bio puno pogodak. »Rijeka« je osvojila duplu krunu snagom karaktera! – ustvrdio je Jozić, a Rački podsjetio na činjenicu da će oči velikih klubova biti uprte i na dva velika natjecanja mladih nogometaša, što će sigurno malo usporiti kretanja na tržištu igrača.


–  Prije svega treba uzeti u obzir da će ovaj prijelazni rok biti iznimno dugačak. Igra se Svjetsko prvenstvo za nogometaše do 20 godina, za 15 dana počinje Europsko prvenstvo do 21 godine, pa se igraju kvalifikacije A reprezentacija. Povrh svega toga lige petice počinju tek u drugoj polovici kolovoza. Svi će, dakle, pričekati da vide razvoj situacije. Normalno je da će jedan ili dva igrača napustiti »Rijeku« prije, ali kažem, u konačnici ne vjerujem da će otići više od tri igrača. Uostalom, tu je Europa, a nema ništa ljepše nego kada krene kišna jesen posvetiti se »Rijeci« i utakmicama Lige prvaka ili Europske lige. Ništa ne može bolje promovirati klub i grad od nastupa u Europi! – poručio je Rački.