Predsjednik "bijelih"

Mišković otkrio što je razgovarao s Kekom i koliko novca fali za zatvaranje proračuna

Orlando Rivetti

Damir Mišković, Foto: I. TOMIĆ

Damir Mišković, Foto: I. TOMIĆ

Kupujemo igrače koji obećavaju. Da smo doveli pet igrača po pet milijuna eura, ne bi to bilo nikakvo jamstvo da ćemo proći Olympiakos. A naježim se kada pomislim na financijske posljedice – kaže Mišković



RIJEKA Scena je bila spremna za čaroliju. Žal ostaje, ali nitko s Rujevice nije otišao nezadovoljan. Kekova je momčad pokazala europski nogomet, Olympiakos je bio na mukama. Ali rajska vrata Lige prvaka nisu se otvorila. Prigode su bačene u grčki vjetar, a jedna greška skrojila je krajnji ishod uzvratne utakmice.


Damir Mišković, predsjednik uprave HNK Rijeka, dan poslije…


– Rijeka je odigrala utakmica na vrhunskoj razini, nažalost četiri, pet sjajnih prigoda nisu pretočene u pogodak ludila. Zaslužili smo više, igranje u Ligi prvaka, Olympiakos je postigao pogodak iz jedne polušanse i odlazi tamo gdje smo mi mogli biti. To je nogomet.




Da su ostali Andrijašević i Ristovski, možda bi se izborila viza za Ligu prvaka?


– Subjektivno razmišljanje. Rijeka je igrala odlično. Nisu nastupili neki početnici, nego naši najbolji igrači. Gorgon, Gavranović, Mišić i Matei bili su u izglednim prigodama. Provjereni iskusni majstori nogometa. Neću upasti u zamku »što bi bilo da je bilo…« Lopta jednostavno nije htjela u grčku mrežu. Bit će bolje drugi puta. Europska liga je za Rijeku vrh vrhova. Bit će velikih utakmica i u tom natjecanju, europskih nogometnih divova poput Milana. Moramo svojim putem.


Dva svijeta


Olympiakos je u prijelaznom roku uložio 60 milijuna eura, Milan, potencijalni suparnik, čak 200 prije nego što je izdvojio još 25 za Kalinića… Rijeka je prodala dva igrača, Andrijaševića i Ristovskog, za četiri i pol milijuna eura.


– Zar treba bolja potvrda da smo dva svijeta. Brojke govore o grandioznosti predstave i rezultata Rijeke koja je prije susreta »play offa« eliminirala Salzburg.


Kek je poslije utakmice izjavio da će »netko morati dobro kopati«. Je li prozvao upravu zbog »oskudnog kadra«?


– Ne znam je li mislio na Upravu. Znamo da moramo kopati svaki dan svi zajedno, kao što to činimo posljednjih pet godina, od prvog dana preuzimanja kluba, 20. ožujka 2012. godine. Jedini je to način da Rijeka svake godina napravi novi iskorak. Momčad je protiv Olympiacosa igrala fenomenalno, da tako igra svaku utakmicu u HNL-u, nitko nas vjerojatno ne bi mogao dobiti. Došli su novi igrači, stvara se nova momčad. Nemamo tu financijsku moć da bismo zadržali igrača kojega smo afirmirali. Igrača kojega je Kek stvorio. Takva je politika kluba.


Kek je nadavno na ovim stranicama stavio sve pod povećalo, rekao kako je svjestan da igrači odlaze bogatijim gnijezdima, da je stvaranje sudbina i politika kluba. Naglasak je na samoodržavanju. Nakon susreta s Olympiakosom je, barem prema nekim tvrdnjama, prozvao Upravu. Osjećate se prozvanim?


– Nikako. Poslije utakmice bio sam na večeri s Matjažom Kekom, razgovarali smo o svemu. Funkcioniramo savršeno. Normalno je da bih i ja želio imati roster od 25 igrača iste visoke razine kvalitete, tako da možemo igrati na podjednako dobro na sva tri razboja, u Europi, HNL-u i Kupu Hrvatske. Ali to je jednostavno – nemoguće! Ne možemo za šest europskih utakmica imati 30 igrača. Imamo 15, pet alternacija i pet mladih nada… Ako zbog toga, odnosno, nastupa u Europi, bude patio rezultat, što se može… Ne možemo pobjeći iz te kože.


Niste to, dakle, shvatili kao napad na vas?


– Bili smo na večeri poslije utakmice, razgovarali smo i dan poslije na Rujevici. Svaki bi trener želio imati dvadeset vrhunskih igrača. Ali takva je politika kluba. Ako recimo, prodamo Bradarića za sedam milijuna, ne mogu pronaći novog Bradarića za sto tisuća eura. Kupujemo igrače koji obećavaju. Da smo doveli pet igrača po pet milijuna eura, ne bi to bilo nikakvo jamstvo da ćemo proći Olympiakos. A naježim se kada pomislim na financijske posljedice.


Dolasci i odlasci


Hoće li biti još odlazaka?


– Vidjet ćemo. Ali bit će i dolazaka. Za svakoga imamo alternaciju, ali svakom novom igrači treba dati vremena za prilagodbu. Keku da uglazbi momčad. Teško je dovesti igrača od 26 godina, osim što mnogi ne žele igrati HNL-u, oni mlađi koji pristanu siguran sam da će dati sve od sebe. Ne možemo kupovati igrača od dva, tri ili pet milijuna. Pokrivamo se koliko je dug financijski pokrivač.



Zatvorili ste proračun?


– Ne još, do kraja sezone, lipnja iduće godine, treba nam još 4,7 milijuna eura – kaže Mišković.



Ipak?


– Papagajski ponavljam. Rijeka je – kakva je. Meni je fantastična. Protiv Olympiakosa momčad je imala 18 udaraca prema suparničkim vratima, klub koji ima takve navijače, klub koji ima takvu infrastrukturu da su se i Španjolci, koji su došli na Rujevicu, divili i pitali kako to uspijevamo s takvim budžetom. Odgovorio sam im da je to timski rad, Uprave, Keka, Juričića, Mancea…


Opet isto pitanje, hoće li biti pojačanja?


– Bit će. Neće to biti zvučna imena. Dovodit ćemo igrače koji su ili mogu postati razina Rijeke. A ona je visoka.


Koga biste željeli u ždrijebu?


– Milan! Ili možda Lazio. Vidjet ćete koja su to zvučna imena klubova u Europskoj ligi. Na Rujevicu će doći igrači koji su plaćeni deset, dvadeset, trideset i više milijuna eura. Nagrada je to svima nama! Europa na Rujevici.