Pripreme za povijesnu sezonu

Matjaž Kek: ‘Nemamo milijune za Sammira, ali imamo pamet i volju za radom’

Ivan Volarić

Napori su sada veliki, trenira se puno i svi moraju stisnuti zube - Matjaž Kek / Foto Sergej DRECHSLER

Napori su sada veliki, trenira se puno i svi moraju stisnuti zube - Matjaž Kek / Foto Sergej DRECHSLER

"Modri" imaju četiri, pet igrača koji u financijskom smislu vrijede više nego naš cijeli kadar. Ali, mi ćemo ostati radišni i skromni, te se probati najbolje pripremiti na ono što nas čeka – kaže Kek



RIJEKA – Visoka pobjeda nad »Triglavom«, a u prvom redu dobra igra u nastavku utakmice, kada su na teren počele ulaziti pričuvne snage, izazvale su u trenera »bijelih« Matjaža Keka uglavnom pozitivne dojmove. Nije nebitno naglasiti da je utakmica protiv vodeće momčadi drugog razreda slovenskog nogometa stigla za nogometaše »Rijeke« točno istekom drugog tjedna zimskih priprema.


– Vidi se da smo još tvrdi, ali u nekim trenucima to je bilo OK – započeo je trener »bijelih«. – Za razliku od utakmice s »Bjelovarom«, protiv »Triglava« možemo biti zadovoljniji s agresijom. Polako se kompletiramo. Sada ćemo pokušati pronaći idealan omjer između agresije i igre. Utakmica s »Triglavom« donijela nam je puno podataka.


Prvi put u pripremama određenu minutažu pružili ste i trojici igrača koji su se početkom tjedna vratili s reprezentativne turneje iz Kine?




– Sigurno će trebati još neko vrijeme da reprezentativci uhvate ostatak ekipe, ali meni je bitno da zadrže ritam utakmica. Imaju još malo problema sa spavanjem, zbog vremenske razlike, ali u tjednu uoči polaska u Portugal ćemo ih pokušati približiti. Riječ je o profesionalcima i vrlo dobro znaju koje su njihove obveze. Tu neće biti problema.


Protiv »Triglava« ste prvi put koristili braniča i jedino pojačanje ove zime Darija Župarića?


– Meni je bitno da aklimatizacija i prilagodba na neke uvjete u igri prođu što bezbolnije i što brže. Vidi se da je riječ o kvalitetnom igraču, ali Dario treba osjetiti momčad, kao što momčad treba osjetiti njega. Pozitivno mi za sada djeluje Matić. Svatko od njih ima dobre stvari, veseli me posebno što je kod njih prisutna velika želja i volja. Vesele me i gledatelji, njihov pljesak koji je možda najveće priznanje igračima da su pošteno odradili utakmicu. Protivnik je bio dobar, agresivan, imali smo osjećaj prave utakmice.


Adaptacija


Kod Župarića se može pojaviti najveći problem adaptacije na drugačiji nogomet od kojega je navikao igrati. Nije isto igrati u momčadi koja juri na naslov prvaka i koja se bori za ostanak u ligi?


– To je normalno. Neko vrijeme nije igrao ili mu je minutaža bila puno manja. Osim toga, nije isto igrati u obrani s trojicom braniča ili – čovjeka. Sve to ćemo kroz treninge nastojati prilagoditi. Sigurno da je ovo dobrodošla konkurencija Šofrancu i Elezu. Šofranac je protiv »Triglava« izgledao dosta solidno.


Ne postoji provjereni recept uspjeha kada je u pitanju prilagodba na drugačiji način igre. Primjerice, Elez i Mitrović su se prošloga ljeta uigrali u rekordnom roku, a ponekad to može trajati mjesecima?


– Ni ne postavljam pred njih nešto da moraju. Meni je bitno da kroz trening, tehniku i taktičke zahtjeve, kojih je sada sve više i više, osjete igru, moment, komunikaciju… To će onda biti – to.


Je li Župarićevim dovođenjem zatvoren prijelazni rok kada je riječ o braničima?


– Zadovoljan sam s onime što imamo. Međutim, meni strašno sada u kompoziciji nedostaje Matei. Kod njega je problem kontinuteta treninga iz kojega ispada svako malo. Tu i on mora malo stisnuti zube. Normalno, napori su sada veliki, trenira se puno i svi moraju stisnuti zube. Mali problem sada predstavljaju zaleđeni tereni, travnjaci su tvrdi i znam da ih bole noge…


Pohvalili ste Matića, no na probi je i lijevi bek Totić, a sve više prilika dobivaju i neki mladi igrači poput Kovačevića ili Čelikovića?


– Vidjeli ste i sami da je u drugom poluvremenu protiv »Triglava« to izgledalo dobro. Dobro, i naši suparnici malo padaju u nastavku jer ipak držimo visoki ritam. Zadovoljan sam jer ima tu igrača koji se mogu upotrijebiti, naravno nakon prilagodbe na seniorski nogomet kada govorimo o mladim igračima. Što se tiče prinova naravno da kada dođeš iz treće lige treba neko vrijeme. Mene zadovoljava hrabrost, odlučnost, taj živi i zdrav pogled u očima igrača. Svi oni će ostati još neko vrijeme i onda ćemo skupa odlučiti. Za sada sam zadovoljan.


Pojačanja


Još uvijek ste aktivni na tržištu. Kaže sportski direktor Srećko Juričić da će se pokušati angažirati još jedan napadač i veznjak?


– Bio bih najzadovoljniji kada bismo u prvom redu ostali u ovom sadašnjem stanju, a sigurno je da je svaka konkurencija dobro došla. Velike cifre što se sada vrte mogu nekoga uspavati i u tom smislu konkurencija je itekako dobra. Osim toga, brzo ćemo ući u ritam proljetnog dijela sezone gdje će se igrati i po teškim terenima. Sigurno da kadar mora biti takav da je sposoban igrati. Međutim, igrač koji dolazi mora biti konkurencija na igralištu u smislu kvalitete i van njega u smislu karaktera da bi ugrozio igrače, koji su čvrsti i tvore jednu zanimljivu skupinu igrača. Oni se na svojevrstan način inate i znam da ih sve to skupa čini nervoznima.


Mediji bliski Dinamu najavili su povratak Sammira kao značajno pojačanje koje će brzo nagristi »Rijekinu« prednost?


– Izuzetno sam zadovoljan što je klub našao Župarića. Igrač Serie A zavrijeđuje veliku pažnju. To još jednom pokazuje i pamet i razum, a i meni se od svih tih milijuna vrti u glavi. Normalno da pratimo zbivanja kroz medije, ali to me ne ubija pretjerano. Svaki kvalitetan igrač je dobro došao u HNL. Nažalost, »Rijeka« nema tih mogućnosti kao »Dinamo«. »Modri« imaju četiri, pet igrača koji u financijskom smislu vrijede više nego naš cijeli kadar. Ali, mi ćemo ostati radišni i skromni, te se probati najbolje pripremiti za ono što nas čeka.


Možda će se uskoro u Maksimiru lišiti nekih igrača koji bi mogli predstavljati značajno pojačanje za vašu momčad poput Franka Andrijaševića prošloga ljeta?


– Još ću nekoliko dana sačekati, a onda ću reći ono što vas zanima!


Proljetna pojačanja mogli bi pronaći i u svojim klupskim rezervama. Primjerice, u spremnom Črnicu ili Martiću?


– Ovo što je sada radi pritisak između njih, ali svatko od njih zna što im je raditi. Samo s visokim ritmom i stopostotnom koncentracijom možemo ostati kvalitetni. Meni je važna kvaliteta igre i agresija koja je protiv »Triglava« bila na zadovoljavajućoj razini – rekao je trener »bijelih«.