Austrijski napadač

Može li Alex zamijeniti Franka: ‘Kada dođem iz sredine, bliži sam golu’

Ivan Volarić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Kada dođem iz sredine, bliži sam golu, mislim da mi je kvaliteta što mogu igrati na više pozicija u ofenzivnom dijelu. Prva pripremna utakmica? Dobar test, ali teško je već sada govoriti nešto više o tome. Pripreme su tek počele – kaže Gorgon



Alexander Gorgon jedva je ustao iz fotelje u predvorju hotela »Kompas« u Kranjskoj Gori nakon obavljenih obveza prema medijima. Uhvatio se za leđa i uz bolnu grimasu krenuo sporim korakom na večeru. Dobio je udarac u leđa zbog kojega je jučer trenirao po posebnom režimu. Posljedica dosta agresivnog pristupa igrača »Rabotničkog«, ali i nove uloge Alexa u momčadi što iziskuje puno više zračnih duela i igranja leđima okrenut golu. Austrijski napadač protiv Makedonaca je zaigrao na poziciji središnje polušpice, za leđima prvoga napadača Marija Gavranovića ili u prijevodu na mjestu koje je prošle sezone bilo rezervirano uglavnom za Franka Andrijaševića.


– Kako ocjenjujem pripreme? Sve je uglavnom isto na pripremama – samo jedemo, spavamo i treniramo! Prvi put sam u Kranjskoj Gori. Tu imamo sve što nam treba. Hotel je dobar, travnjaci kvalitetni, a to nam je najvažnije u ovoj fazi priprema – govori 28-godišnjak iz Beča kojemu je vjerojatno najteže pao kratki odmor jer je u karijeri uglavnom igrao u klubovima koji nisu ovako rano počinjali s treninzima uoči nove sezone.


– Svatko od nas bi želio da je odmor duži, ali ovo nam je posao. Kada želiš napraviti više, a mi to želimo u Ligi prvaka, onda moraš žrtvovati i nešto slobodnog vremena. Je li se nešto promijenilo između dvije sezone, u pristupu i razmišljanju…? Prošla sezona je završila. Ostvarili smo puno, zapravo sve što se moglo i sada je pitanje koliko je velika motivacija za potvrditi prošlu sezonu. Ali, sada igramo Europu, to nam je jedan od najznačajnijih ciljeva, na neki način i bonus za ostvareno prošle sezone.


Nadoknaditi propušteno




Liga prvaka je poseban motiv svima u riječkoj svlačionici, pa i Alexu, koji nije još okusio draži igranja najelitnijeg europskog natjecanja. Naime, u sezoni 2013./14. kada je njegova bečka »Austrija«, predvođena bivšim braničem »Rijeke« Marinom Leovcem (bio je i strijelac!) na putu prema skupinama CL izbacila »Dinamo« Gorgon je imao zdrastvenih problema.


– Bio sam ozlijeđen pa sam te sezone propustio igranje u skupinama Lige prvaka. Bilo bi lijepo sada s »Rijekom« nadoknaditi propušteno i ponoviti taj rezultat. To nam je veliki cilj. Prvi je dohvatiti barem grupnu fazu Europske lige, a Liga prvaka bi bila šlag na tortu svega što smo do sada napravili – ostvarenje sna.


Riječani se u Kranjskoj Gori pripremaju za novu sezonu, ali i treniraju »život bez Franka«.


– Sve je normalno. Franko je bio važan dio momčadi, sada ga više nema, ali siguran sam da ćemo pronaći način kako najbolje funkcionirati i bez njega. Naravno, proveli smo puno vremena zajedno, lijepih trenutaka i želim mu svu sreću u novom klubu, nadam se da će tamo ostvariti svoje ciljeve. Trener mi je namijenio Frankovu ulogu u momčadi? Vidjet ćemo. Tako se čini na početku. Za mene nije važno gdje igram, uvijek želim odigrati najbolje što mogu, neovisno o poziciji, a igrat ću gdje god me trener bude trebao.


Čiste glave


Kaže Gorgon, koji je većim dijelom prošle sezone igrao na poziciji lijega krila, da mu ta pozicija iza prve špice itekako odgovara.


– Volim igrati iza napadača. Kada dođem iz sredine bliži sam golu, mislim da mi je kvaliteta što mogu igrati na više pozicija u ofenzivnom dijelu. Prva pripremna utakmica? Prerano je da bismo nešto zaključili. Ipak je ovo bila naša prva utakmica i to protiv suparnika koji je spreman za prvo pretkolo Europske lige. Dobar test, ali teško je već sada govoriti nešto više o tome. Pripreme su tek počele, vidjet ćemo u idućih tjedan ili dva što će se dogoditi.


Momčad se popunila s nekoliko novih imena, poput brazilskog napadača Hebera.


– Teško je davati zaključke, tek smo nekoliko treninga odradili zajedno, ali Heber je pokazao kvalitetu u »Slaven Belupu«. Kada zabiješ toliko golova koliko je on zabio znači da imaš kvalitetu i siguran sam da će nam pomoći.


Za sada je klub od standardnih igrača napustio samo Franko Andrijašević.


– Uvijek treba biti oprezan, prijelazni rok je dugačak, traje do kraja kolovoza. Vidjet ćemo što će se dogoditi, ali siguran sam da su ljudi iz kluba spremni na sve. Moj status u prijelaznom roku? Status quo! Za sada ostajem ovdje, nije bilo ponuda i što se toga tiče čiste sam glave i potpuno koncentriran na ovo što se događa s »Rijekom«.


Alexander je doduše nebrojeno puta naglasio da njemu i obitelji itekako odgovara život u Kostreni, odnosno Rijeci.


– Naravno, cijela obitelj je sretna, dobro se osjeća. Nakon prošle sezone svi možemo uživati igrajući za »Rijeku«, živjeti u ovom gradu, sve je s te strane u najboljem redu – poručio je austrijski napadač.