Budućnost Rijeke snova

NEĆE LAKO PREDATI KRUNU Mišković otkrio planove i koga bi rado doveo iz “Dinama”

Orlando Rivetti

Hodam po oblacima. Ali vjerovao sam u viziju, program, ljude i rad... - Damir Mišković / Foto Vedran KARUZA

Hodam po oblacima. Ali vjerovao sam u viziju, program, ljude i rad... - Damir Mišković / Foto Vedran KARUZA

Dinamo je jak i još će se pojačati da bi vratio naslov, Hajduk kompletira svoje redove, Osijek je na dobrom putu... Nećemo olako predati krunu, ali naš je osnovni zadatak biti u vrhu hrvatskog nogometa – kaže Mišković



RIJEKA – Noći su bile duge, kao u mladosti, kada je znao dočekati jutro u jednom riječkom lokalu. Sada s mikrofonom u ruci i pjesmom na usnama – Rijeka snova…! U Karolini. Nakon dočeka i uručenja šampionske krune u Maksimiru. Suncu je dodano i Rabuzinovo sunce. Dva su sunca stalno iznad Rijeke. Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, »pobjegao« je nakon nogometnog ludila na – Rab. Na odmor!


– Znajući što će se dogoditi, obavio sam psihološke pripreme za dvostruko slavlje! Jer, trebalo je izdržati čiste glave. Krvni pritisak i šećer u krvi? Sve u redu! Iznad svih smo.


Rabom hodate s dvostrukom krunom. Kakav je osjećaj na kraju jednog petogodišnjeg ciklusa?




– Još uvijek sam u onom omiljenom filmu – Nemojte me buditi!


To ste rekli u Stuttgartu prije četiri godine. Je li finale Kupa u Varaždinu zasjenilo onu povijesnu utakmicu?


– Još uvijek je u Stuttgartu na Mercedes Areni odigrana moja najdraža utakmica. Taj uspjeh podigao nas je na drugu razinu, izvukao iz anonimnosti. Presretan sam zbog osvojena prvenstva, dvostruke krune, ali Stuttgart nam je trasirao put do raja.


Obitelj Mišković / Foto Vedran KARUZA


Obitelj Mišković / Foto Vedran KARUZA



Ipak, u Varaždinu smo vidjeli možda najbolju Rijeku ove sezone. Nakon onih 2:5 u Maksimiru četiri dana ranije?


– Fantastična Rijeka, predstava za Ligu petice. U prvom poluvremenu smo pokazali zbog čega smo ove sezone osvojili sve. U nastavku smo malo pali, odigrali koliko je trebalo. Trener Kek vukao je, kao i obično, sjajne poteze.


Samoodržavanje


Petogodišnji je ciklus zaključen. Zaklada Social Sport ima 70 posto dionica, ostalo je u vlasništvu Grada. Nove smjernice?


– Za nekoliko dana bit će održan sastanak Social Sporta, prezentirat ćemo svoj program. Neće biti financijskog divljanja. Proračun kao i do sada, 10-12 milijuna eura. Samoodržavanje. Nema drugih izvora prihoda. Moramo ostati ponizni, puno raditi, po sadašnjem modelu. O tome kako smo radili, od mene do čistačice na Rujevici, govore rezultati. Svima veliko hvala. Novi petogodišnji program, kada ga Social Sport prihvati, predstavit ću na javnoj tribini.


Slavlje u Varaždinu / Foto Vedran KARUZA


Slavlje u Varaždinu / Foto Vedran KARUZA



Prodat ćete dva, tri igrača da biste zatvorili financijsku konstrukciju?


– Svi su na prodaji. Prodat ćemo koliko bude trebalo. Srećko Juričić, Ivan Mance i trener Matjaž Kek znaju svoj posao. Znaju što trebaju napraviti da Rijeka zaradi za život i bude konkurentna na europskoj sceni. Imaju popis novih igrača koji će nadomjestiti eventualne odlaske.


Kvalifikacije za Ligu prvaka?


– Igrat ćemo s ekipama s drugog financijskog planeta, ali uvijek spremni potući se, pokušati izboriti Ligu prvaka. Sjetimo se Stuttgarta… To je naša vodilja. Pokušat ćemo sve da bi se na Rujevici svirala himna Lige prvaka. Puno je toga bilo nezamislivo, ali… Rijeka je prvak Hrvatske i pobjednik Kupa!


I Matjaž Kek koji je obavio veliki posao. Proizvodi igrače i pobjeđuje… Osvaja titule?


– Poslao ga je sam Bog. Odnosno Srećko Juričić je znao što radi prije četiri godine. Kek je trener kakav je trebao Rijeci za ostvarenje svojih ciljeva. Podignuta je razina kluba u svim segmentima.


S RABUZINOVIM SUNCEM – Damir Mišković, Mate Maleš i Ivan Mance / Foto Roni BRMALJ


S RABUZINOVIM SUNCEM – Damir Mišković, Mate Maleš i Ivan Mance / Foto Roni BRMALJ



Na početku sezone proročanski ste najavili da je ovo najjača Rijeke vašeg mandata?


– Vidio sam glad u očima igrača, znali smo kakvi su karakteri. Vodila se briga o svakom segmentu. Stvorena je nevjerojatna klapa ljudi željnih uspjeha. Osobna dokazivanja, ali spremnih žrtvovati se za suigrača i kolektiv. Kek je uglazbio orkestar koji je ove sezone oduševljavao na hrvatskim loptačkim terenima. Najbolja Rijeka svih vremena!


Iz pepela do zvijezda


Kako obraniti naslov iduće godine?


– Bit će zanimljivo. Dobro za hrvatski nogomet. Dinamo je jak i još će se pojačati da bi vratio naslov, Hajduk kompletira svoje redove, Osijek je na dobrom putu… Nećemo olako predati krunu, ali naš je osnovni zadatak biti u vrhu hrvatskog nogometa.


Vizija i rad


Ekskluzivno, tko odlazi?


– Nema konkretne ponude, samo nagađanja, novinarska zabava…


Biste li uzeli nekoga iz HNL-a?


– Da.


Iz Dinama ili Hajduka?


– Dinamo ima kvalitetnije igrače.


Koga iz Dinama?


– Soudanija bih odmah doveo i napao Ligu prvaka!


Mamićeve poruke?


– Demokracija. Mamić i Dinamu su nam sportski čestitali.


Social Sport više ne ulaže u HNK Rijeka nakon što je u kamp na Rujevici i klub potrošeno 50 milijuna eura?


– Takva je politika Social Sporta. Dvije godine ne dobivamo više novac. Social Sport postavi klub na noge, izvede ga na put samoodržavanja.


Najsretniji ste čovjek na svijetu?


– Hodam po oblacima. Ali vjerovao sam u viziju, program, ljude i rad… Veseo sam što smo Riječane učinili ponosnima. O Rijeci priča cijela Hrvatska, ali i Europa. Ljude se čude kako je u tako kratkom roku klub iz pepela došao do zvijezda.



Navijači su u Maksimiru i Varaždinu pokazali europsku kulturu ponašanja. Pjevali su i veselili se?


– Čestitam i njima. Nijednog incidenta nije bilo na Rujevici. Impresivno je bilo slavlje na Korzu, ali i ponašanje svih ljudi, navijača i ostalih. Europska Rijeke. Na svim gostovanjima bili su – navijači Rijeka. Naglasak je na Rijeku. Bez njih sigurno ne bismo ostvarili ove rezultate. Zahvalan sam i svim djelatnicima kluba. Svako je ugradio svoju ciglu u prekrasnu šampionsku palaču – kaže Mišković.



Real je razorio Juventus?


– Talijani su nestali u nastavku utakmice. Pomeo ih je tornado Modrić… Drugi svijet.


S proračunom od 10 skinuli ste krunu Dinamu koji ima 30 milijuna eura, sada vas čekaju suparnici od 200 milijuna?


– Ha, ha… Nasmijao sam se vidjevši vrijednost igrača Dinama, oko 50, Rijeke 27 milijuna eura, a onda Juventusa 270, a Real Madrida 430 milijuna eura. Kako se uspoređivati s takvim gigantima. Baciš pogled i shvatiš gdje ti je mjesto…


Vratimo se prodaji igrača Rijeke?


– Ne ovisi o nama, nego o tome koliko bude potražnja tržišta. Korektno prema igračima s kojima imamo jasan dogovor, nakon što se podignu, odlete bogatijem gnijezdu… To je njihov način života.


Za kraj?


– Volpiju još jednom hvala. Pokazali smo da smo ozbiljni, dobro smo gospodarili uloženim novcem.