Strateg Slovenije

Matjaž Kek: ‘Povratak Franka je nešto najbolje što se moglo dogoditi Rijeci’

Ivan Volarić

Foto Reuters

Foto Reuters



RIJEKA Izbornik slovenske nogometne reprezentacije i trofejni dugogodišnji trener NK Rijeke i iz Dežele pozorno prati zbivanja na Rujevici. 


Rijeka je u otprilike u istoj situaciju u kojoj je bila prošle godine u ovo vrijeme kada ste napustili klub poslije poraza od Gorice i ispadanja od Sarpsborga uz jednu bitnu razliku: klupska Uprava je ovoga puta pravodobno reagirala i angažirala zvučno pojačanje – Franka Andrijaševića?


– Cilj je bio proći Gent i odigrale su se dvije utakmice u kojima nije bila toliko velika razlika. Koliko čitam vidim da je zavladala objektivnost i realnost i to je onda dobra prilika da se sve to skupa okrene prema Prvoj HNL.




Dinamo će sigurno trpjeti u domaćem prvenstvu zbog nastupa u Ligi prvaka. Mislim da neće biti tako dominantan kao prošle sezone. Rijeka ima kvalitetu, a ako bude zdravlja, što je najveći problem Rijeke u ovom trenutku, onda ta ekipa može biti ozbiljan konkurent Dinamu.


Međutim, i Hajduk je puno uložio, pa i Osijek… Imamo osjećaj da Dinamo neće ove godine biti tako dominantan kao prošle.


Franko Andrijašević je veliko pojačanje, ali igrač kojemu treba puno toga podrediti u igri?


– Prije svega, izuzetno je bitno da u ovom osjetljivom trenutku aklimatizacije na nove suigrače ostane zdrav. Normalno da specifika njegovog igranja traži specifiku prilaza do njega, međutim ipak ta pozitiva koju nosi sobom i svojim karakterom će itekako dobro doći u svlačionici.


Ne treba očekivati da će on sam riješavati utakmice. On ipak neko vrijeme nije igrao i za kontinutet treba neko vrijeme. Međutim, jako je bitna aklimatizacija i prilagodba na novu okolinu.


Njegov povratak u zadnji čas je sigurno nešto najbolje što se moglo dogoditi Rijeci. Franko će na svoj način povući ekipu, iako nije katastrofa ispadanje iz Europe. To je nažalost realnost. Mora ti se puno toga poklopiti u dvije utakmice da bi izbacio moćnog suparnika. Kada ti se poklopi onda ti se dogodi Stuttgart.


Ne brine toliko ispadanje od Genta, koliko kontinuitet slabijih igara i rezultata?


– Kada se sve uloži u Europu, jer to nosi novac i slavu, onda ti se dogodi kiks u HNL-u. Međutim, siguran sam da će to drugačije izgledati kada se posloži i kada igrači dođu sebi.


Pratit ću u nedjelju duel Brade i Franka


U nedjelju se igra Jadranski derbi, dobro znate s koliko se nestrpljenja čeka ta utakmica na Rujevici među navijačima Rijeke i Hajduka. Dojam je da nas čeka nikad neizvjesniji derbi?


– Hajduk dolazi kao prvi na ljestvici iako Rijeka i Dinamo imaju utakmicu manje, što se ne smije zaboraviti. Prepuna Rujevica može biti idealna kulisa za pravu utakmicu. I Hajduk je puno uložio u momčad, oba trenera su imala 14 dana vremena da sve to poslože.


Posebno će se pratiti duel Bradarića i Andrijaševića. Sigurno će to biti derbi kojega vrijedi pogledati.


Hajduk dolazi na Rujevicu pun samopouzdanja, što može biti mač s dvije oštrice?


– Ne bih u to ulazio, valjda će treneri sve to skupa pripremiti kako treba. Sigurno nas očekuje izuzetno zanimljiva utakmica, pravi Jadranski derbi. Te utakmice su zadnjih godina više odlazile na jednu nego na drugu stranu. Može ih odlučiti inspiracija nekog pojedinca ili neka pogreška. Prava utakmica nakon reprezentativne stanke da se zanimanje nakon reprezentacija prenese na klupski nogomet. Brzo dolazi listopad i nova reprezentativna stanka.


Gdje ćete pratiti derbi?


– Neću doći na Rujevicu… Pratit ću na TV. Baš me sve ovo što se događalo u posljednjih desetak dana napunilo energijom. Ovo su utakmice koje ti daju neku novu moć. Treba se već polako pripremiti za listopad i susret s Makedonijom i Austrijom.


Treba i pogledati nekog novog igrača pa ću već ovaj vikend iskoristiti za to. Moramo proširiti kadar da bi se mogle odigrati dvije utakmice u tri dana, a poseban problem je kada igrači imaju malu minutažu u klubovima – rekao je Kek.