Provjetravanje svlačionice

NISU U PLANOVIMA Jelić, Gomelt i Davidson ne putuju u Albufeiru?

Ivan Volarić

Budući da je kristalno jasno da ih trener Matjaž Kek ne vidi u svojim proljetnim planovima, vrlo je upitno ima li smisla pripremati ih u Portugalu i riskirati da njihovo razumljivo nezadovoljstvo naruši ozračje u momčadi



RIJEKA Današnjom utakmicom protiv slovenskog prvoligaša »Gorice« na Rujevici će zaklopiti prvo poglavlje zimskih priprema. U ponedjeljak se otvara novo – ključno razdoblje uoči proljetnog nastavka. Momčad će krenuti put Portugala gdje će odraditi četiri pripremne utakmice, a posebno zanimljivo bit će vidjeti koga će od igrača trener Matjaž Kek povesti u Albufeiru. Otvoreno je dosta kadrovskih pitanja.


Mate Maleš je službeno još uvijek na odlasku, baš kao i skupina igrača koji su zaključno s jesenskim dijelom sezone i onim što su pružali na terenu označili kao neperspektivne. Riječ je o napadaču Mateju Jeliću, veznjaku Tomislavu Gomeltu i lijevonogom braniču Jasonu Davidsonu, trojici ljetošnjih pojačanja, koja ničim nisu opravdala takve procjene i najave. Odgovorni u klubu zasada im bezuspješno pokušavaju pronaći nove sredine ne bi li tako rasteretili klupsku budžet za najmanje pola milijuna eura po sezoni koliko stoje njihova primanja.


Budući da je kristalno jasno da ih trener Matjaž Kek ne vidi u svojim proljetnim planovima vrlo je upitno ima li smisla pripremati ih u Portugalu za druge klubove i pritom riskirati da njihovo razumljivo nezadovoljstvo naruši ozračje u momčadi kojoj je nužna pozitivna radna klima. Povijest uči da su ponekad radikalni rezovi puno bezbolniji nego višemjesečna mrcvarenja koja mogu samo dodatno zakomplicirati stvari i izazvati puno dublje posljedice.


Juričiću najteže




Potpuno jasno je s druge strane i da će u tom slučaju prva momčad brojčano spasti na skromnu brojku od 18 igrača i tri vratara (pod uvjetom da Antonio Mirko Čolak ne ostane na Rujevici na terapijama kao što se Alexander Gorgon liječi u Njemačkoj), te da će se otvoriti prostor za još ponekog juniora (pored Pandura, Ristovskog, Libera, Svetića, Mitrovića i Šanteka). Miškovićev model o »15 prvotimaca plus pet juniora« mogao bi u tom slučaju čak doživjeti neke promjene u korist brojnosti juniora, a klupska najava o okretanju prema mladima zaživjeti u punom smislu tih riječi.


Najteže će sve to pasti sportskom direktoru Srećku Juričiću. Pred njim su možda i najteži dani otkada je na svojoj funkciji. Mora nakon siječanjske prodaje ponajboljih igrača s jedne strane rasteretiti klupski proračun bespotrebnih troškova (tu su i Solomon te Ajayi kojima treba pronaći nove klubove), odnosno ispraviti evidentne pogreške iz ljetnog prijelaznog roka (Gomelt, Davidson, Jelić…), a s druge staviti treneru na raspolaganje igrače koji će biti u stanju ispuniti zacrtane klupske ciljeve


Na kušnji


I sam Juričić je ne tako davno najavio da će »Rijeka« na proljeće imati dovoljno kvalitetnu momčad koja će na proljeće biti u stanju napasti finale Kupa i drugo mjesto… Prve ozbiljnije pripremne utakmice, posebno one u Portugalu gdje je »Rijeka« osvajanjem »Atlantic Cupa« prošle zime uhvatila zalet za duplu krunu, pokazat će imaju li te najave realno pokriće ili su samo zavaravanje sebe samih i navijača. Ne treba u cijeloj ovoj priči smetnuti s uma još jednu vrlu bitnu stvar. Nova riječka momčad će ukoliko »Istra 1961« odustane od natjecanja, što je vrlo lako moguć rasplet, jesenski dio prvenstva otvoriti gostovanjem u Osijeku, potom slijedi dupli program s »Dinamom«, prvenstveni ogled na Rujevici pa polufinale Kupa u Maksimiru.


Dakle, već u prve tri utakmice istekom veljače klupske ambicije i proklamirani ciljevi će biti na velikim kušnjama. Jasno je da tri poraza znače osim ispadanja iz Kupa i bitno udaljavanje od druge pozicije. Doduše, ni to ne treba shvatiti tragično ako su na Rujevici doista naumili forsirati mlade igrače samo što to nerijetko znači i da će rezultat patiti, a bez rezultata vrijednih barem druge pozicije »Rijeka« će teško idućega ljeta prodati igrača u protuvrijednosti od nekoliko milijuna eura nepohodnih za život kluba i pritom investirati u njihove zamjene i pojačanja neophodna za novi europski iskorak.