Pod riječkom urom

Mišković i Kek neće si polomiti rogove

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Rijeku čeka naporna jesen na tri kolosijeka, Europa, HNL, Kup Hrvatske... Zaboravite Grke, u subotu se igra u Zaprešiću, a Riječanima nakon dva poraza (Osijek i Dinamo), više nije dozvoljen krivi korak. Bez obzira na to tko igrao... Jer, ako to nisu igrači za Rijeku, nisu trebali biti dovedeni. Uz Kekov blagoslov! 



Teško je objasniti starijim Riječanima koji uredno plaćaju TV pretplatu zbog čega na hrvatskoj nacionalnoj dalekovidnici nije u utorak bilo prijenosa utakmice s Rujevice. A dan kasnije serviran je susret Engleza i Nijemaca. HRT je, navodno, kupio prava samo za – srijedu. A cijela je Rijeka, s okolicom (a zanimalo je to, vjerojatno i ostali dio Hrvatske), u stanju pozitivnog ludila. Nemaju svi Arena programe, a na stadionu je bilo mjesta za osam tisuća ljudi. Prvaci Hrvatske se nisu osramotili, dapače, ali u pravu je Kek kada tvrdi da nema tužnijeg trenutka od tapšanju po ramenu nakon poraza… Poraza koji je teško, ali i lako objašnjiv, kao i slučaj javne televizije, njena odnosa s nogometom i – Rijekom! Uz napomenu, Rijeka je prvak Hrvatske!


Matjaž Kek, tvorac riječkog čuda, osvajač dvostruke krune nakon što je osvojio Kup i Superkup Hrvatske, treći put sudionik skupne faze Europske lige, izgubio je obje utakmice od bogatijeg Olympiakosa spletom nesretnih okolnosti. Zbog grešaka njegovih igrača koji se na toj razini jednostavno ne smiju događati. Zlatko Zahovič, sportski direktor Maribora, nekad sjajan igrač, za uspjeh njegova kluba (izborili su Ligu prvaka!) naglasio da je recept jednostavan – taktička kultura. Jer »klub puno polaže na taktičku izobrazbu trenera, koji su najbitniji u tom procesu. Radi se pametno i predano, treneri su potkovani, moderni i jako sustavni u radu, a momčad ih prati«, rekao je Zahovič kolegi Krušelju (JL). Zahovič kao da je skenirao bivšeg igrača i trenera Maribora Matjaža Keka!


Sjajno je Rijekin trener pripremio oba susreta, Grke držao u šahu, taktika je bila besprijekorna, ali… Opet Zahovičeva o utakmicama »play offa« s Hapoelom BS: »Odlučile su nijanse kao plod taktičke kulture!« Tako je bilo i kad je u pitanju Rijeka. Ali u obrnutom smislu. Greške su skupo plaćene, a lopta u uzvratu nije htjela u mrežu. Je li u pitanju lopta ili su krivi igrači… Zalogaj je bio prevelik, glava je pucala od pritiska, srce htjelo iskočiti od velikog htijenja, noge nisu slušale. I kada je riječ o najiskusnijim, Gavranoviću, Gorgonu…




Zar treba kazati da je Matjažu Keku, pedantnom analitičaru svakog detalja utakmice, to trebao biti – trenerski magisterij? Otuda njegova reakcija poslije utakmice. Odjednom je shvatio »da mu nedostaje dva igrača, da je kvaliteta takva kakva je…«Svoje je želje trebao objasniti Miškoviću, Juričiću i Manceu na početku priprema. Jer, dok se ne obistini priča koja kruži gradom o »kineskom ulagaču, poput onog Li Yonghonga u Milanu, ili na Rujevicu ne pokuca šeik iz Dohe Tamim bin Hamad Al Thani, koji je Parižanima kupio bisernu ogrlicu, Neymara, Rijeka će morati živjeti od svog rada. Što znači proizvodnja rezultata i – igrača! Ne treba zaboraviti da Volpijeva zaklada Social Sport, vlasnik 70 posto HNK Rijeka (30 posto je u rukama Grada Rijeke), dvije godine nije uložila nijedan euro!


Mišković i Kek su poslije utakmice u obiteljskom okruženju uništavali – škampe. Nisu ovnovi na brvnu kako bi se moglo isčitati iz nekih filozofskih rasprava dobronamjernih kritičara. Matjaž Kek će uvijek kazati ono što misli, a prošao je austrijsku školu komunikacije s vanjskim svijetom, dobro zna što i kada treba odaslati poruku. Već sutra, jamačno, a govorim to iz iskustva, iz usta će mu ispadati bomboni o »zahvalnosti Miškoviću za sve što je napravio«. I obrnuto!


Rijeka je bila tako blizu, a ujedno tako daleko od svojih snova, Lige prvaka. Razumljiva je zbog toga Kekova gorčina, bio bi to Michelangelov David. Statua za sva vremena na Rujevici.


Počeli su Juričić i Mance dovoditi Keku igrače. Još će netko otići, naravno od onih najboljih, jer nekorektno bi bilo zadržati igrača koji drugdje može zaraditi tri puta više. Na Rujevici su napravili čudo. Osvojili su dvostruku krunu i treći puta izborili Europsku ligu. Treba imati hrabrosti prigovoriti Miškoviću, Keku, Juričiću i Manceu za ono što su zajedno napravili u četiri godine. Maribor je napravio čudo, ali igrao je u »play offu« s Izraelcima.


Rijeku čeka naporna jesen na tri kolosijeka, Europa, HNL, Kup Hrvatske… Zaboravite Grke, u subotu se igra u Zaprešiću, a Riječanima nakon dva poraza (Osijek i Dinamo), više nije dozvoljen krivi korak. Bez obzira na to tko igrao… Jer, ako to nisu igrači za Rijeku, nisu trebali biti dovedeni. Uz Kekov blagoslov!