Predsjednik »Rijeke«

Mišković: Sada vjerujem da se Kantrida može izgraditi za 15 mjeseci!

Orlando Rivetti

Stuttgart je utakmica koju ću zauvijek pamtiti. Lijepo je bilo triput zaredom dobiti nedodirljivi Dinamo. Ipak, Kamp i novi stadion su nešto najljepše što se moglo dogoditi. Naš trofej koji darujemo djeci Rijeke. Svima koji žive s nogometom i za nogomet, prije svega sa svojim Gradom – kaže Mišković



RIJEKA Inauguracija je bila na njegov rođendan (20. ožujka), prije tri i pol godine. Ruzina je bila pojela brod pun dugova i dubioza, plovio je kroz financijske i natjecateljske oluje. Uplovio u luku spasa, jedanaestim mjestom. Tko se toga više sjeća? Damir Mišković, predsjednik (uprave) HNK »Rijeka«, danas je jedan od najsretnijih Hrvata, Riječanima je vratio ponos. Svom gradu. Tri i pol godina je tek prošlo, kao da je to bilo u prošlom stoljeću… Za »Rijekom« su 26 europske utakmice u dvije godine. Osvojen Kup, Superkup… 


Stuttgart, čarolija na Mercedes Areni, dogodio se 2013. godine. Kup i Superkup (tri pobjede nad »Dinamom«), osvojeni su 2014. godine. I sada 2015. – otvaranje Kampa na Rujevici, odnosno inauguracija stadiona koji je vlasništvo HNK Rijeka! Redoslijed?– Vauu… Stuttgart je utakmica koju ću zauvijek pamtiti. Noć kada je srce podivljalo od sreće. Još uvijek se držim one: Ako sanjam, nemojte me buditi! Lijepo je bilo triput zaredom dobiti nedodirljivi »Dinamo«, Kantrida je bila u plamenu emocija. Ipak, Kamp i novi stadion su nešto najljepše što se moglo dogoditi. Naš trofej koji darujemo djeci Rijeke. Svima koji žive s nogometom i za nogomet, prije svega sa svojim Gradom.


Deanove zasluge


Kamp i stadion su kruna četrdeset i šest mjeseci rada na jednom projektu s jasnom vizijom. Razvijati klub organizacijski i natjecateljski?– Znate da sam ujutro, bilo gdje se našao, u Africi ili Londonu, prvo  išao na računalo i gledao kako rastu kamp i stadion. Četiri kamere »radile« su za mene. Iskra bi svaki put rasplamsala vatru zadovoljstva. Stvorili smo bajku, nešto nezamislivo do sada na ovim prostorima. Radost djece je smisao života, njihovi osmijesi su hrana. Kamp je mladima za sva vremena, pedeset, sto godina… Raj nogometa i zdravlja. Gotovo 500 djece trenirat će svakodnevno. Naježim se.





Uloženo je više od 15 milijuna eura za prvu fazu?


– Za sada je uloženo oko 19 milijuna eura. U drugoj fazi izgradit ćemo hotel za igrače, za mlade koji nisu iz Rijeke, još jedan ili dva terena. Naravno, sve uljepšavati. Krenuli smo sa 35.000 kvadratnih metara, bilo bi i to dovoljno, došli smo do više od 70.000 četvornih metara. Sve je otkupila tvrtka Stadion Kantrida. Novi stadion zove se HNK Rijeka! Nikakvi dodaci.


Ili kompleks »Rijekasnova«. Jer tko bude tamo vježbao ili dolazio prvi put, neće vjerovati da je to stvarnost?


– Slažem se – kaže Mišković.



Bilo je i nekih drugih ideja. Prije vašeg dolaska pričalo se o Šmriki, Rupi, Grobniku, Platku…?– Ma ne. Jedino smo razmišljali o Kostreni, o zajedničkom projektu, koji se nije nažalost mogao realizirati. Možda i bolje, imamo svoj kamp! Rujevica je bila najpogodnija po prostoru i papirologiji. Počeli smo graditi čim smo dobili zeleno svjetlo.


Kapacitet stadiona je 5.700 mjesta. Može se i proširiti, po potrebi?– Može, vidjet ćemo. Još brojimo stolice, jedno su projekti, drugo zbilja. Znat ćemo sve za dvadesetak dana. Napravili smo stadion, bez iskopa, za tri mjeseca. Fantastično! Rezultat rada GP-a Krk, njihovih kooperanata i Grada. Ubrzana je procedura dobivanja dozvola. Najveća je zasluga Deana Šćulca, on je živio na – gradilištu. Trava kao na San Siru i na Bernabeu, najkvalitetnija. Nismo kalkulirali. Samo najbolje.


Kantrida nije upitna


Engleska na Rujevici, bez atletske staze, bez ograde, igrači u zagrljaju navijača?– Ograda je minimalna po zakonu da bi se dobile dozvole. Nikad igrači neće biti bliži navijačima. Bilo bi fantastično da u Hrvatskoj imamo više takvih stadiona.  Malo je reći da sam sretan. Ponosan sam što smo napravili nešto u svom gradu. Klub raste svakim danom. Poraza će uvijek biti, nisu tragični, jer imamo zacrtan put. Mnogi bi se klubovi s boljim rezultatima mijenjali s nama  zbog infrastrukture. Ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi.


Gabriele Volpi je bio na gradilištu u ožujku?– Bio je oduševljen, što će biti tek sada, kada vidi što Hrvati mogu napraviti u četiri mjeseca. Vjerojatno će doći na jadranski derbi 15. kolovoza. Pokazali smo da je Hrvatska zemlja čuda. Investirajte, ljudi…


U Kantridu, recimo?– Prvi je plan bio da se nova Kantrida izgradi za 15 mjeseci. Sada sam,  nakon što je izgrađen stadion na Rujevici, uvjeren da je to moguće. Hrvatski su izvođači položili ispit, dobit će izgradnju Kantride kao što smo i planirali. Čim dobijemo dokumente, krenut će prvi bageri. Ne vidim nikakvih problema. Od prvoga dana stojimo iza projekta nove Kantride. Grad i država moraju odobriti zemljište, grad popratnu infrastrukturu, vodu, struju, ceste… Nakon pedesetak godina stadion će postati vlasništvo Grada. Investirat ćemo u stadion i popratne objekte. Stadion će se vratiti gradu, ostalo zavisi o – investitorima. Je li to hotel ili Riječko selo…, stvar je biznisa. Uljepšat će prostor oko stadiona. Ništa nismo promijenili niti mijenjamo u našim planovima – tvrdi Mišković.