Trener Rijeke

Matjaž Kek: Tek je počelo, ali ako želiš biti najbolji, moraš se izdignuti iznad svega

Ivan Volarić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Sam sebi neću dozvoliti, a to sam rekao i igračima na sastanku, da brinem o bilo čemu osim o sebi i svojoj ekipi. Ne smijemo s uvući u situaciju da se brinemo o drugim stvarima. Znam da će biti svega – kaže Kek



Za Matjaža Keka više nema neosvojenih travnjaka u Prvoj HNL! Pao je i Zaprešić! I to iz četvrtog Matjažovog pokušaja, odnosno prvi put nakon gotovo deset godina čekanja – patnji i muke za navijače »Rijeke«. Trener »bijelih« jučer je izašao pred novinare točno četiri godine nakon što je potpisao ugovor s »Rijekom« i preuzeo momčad. Doduše, prvu utakmicu vodio je desetak dana kasnije (susret u Puli vodio je sportski direktor Srećko Juričić), 9. ožujka i to baš protiv zaprešićkog »Intera« na Kantridi.


– Čeka nas nova utakmica koja nosi sobom želju biti bolji od »Osijeka« u dvije utakmice i proći u finale. Veseli nas povratak na Rujevicu. Veliki komplimenti ekipi za Zaprešić i veliko hvala navijačima za atmosferu. Takvo ozračje jednostavno te drži napetog, daje ti energiju i sigurno da je to jedna pozitivna stvar koja sve nas u svlačionici izuzetno veseli – započeo je Kek nepuna 24 sata nakon trijumfa u zagrebačkom predgrađu koji je ostavio stanovite ožiljke na prvotimcima »Rijeke«.


– Probleme je imao Ristovski i s time nisam baš najsretniji jer su neke stvari došle prebrzo. Andrijašević je tražio zamjenu i prije 70. minute. Elez je ponovo osjetio aduktor. Sva trojica su u posebnom tretmanu fizioterapeuta. Kako je vrlo kratko razdoblje do utakmice, odlučit ću na sam dan utakmice da li će igrati protiv »Osijeka«. Tu dolaze u obzir samo sto posto spremni igrači.


Bradarićev povratak




Ristovski je sredinom nastavka imao problema s grčevima?


– Imao je probleme s tetivama i listovima. To je stvar kojoj ćemo malo više posvetiti pažnju. Napravit ćemo pretrage da vidimo što je s njim. Bradarić? Normalno trenira i u konkurenciji je za utakmicu.


Uža obrana je u Zaprešiću, za razliku od Osijeka, odigrala vrlo dobru utakmicu, ali ponovo ste primili jeftin pogodak?


– Veseli mi način na koji ulazimo u prilike, kako kroz igru ulazimo u mat situacije. Ne veseli me što te prilike prelako zapucavamo. S druge strane bilo bi bahato kada ne bismo htjeli vidjeti probleme koje imamo. Dobivamo golove iz prvog udarca na gol i sigurno da je to jedna stvar na kojoj ćemo morati raditi i kojoj ćemo morati posvetiti više pažnje. To su stvari koje se jednostavno ne smiju događati, ali nogomet je taj koji nosi pogreške i dobre stvari. Osim toga, kada ne postigneš pogodak iz onih šansi koje smo mi imali u Zaprešiću, onda je normalno da se u podsvijesti igrača javi misao da može uslijediti kazna. Bilo je malo neorganiziranosti u posljednjih pet minuta, ali opet smo to uspjeli iskontrolirati. Teren je bio težak, ali treba pohvaliti domaćina koji je stvarno sve napravio da se moglo odigrati u korektnim uvjetima za ovo doba godine.


U Osijeku je momčad djelovala puno mirnije i u pasu i u završnici, da li na ekipu negativno odrazilo ono što se događalo u Vinkovcima?


– Imali su igrači informacije, ali to su stvari od kojih moraš biti bolji. Pozitivna emocija i silna želja te ne smiju zavesti, već ti moraju dati dodatni motiv i koncentraciju u matnim situacijama koje nisu bile bilo kakve. To moraš iskoristiti da ne bi na kraju bio kažnjen. Igrali smo otvorenim gardom, dosta dobro sve iskontrolirali u prvom poluvremenu, a onda došli do gola početkom nastavka. Nedostajao nam je samo treći gol da ne bismo ušli u neizvjesnu završnicu.


Bit će svega


Zar nije tragično da se danas više priča o suđenju u Vinkovcima nego o Mišićevu pogotku?


– Sam sebi neću dozvoliti, a to sam rekao i igračima na sastanku, da brinem o bilo čemu osim o sebi i svojoj ekipi. Veseli me da je naš vezni igrač krenuo u prodor od 10-15 metara i da je udario po lopti onako kako se mora udariti i da smo iz drugog plana postigli pogodak. To me veseli, a sve ostalo… Ne smijemo s uvući u situaciju da se brinemo o drugim stvarima. Znam da će biti svega, ali ‘ajmo se koncentrirati na ono što nije bilo dobro u našoj igri.


Foto: D. JELINEK


Foto: D. JELINEK



Stvara li pritisak činjenica da konstantno igrate svoje utakmice nakon »Dinamovih«?


– Meni je veći problem što mi igramo tri utakmice u šest, a »Osijek« tri utakmice u osam dana. Valjda će se to okrenuti prije uzvrata. Sada smo u mojem ritmu utakmica, to je ono za što se radi i za što se živi. Imamo pozitivnu, dobru atmosferu, naš privilegij je što dovučemo preko tisuću naših navijača u Zaprešić. Moramo razmišljati kako zadovoljiti sebe i kako tim ljudima dati pozitivu. Tek je počelo, ali ako želiš biti najbolji, moraš se izdignuti iznad svega. Kontrolirane emocije ti mogu napraviti puno toga dobroga, nekontrolirane u jednu ili drugu stranu, ti mogu samo naštetiti.


Je li ovo najbolja »Rijeka« u vašem mandatu?


– Ne idem za tim usporedbama, već da igrači vjeruju da smo na pravom putu i da shvate da ne mogu nikoga dobiti sa 70 posto angažmana. Normalno, meni je drago da sve ovo što smo napravili nije plod neke krive odluke ili sreće, pa ni individualnih poteza. Mi smo u Zaprešiću zapucavali prilike s pet metara, a do tamo moraš doći. Vidim još puno prostora za napredak, posebno na planu suradnje igrača. Da natjeram njih šest, sedam da u istom trenutku misli isto. Posebno u završnoj trećini igrališta gdje moramo biti još direktniji i nepredvidljiviji. Protiv nepredvidljivog poteza, iza kojega zapravo stoje principi uigranosti, ne možeš se braniti.


Zvučite kao prije četiri godine kada ste došli na Kantridu?


– Tada sam bio čak malo preplašen kako ste me gledali s mišlju »što će sad ovaj Slovenac lupetati…« Preživio sam i drago mi je zbog toga, zapravo neću biti neskroman, ponosan sam zbog toga. Drago mi je što sam dobio priliku raditi u jednom okruženju koje nije lako. Možda netko misli lako je njemu, doveli su mu sve što želi, u »Rijeci« ima novaca koliko želiš, ali nije to baš tako. Veliku pomoć imao sam u ljudima oko sebe. Hvala im. Hvala i navijačima. Međutim, pustimo to što je bilo, meni je trenutno najbitnije pripremiti ekipu za sutrašnju utakmicu protiv »Osijeka«.


Mobilizacija


Vjerojatno vas ne veseli što »Osijek« dolazi na Rujevicu nakon dvaju poraza?


– To je ekipa koja je pred malim problemom i sigurno je da će kod njih biti maksimalna mobilizacija. Cilj je biti bolji u dvije utakmice, imamo pouku iz prošle godine. Sigurno da je »Osijek« djelovao izuzetno kompaktno kada su igrali u malo zatvorenijoj varijanti. Rujevica nam daje šansu brže i okomitije igre, jer teren je takav. Sigurno je da će dvoboj biti neizvjestan, na kraju krajeva to je polufinale Kupa i možemo se dovesti u situaciju da dođemo do jedne utakmice koja odlučuje o trofeju, a to je uvijek cilj »Rijeke«.


Navijači željni prvoga naslova prvaka doživljavaju Kup kao sporedno natjecanje?


– Meni je prioritet samo prva iduća utakmica. Ne želim razmišljanje dva koraka unaprijed. Ajmo korak po korak, iako to zvuči kao izlizana fraza. Međutim, mi smo u situaciji da moramo tako živjeti i da moramo prihvatiti takav način života. Dobro smo krenuli, mora nam biti poticaj, ali nemojmo sada biti bahati ili bolesno samouvjereni.


Dvostruka kruna bila bi »točka na i« vašega četverogodišnjeg mandata na klupi »Rijeke«?


– Zanimljivo pitanje, ali ne znam odgovor na njega. Preskačem ga!


Da li ćete morati osvojiti sva 42 boda do kraja prvenstva da bi bili prvaci?


– Još jedno pitanje koje preskačem. Tu su u pitanju već matematika i zakon velikih brojki. Ostao bih kod toga da želim da je Rujevica puna, da budemo agresivni, pametni i koncentrirani protiv »Osijeka«.


Poznavajući vaš rad, mijenjat ćete samo one igrače koje morate?


– Vidjet ćemo… U prvim godinama svojega rada sam puno razmišljao o rotacijama igrača i dosta sam ih se pridržavao. Sigurno neću stavljati igrače koji su u riziku ozljede jer čeka nas izuzetno teško razdoblje. Međutim, to je bit svega onoga što nas čeka. Znam da bi nekome bilo ljepše da smo treći ili četvrti, da živimo u sjeni, ali sada smo na vrhu i svi idu na nas otvorenim gardom, a mi moramo uzvratiti s puno pameti, koncentracije i pozitivne komunikacije – poručio je Kek.