Znakovito upozorenje

Matjaža Keka izdaje strpljenje: ‘Previše improviziramo, moramo što prije dovesti igrače’

Ivan Volarić

Zabrinut - Matjaž Kek / Foto Damir Škomrlj

Zabrinut - Matjaž Kek / Foto Damir Škomrlj

Improvizacija nije baš moj zaštitni znak, moramo što prije pronaći igrače za deficitarna mjesta, jer nije isto kada igrač samo upadne u svlačionicu ili neko vrijeme trenira s momčadi – kaže Matjaž Kek



Kalendar je polako počeo otkucavati posljednje dane uoči početka nove nogometne sezone u Hrvata.


Pred nogometašima »Rijeke« je još 12 dana priprema prije nego što 16. srpnja istrče u Parku mladeži i utakmicom protiv »Splita« uplove u novu sezonu. »Bijeli« su u subotu minimalnim porazom od četvrtoplasirane momčadi Ukrajine, »Zoryje Lugansk«, zaključili pripreme u Sloveniji, te se vratili na Kvarner. Sigurno da u sportu nikada nije zahvalno na porazima graditi optimizam i bildati samopouzdanje u momčadi, ali Riječani su u Kranju doživjeli jedan od onih poraza koji sobom nosi dosta pozitivnih vibracija.


»Rijeka« je većem dijelu utakmice bila bolja od četvrte momčadi Ukrajinske lige i samo spletom okolnosti doživjela poraz. Ne treba ići tako daleko i prisjećati se kako su prije godinu i pol dana Riječani teško stradali na oproštaju od zimskih priprema u Španjolskoj od »Dnjipra« (4:1). Tada je ta utakmica bila znak da se reagira kroz dovođenje nekoliko igrača (Bradarić, Radošević…) uoči početka proljetne dionice. I sada se očekuje nekoliko igračkih pojačanja u momčadi, no situacija s igračkim kadrom nije ni izbliza tako alarmantna. Doduše, trener Matjaž Kek na to gleda nešto drugačije.


Umor i mladost




– »Zorya« je jak suparnik, vidi se da smo mi na kraju priprema i da je kod nekih igrača prisutan umor, a u nastavku su ušli mladi igrači za koje je dobro da su odigrali jednu takvu utakmicu – govorio je nakon utakmice u Kranju trener »bijelih« MatjažKek. – Za moj ukus bilo je previše improvizacije, prisiljeni smo puno improvizirati i tražiti nešto što u jednom trenutku možda nije logično. Namjerno smo izabrali teškog suparnika, dečki koje imamo su pošteno odradili pripreme, dobro smo trenirali u odličnim uvjetima. Sada se moramo svi skupa strpiti, jer ta mladost koja je tu traži vrijeme. Bitno je i da igrači koji su tu, a razmišljaju o odlasku, očiste glavu i da onda znamo na čemu smo.



»Bijeli« će do početka prvenstva odraditi još najmanje dvije pripremne utakmice. U srijedu protiv »Aluminija« iz Kidričeva na Rujevici.


– Čekaju nas dvije utakmice protiv »Aluminija« i »Rudara Velenje«. Stvarno smo uložili puno truda da dovedemo nekog atraktivnog protivnika na generalku, ali neće nitko dolaziti u Rijeku na ovoj vrućini. Igramo protiv dvaju prvoligaša kako bi se što prije priviknuli na ono što nas očekuje. Ako bude trebalo, pobjeći ćemo od vrućina u Gorski kotar – kaže Kek.



»Bijeli« su ostavili dobar dojam na planu igre, no izostala je konkretnija reakcija u suparničkom šesnaestercu?


– Moramo improvizirati i u zadnjoj liniji i u napadu. Ostali smo na jednom napadaču, mladići koji dolaze moraju još trenirati. Probao sam neke stvari u slučaju da nam još netko ode. Imali smo neke situacije. Šteta da moramo toliko improvizirati jer ovi dečki stvarno dobro treniraju, žele se nadigravati i igrati, a neki igrači su definitivno kroz ove pripreme upozorili na sebe.


U prvom redu Josip Mišić?


– Odnos mu je pravi i drago mi je da je ušao u sve ovo sa željom i karakterom. Isto vrijedi i za Čanađiju. Došla su četiri igrača iz »Spezije« kojo se tamo nisu baš naigralo, ali bitno je da su došli sa željom. Imamo i dosta mladih igrača, ne pamtim kada je »Rijeka« igrala s toliko mladih. Dva tjedna je do prvenstva i sigurno je da će biti teško.


Duel igra


Imate li u glavi obrise jedanaestorke koja će istrčati 16. srpnja u Parku mladeži?


Pripreme prve momčadi »Rijeke« barem privremeno su napustili vratar Ivan Nevistić i brzonogi krilni napadač Tomislav Turčin. Obojica se nalaze na pripremama U-19 reprezentacije Hrvatska za Europsko prvenstvo u Njemačkoj koje će mladi kockasti otvoriti susretom s Nizozemskom 12. srpnja. Izbornik Ferdo Milin okupio je u Sv. Martinu na Muri 26 igrača, a njih 18 će povesti na završni turnir.


– Ono što imamo – imamo i na tome ćemo graditi momčadi. Vrlo bitno je da igrači koji su tu ne razmišljaju o odlasku. Svaki dan nam netko odlazi, vjerujem da će ljudi odgovorni za dovođenje igrača možda pronaći neko rješenje. Teško je ući u prvenstvo s jednim stoperom, a i taj je pola priprema preskočio. Ova utakmica mi se jako svidjela jer bilo je dosta agresivnosti, onoga što je dio modernog nogometa, a neki igrači baš još ne vole taj duel i ako to ne prihvatimo, imat ćemo problema u Europi.


Dvije neuralgične točke u momčadi su one središnjeg stopera i prve špice?


– Zato smo i probali s Bradarićem i Žutom na mjestu stopera, odnosno Gavranovićem u špici skupa s Mišićem. Nema nas ni brojčano puno, neki igrači su morali zadnju utakmicu na pripremama odigrati 90 minuta, no moramo to prihvatiti jer takva je situacija. Probat ćemo do početka prvenstva ispeglati formu, odmoriti neke igrače, odnosno zaliječiti one koje imaju ozljede.


Ustrajati na putu


U kakvom fizičkom stanju je Mitrović, a s obzirom na to da je preskočio uvodni dio priprema zbog »nesporazuma« oko produženja ugovora?



MATJAŽ KEK


Matjaž Kek navikao je na visoke standarde kada je u pitanju nadopuna momčadi novim igračima i teško mu pada neizvjesna situacija na nekim pozicijama u momčadi. No, trener »bijelih« ne može iskočiti iz vlastite kože, neke SE stvari ne mogu riješiti preko noći. Keku nema druge nego izvući maksimum iz postojećeg kadra i voditi računa da ne pati ono što je svetinja u nogometu – rezultat.


MIŠIĆ


Prvo ime dosadašnjeg tijeka priprema definitivno je Josip Mišić. Veznjak iz Bošnjaka kraj Županje nametnuo se na sredini terena do te mjere da mu je u jednoj utakmici pričuva bio Mario Gavranović. Naravno da si trener Matjaž Kek ne može dopustiti taj luksuz da mu najvredniji igrač sjedi na klupi i potpuno jasno je da mora pronaći mjesto za obojicu. Uostalom, Gavranović je proljetos bio prvi Rijekin strijelac!


MERCATO


Dojam je da je ljetni prijelazni rok u riječkim redovima tek počeo. Brezovec i Samardžić napustili su »bijele« tijekom slovenskih priprema, prethodno su otišli Vargić i Balaj. Mogući su odlasci Tomasova, Maleša, Ristovskog, Roshija… Dovodi se, pod uvjetom da nitko više ne ode – još jedan stoper i napadač.


BREZOVEC


Josip Brezovec nije ni dočekao kraj prijateljske utakmice u Kranju. Nakon razgovora sa zamjenikom sportskoga direktora Ivanom Manceom napustio je Sloveniju i odjurio prema svojoj novoj destinaciji – Sheriffu iz Tiraspolja. Brezovec drugi put napušta Rijeku, ovoga puta naprasno, iznenađujuće brzo i bez velike pompe. Vrijeme će pokazati da li odlazi samo zato jer su se poklopili njegovi i klupski interesi…



– Na Mitroviću, ali Bezjaku i Žuti se vidi da su kasnili desetak dana u pripremama. Moraju igrati, a trebali bi trenirati. Međutim, nemamo drugih rješenja. Sigurno da to nije najidealnije, ali u klubu su se odlučili na takav put i moramo na tome ustrajati. Bit će teško, to je jasno, sigurno je i da će netko doći, međutim kod Eleza se vidi kako je to kada se igrač priključi naknadno poslije pauze. U takvim situacijama prisiljen si prilagođavati trening.


Srećom, navikli ste na takvu situaciju radeći u »Rijeci«?


– Istina, ali sada su ipak druga vremena jer su očekivanja dosta velika. Pred nama je put koji moramo proći i istrpiti. Bit će sigurno teških trenutaka, ali za mene su igrači koji su na terenu najbolji. Čvrsto stojim iza ove mladosti, bolje da imamo čiste glave karakternih igrača. Svi mi bismo željeli ići na bolje, ali ponekad moraš biti strpljiv i znati poštivati ono što ti nude, a »Rijeka« je do sada bila poštena i omogućila svakom da ode kada dođe trenutak za to. Ponekad bi trebalo neke stvari istrpiti, ići u komunikaciju i naći neka rješenja koja se nameću sama od sebe…


Najbitnije da što prije formiramo ekipu i da znamo na čemu smo. Improvizacija nije baš moj zaštitni znak, moramo što prije pronaći igrače za deficitarna mjesta, jer nije isto kada igrač samo upadne u svlačionicu ili neko vrijeme trenira s momčadi – poslao je Kek znakovito upozorenje vodstvu kluba, odnosno ljudima koji vode računa o prijelaznom roku.