Derbi u Maksimiru

Može li samozatajni Igor Bišćan iznenaditi studioznog Nenada Bjelicu?

Denis Frančišković

Igor Biščan/Foto Arhiva NL

Igor Biščan/Foto Arhiva NL

U »vatrenom krštenju« sa svojim bivšim klubom Bišćan je izašao kao pobjednik iako je Dinamo slovio kao velik favorit. Velik favorit je i u nedjelju, poglavito jer iza Zagrepčana je sjajna sezona i ozračje, kvaliteta i uštimanost igre i sastava.



RIJEKA Nogometaši Dinama i Rijeke ove nedjelje u Maksimiru igraju 78. derbi u HNL-u i uoči kojeg nema toliko natjecateljskog naboja kao ranijih godina. »Modri« suvereno drže vrh ljestvice i zasluženo guštaju u Europi nakon pola stoljeća, drugoplasirana Rijeka prošarana ozljedama svoju trenutačno poziciju nastoji što bolje »zacementirati«. Dinamo nakon 23. kola »bijelima« bježi čak 14 bodova, prvi put u ovoj fazi prvenstva nakon 2013. godine i više razmišlja o prepreci zvanoj Benfica nego o ligi u kojoj ove sezone nema pravu konkurenciju.


No, kad posljednjih godina igraju Dinamo i Rijeka, ne nedostaje draži, neizvjesnosti i želje za prestižom. Uostalom, »bijeli« su ove sezone izvukli remi u Maksimiru (1:1) i jedini matirali »modre« golom Čolaka. Dinamo nije pobijedio Rijeku posljednje četiri prvenstvene utakmice, a posljednji put u Maksimiru je slavio u listopadu 2017. godine (3:1).


Budućnost


Koliko god dolazi u vrijeme između dva važna europska sraza »modrih«, derbi posljednjih pet godina najuspješnijih hrvatskih klubova plijeni dodatnu pozornost. U dobrom jednom dijelu i zbog dvaju stretega kojima mnogi predviđaju sjajnu trenersku budućnost. Nenad Bjelica vs. Igor Bišćan, Osječanin protiv Zagrepčanina. Još uvijek mladi, talentirani, s potencijalom i vizijom. I bogatim igračkim iskustvom, poglavito međunarodnim, u velikim klubovima. Treneri iza kojih su i po dva trofeja. Istina, Bjelica je preuzeo »modre« kada je naslov već bio u džepu, ali matirao Hajduka u finalu Kupa, Bišćan osvojio dvostruku krunu s Olimpijom nakon četvrt stoljeća posta ljubljanskog kluba. I jedan i drugi uvodili su klubove i u Prvu ligu, Bjelica Wolfsberger, Bišćan Rudeš…


Treneri s vizijom




Kad pitate druge za Bjelicu će reći studiozan, ima viziju, korektan direktan… Posebno radi na momčadskom duhu. Bišćan pak dijelom samozatajan, s jedne strane svoj, s druge voli slušati, učiti, napredovati… Bjelica je nekoliko puta odbijao Dinamo, a kad ga je preuzeo, a »bijeli« ostali bez Matjaža Keka, mnogi su tvrdili da baš Rijeci nedostaje takav tip trenera. Ostao je upamćen i kao trener koji je 2013. kao kormilar Austrije Beč uskratio upravo Dinamu skupnu fazu Lige prvaka. A »modri« su time ostali bez 12 milijuna eura od UEFA-e.


Dinamo je pak klub Bišćanovog djetinjstva uz koji je jako vezan, ali u kojem se svašta proživio, odlazio i vraćao se. No, voli istaknuti kako nije pogriješio kada je izabrao Rijeku unatoč što je i dalje lišen navijačke podrške Armade. U »vatrenom krštenju« sa svojim bivšim klubom Bišćan je izašao kao pobjednik iako je Dinamo slovio kao velik favorit. Velik favorit je i u nedjelju, poglavito jer iza Zagrepčana je sjajna sezona i ozračje, kvaliteta i uštimanost igre i sastava. Bjelica je u komotnoj poziciji da može birati između europske i HNL postave koju će po svemu sudeći i suprostaviti Riječanima, Bišćan pak u situaciji u kojoj su mu ruke vezane. Na travnjak mora poslati samo spremne, a takve je u posljednjim kolima bilo dosta lako izbrojiti. Gorgon i Heber? S njima riječke šanse bitno rastu u Maksimiru.