Bivši trener modrih i bijelih

NENAD GRAČAN: Rijeka može iznenaditi u Maksimiru, derbi dolazi u dobrom trenutku za bijele

Denis Frančišković

Igrači Rijeke odlaze u Maksimiru puni optimizma/Foto Arhiva NL

Igrači Rijeke odlaze u Maksimiru puni optimizma/Foto Arhiva NL



RIJEKA Iako još uvijek može biti odgođen, subotnji derbi Dinama i Hajduka polako kuca na vrata. Posljednjih godina dvije najbolje hrvatske momčadi tako će u vremenu nešto dužem od tek mjesec dana dvaput odmjeriti snage. Oba puta u specifičnim okolnostima. U prvom kup srazu utakmici je prijetila bura, ovom subotnjem prijeti koronavirus. Koliko god bila jaka i prodirala do kosti, riječkoj su buri u prvoj utakmici odolili jedni i drugi. S tim da su više razloga za slavlje imali Riječani. Na semaforu je ostalo zapisano 1:0 za bijele čime je vizirano polufinale Kupa s Osijekom na Rujevici, dok je razočarani Nenad Bjelica ustvrdio kako se momčad sada okreće prvenstvu i obrani prvog mjesta. Rijeka je u Kupu »crna mačka« Dinamu posljednjih godina, a isto tako Maksimir bijelima mjesto na kojem se baš i nisu naosvajali bodova.


Rijeka je u samostalno Hrvatskoj samo pet puta pobjeđivala u Maksimiru u ligaškim ogledima, posljednji put prije dvadeset mjeseci golom Acostyja, koji više nije igrač Rijeke. Iz te postave ostali su još samo Čolak, Pavičić i Gorgon…


A Nenad Gračan, nekadašnji trener Rijeke i Dinama, jedini je trener koji dvaput u prvenstvu matirao modre u njihovom »dvorištu«. Prvi put 1999. godine golom Balabana u vrijeme dok su igrali Tafra, Milinović, Mijatović, Sztipanovics, Budan, Brajković…, a s druge strane bili Ladić, Prosinečki, Mujčin, Jurić, Tokić pa i Bišćan, donedavni trener Rijeke. Drugi put Gračanova je momčad pobijedila 2010. godine 1:2 uz malo sreće autogolom Badelja. Za modre su tada igrali primjerice Ademi, Sammir, Vrsaljko, Slepička, Kramarić…, za bijele Štrok, Budicin, Đalović, Kreilach, Čagalj…





– Može li Rijeka iznenaditi opet u Maksimiru? Naravno, Dinamo je ispao iz Europe i Kupa, podsvjesno nekako čekaju ljeto, a teško je još više motivirati momčad s obzirom na razliku u bodovima – kaže Gračan. – To su stvari koje bi Rijeci dodatno mogle ići u prilog i koje bi se mogle iskoristiti jednom pametnom igrom. Rijeke se digla, a Dinamo mi ne izgleda onako kompaktan kao što je bio bez obzira na kvalitetu koja je neosporna. Strpljivost i taktička disciplina vrlo su bitni.


Gračan je redoviti gost Rujevice i pratitelj igre i rezultata svoje nekadašnje momčadi. Što je vidio ovog proljeća?


– Rijeka mi djeluje dobro i organizirano i ova utakmica dolazi u dobrom trenutku za bijele. Mislim da Dinamo sada više odrađuje ono što mu je preostalo nego koliko je motiviran. Riječani bi zasigurno s jednom organiziranom igrom kao u posljednje vrijeme mogla iznenaditi. To je znakovito. Promjenom sustava momčad djeluje sigurnije, tri stopera se bolje snalaze kad je malo gušći raspored iza. A onda i ta kvaliteta koju Rijeka ima prema naprijed dođe do izražaja – tvrdi Gračan.