Krilni napadač

Maxwell Acosty: ‘Boli me nepravda, ostaje dojam da se pobjednik u Maksimiru znao unaprijed’

Orlando Rivetti

NADMUDRIVANJE NA KRILU – Maxwell Acosty  u duelu s »dinamovcem« Bornom Sosom / Snimio Darko JELINEK

NADMUDRIVANJE NA KRILU – Maxwell Acosty u duelu s »dinamovcem« Bornom Sosom / Snimio Darko JELINEK

Svatko tko je gledao utakmicu, a poznaje nogomet, vidio je da nije riječ o simuliranju. Suđenje? Dojam da je utakmica odlučena prije njena početka... Da se znao pobjednik – kaže Acosty



RIJEKA Deset je godina, iz juniorskih dana, u talijanskim klubovima. Maxwell Acosty vjetar je s Rujevice. Brzonogi krilni napadač bio je u početnoj postavi na Poljudu i u Maksimiru, ostavio vrlo dobar dojam. U Splitu odigrao 77, u  Zagrebu 79 minuta… Jedan je od Kekovih aduta za brzu tranziciju. Pokazao je u nekoliko navrata na obje utakmice.


– Prekrasno je ovdje, sratan sam s obitelji, ali zašto opet pada kiša, kao da smo u Londonu… – odmah će u uvodu Ganac Maxwell Acosty koji je u posljednje dvije utakmice dobio skoro cijelu minutažu.


U Splitu je servirao Pavičiću dubinsku loptu za asistenciju strijelcu Čolaku, zakasnio na jedno ubacivanje, zamalo ubacio loptu u mrežu za nokaut Splićana, zamalo…




– Odigrali smo »talijansku utakmicu« u Splitu. znali smo točno što želimo i kako do cilja. Nakon gola imali smo još dvije prigode. Nažalost, dobili smo pogodak iz kaznenog udarca. Osvojili smo bod protiv jakog »Hajduka« u paklenom ambijentu, kao da se igra u Napulju…


Velika minutaža


Maksimir. Sa štitom ili na njemu, devedeset minuta bez prava na popravak. Na kraju ste doživjeli debakl, nakon festivala sudačkih pogrešaka. Dobili ste žuti karton za simuliranje, nakon što ste zaustavljen prekršajem. Što ste pomislili u onom treutku?


– Točno, nakon zvižduka nisam znao je li prekršaj unutar ili izvan kaznenog prostora, ali bio sam siguran da je prekršaj za drugi žuti, odnosno crveni karton. Fauliran sam, a dobio žuti karton za simuliranje. Nikada mi se to nije dogodilo na tako drastičan način. Svatko tko je gledao utakmicu, a poznaje nogomet, vidio je da nije riječ o simuliranju. Suđenje? Stekao se dojam da je utakmica odlučena prije njena početka… Da se znao pobjednik. Nije moje komentirati, ali boli  me nepravda.


Zadovoljni ste svojim izvedbama, dobili ste skoro dvije cijele utakmice?


– Osobno sam zadovoljan što dobivam priliku igrati, više od dvije trećine vremena po utakmici. Indivdualno je, dakle, u redu, ali… Čovjek može biti sretan samo ako momčad pobjeđuje. Osvojili smo samo jedan bod u Splitu, ispali smo iz Kupa u Zagrebu. A znamo da smo morali i mogli više. Jer, znamo, jednostavno kvalitetna smo momčad i amosfera u svlačionici je vrlo dobra. Ponavljam, zadovoljan sam povjerenjem koji mi pruža trener, minutama, dok je za sreću neophodno i ono najvažnije – pobjede.


Na vašoj strani igrao je mladi reprezentativac Sosa?


– Korektan igrač, mogao sam mu zadati više problema. Ne bih volio da me čuva – Leovac! Leo grize, kao terijer kost i na treningu.


Nema alibija


U čemu ste napredovali otkako ste na Rujevici? Jednom ste rekli na – tehnici, jer Italija je zemlja taktike?


– Točno, poboljšao sam tehniku otkako sam kod trenera Keka. Drugu stvar koju sam naučio jest ta da se brzo moram rješevati lopte, ne držati je previše u nogama, usporavati igru. U Zagrebu nismo bili dovoljno brzi u nogama i glavama i zbog toga nismo napravili više, bez obzira na to što je suđenje bilo protiv nas. Mogli smo protiv svih, jer imamo kvalitetu. »Zajedno smo Rijeka«, kako ide ona parola. Šteta, silno sam želio igati finale Kupa, još jednom protiv »Hajduka«.


U Maksimiru je do odmora bila taktički zakopčana utakmica?


– Jedni i drugi razmišljali smo samo o tome kako ne napraviti krakti spoj u taktičkom mislu. Bli smo statični, a onda dobili gol iz kontranapada. Utakmica se otvorila u nastavku. Igrali smo bolje s desetoricom, zadavali dosta problema obrani »Dinama«. Detalji su odlučivali, bilo je i straha od kartona. Utakmica koju bi vjerojatno izgubili da se ugrala još nekoliko puta… Ne tražimo nikakav alibi, zaboravimo Zagreb, idemo dalje. Pred nama su tri nova gostovanja, nadajmo se… Zapravo, siguran sam da ćemo igrati bolje i osvajati bodove.


Preostaje borba za drugo mjesto?


– Svaka utakmica je nova predstava. Užitak igranja, za zadovoljstvo naših navijača. Imamo seriju gostovanja, a onda jedva čekam povratak na Rujevicu i dolazak »Osijeka«. Drugo mjesto je naš cilj, »Hajduk« nam bježi bod. Posljednje kolo i ogled sa Spićanima bit će spektakl na Rujevici. Imamo još dosta toga za reći i pokazati.