Trener bijelih

Matjaž Kek preuzeo odgovornost i otkrio što bi sada drugačije napravio

Marko Cvijanović

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Umjesto da suzimo prostor, mi smo se razvukli i protivnik nam je lako ulazio u međuprostore. Poslije drugoga pogotka nije bilo dobro, nedostajalo nam je organizacije, stoperi su nam počeli voditi igru… Općenito nam je nedostajalo dinamike, brzine - kaže Kek



 Matjaž Kek doživio je sinoć od AEK-a prvi poraz u fazi po skupinama Europske lige kao trener »Rijeke«. Poslije utakmice se stekao dojam da trenera riječke momčadi više od poraza boli način na koji je doživljen. U utakmici tijekom koje »Rijeka« u velikoj mjeri nije izgledala »kekovski«.


– Čestitam gostima, bili su konkretniji, brži na lopti, agresivniji, dobivali su duele, odbijene lopte. Cijelu sam utakmicu imao osjećaj da nam je nešto nedostajalo. Čak i u onom trenutku, kad smo u drugom dijelu dobro krenuli i imali dominaciju, dobili smo drugi gol, a moja reakcija nije donijela to što sam htio. Na kraju krajeva, treba biti objektivan i reći da su gosti bili konkretniji i kvalitetniji.


Jeste li stekli dojam da je kod vaših igrača izostao pravi pristup?




– Ponovit ću ono što sam rekao, cijelu utakmicu nam je nešto nedostajalo. Dinamike, agresije, odlučnosti. Kao da su igrači preležerno ušli u utakmicu. Međutim, uspjeli smo pronaći ravnotežu, izjednačili i dobro ušli u utakmicu u drugom poluvremenu. I onda… Počeli su nas probijati kroz sredinu, počeli smo kasniti u svemu. Kad smo pokušali sve to stabilizirati, dobili smo gol, a s trećim veznim igračem bilo je teško ganjati gol. Previše je u našoj momčadi bilo neraspoloženih igrača.


»Rijeka« je odigrala nespecifičnu utakmicu pod vašim vodstvom. Linije su bile razvučene, izostala je agresija, blok je prelagano pucao… Zbog čega?


– Igrači AEK-a su vrlo jednostavno dolazili s loptom do Livaje, nismo pokupili odbijene lopte i tu smo imali najviše problema. Formacija je bila preširoka. Umjesto da suzimo prostor, mi smo se razvukli i protivnik nam je lako ulazio u međuprostore. S druge strane, kasnili smo u svakom duelu. Igrači AEK-a su od deset dobili sigurno osam ili devet duela. Tako ne ide. Premalo smo bilo konkretni u duelu »jedan na jedan«, s loptom i bez lopte. Poslije drugoga pogotka nije bilo dobro, nedostajalo nam je organizacije, stoperi su nam počeli voditi igru… Općenito nam je nedostajalo dinamike, brzine, tu je grčka momčad bila kvalitetnija i bolja.


Da li biste sada, kada vidite kako se sve rasplelo, nešto mijenjali u pripremi utakmice?


– Sigurno bih donio neke drukčije odluke. Treći vezni? Pavičić mi je stalno bio u glavi, da li Vešovića naprijed ili nazad… S Mavriasom bi bio prevelik rizik, on pet mjeseci nije igrao pa bi dvije utakmice u tako kratkom razdoblju bile previše za njega. Tako je to u nogometu, važeš, razmišljaš o nekim odlukama… U svakom slučaju, odgovornost za ovaj poraz je u velikoj mjeri na meni. Opet, možda remi ne bi bio nezaslužen, ali katkad jednostavno prevagne kvaliteta.


Je li momčad možda izgorjela u želji budući da se uoči utakmice počelo pričati o europskom proljeću?


– Prije svega, »Rijeka« je više u medijima dobila predznak favorita, odnosno ravnopravnog odnosa s AEK-om. Mi smo znali da je AEK izuzetno kvalitetna momčad, čak su igrači ostali iznenađeni kad su vidjeli kako Grci igraju, kako su brzi na lopti. Ja sam na to upozoravao cijelo vrijeme, ali utakmica je od samom početka, i što se tiče odluka, i što se tiče postavljanja, krenula neželjenim smjerom. Ništa, moramo gledati prema naprijed. Pred nama je jadranski derbi protiv »Hajduka« na Poljudu, nemamo puno vremena, moramo početi rotirati igrače… Osjećaj je… Onako. Nismo ni trčali dobro.