Cijena borbe za vrh

Matjaž Kek: “Češće na terenu vidim iste pomoćne suce nego svoje igrače!”

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ne trebamo se sada zatvarati u neku škatulu i biti u nekom bestežinskom stanju. Moramo to prihvatiti kao dio igre i dio situacije u kojoj je sada »Rijeka«, a to je prvo mjesto – kaže Kek



RIJEKA Matjaž Kek stigao je pred novinare dva dana uoči utakmice u Parku mladeži u relativno dobrom raspoloženju, iako ima dosta problema oko kadra koji će suprotstaviti svojim domaćinima. Ozljede i kazne načele su igračku supstancu lidera Prve HNL iza kojega je traumatičan derbi u Maksimiru, nakon kojega je borba za naslov prvaka, gledano iz riječkoga kuta, poprimila jednu potpuno drugačiju dimenziju.


– Probali smo ovaj tjedan iza Maksimira stabilizirati ekipu, pripremiti igrače koji su na raspolaganju za još jedno teško gostovanje – započeo je trener »bijelih«. – »Split« se apsolutno digao u posljednjim utakmicama. I protiv »Hajduka« i protiv »Osijeka« odigrali su dobro. Sigurno nas čeka teška utakmica, ali, kao i toliko put do sada, najprije mi moramo biti na razini i dovesti sebe u situaciju da razmišljamo pozitivno, te o kvaliteti naše igre i da dođemo do našega cilja, a to su u svakoj utakmici – bodovi. Nikako ne očekujem laganu utakmicu, jer, kao što sam rekao, »Split« se posložio, ima sada njihova momčad glavu i rep. Vidjeli ste posljednjih dana što »Rijeka« znači i uvjeren sam da ćemo napraviti ono što se od nas očekuje. Međutim, da bi to napravili moramo biti spremni psihički i fizički. Što se tiče fizike, izuzetno sam zadovoljan kako smo u trkačkom smislu odradili treću utakmicu u tjednu, onu u Maksimiru, makar nas je bilo malo manje na terenu nego obično. Oni igrači koji su zdravi spremni su prihvatiti veliku obavezu, želju i odlučnost da napravimo pozitivan rezultat.


Izolacija


Može li se momčad izolirati od svega onoga što se događalo nakon derbija u Maksimiru?




– Ne može. U modernom svijetu informacije brzo kruže. Ne trebamo se sada zatvarati u neku škatulu i biti u nekom bestežinskom stanju. Moramo to prihvatiti kao dio igre i dio situacije u kojoj je »Rijeka« sada, a to je prvo mjesto na ljestvici.



Matjaž Kek otputovat će u Park mladeži s nizom od čak 24 utakmice bez poraza od splitskih prvoligaša, neovisno o tome da li se radi o ogledima igranim u Parku mladeži, na Poljudu, Rujevici ili Kantridi. – Čestitam svim ekipama koje su tu seriju napravile. Puno lakše je stajati 90 minuta uz rub terena ili sjediti na klupi nego igrati. Ta serija je zasluga ekipa i igrača koji su bili u tim momčadima  – kaže Kek.


Franko Andrijašević vraća se u momčad nakon odrađene tri utakmice pauze?


– Zadovoljan sam što se Franko vraća. Čudno je da na terenu češće vidim iste pomoćne suce nego svoje igrače, ali valjda je to naša sudbina. Sigurno da je to jedan od igrača koji može malo popuniti rupe koje su nastale u ofenzivnom dijelu.


Kako pripremate igrače za utakmicu pod saznanjem da vam nekoliko kola zaredom sude isti suci koji se pritom nisu baš proslavili?


– Ne govorim im ništa o tome. Možda im od deset utakmica uoči dvije kažem tko nam sudi. Mene to ne zanima i igrače to ne smije zanimati. Nisam zadovoljan nekim našim reakcijama na igralištu. Bez veze je sada, kada znamo na čemu smo i kada su neke poruke jasne, gubiti energiju i ljude. Nećemo ništa ispraviti komentarima. Moramo jednostavno razmišljati o kvaliteti svoje igre, a sve ostalo ne dolazi u obzir, jer samo trošimo energiju.


Strašan izazov


Ali, ljudski je da igrači ponekad reagiraju na nepravdu?


– Nema tu rješenja, možemo plakati cijeli tjedan ili razmišljati o kvaliteti igre i treninga. Kada si drugi, treći ili deseti onda su razmišljanja drugačija. Kada si prvi onda moraš naučiti razmišljati drugačije. Imamo sada priliku potvrditi jesenski naslov i to je strašan izazov koji se nama nije događao često.


Mislite li da je izbor sudaca (pomoćnika) za utakmicu u Splitu povezan s istupom predsjednika Miškovića koji inzistira na reorganizaciji sudačke organizacije?


– To morate pitati predsjednika… Nisam čovjek teorija i nekih stvari, razmišljam samo o tome kako ćemo zadržati tu izuzetnu fiziku i defanzivni blok. Razmišljam i kako naći zamjene za igrače koji nam očito nedostaju. Oni koji su za sada ulazili umjesto njih napravili su sjajan posao.


Poznajete li Aleksandera Čeferina, vašega sunarodnjaka koji je odnedavno na čelu UEFA-e?


– Naravno  da ga poznajem, bio je predsjednik Slovenskog nogometnog saveza kada sam ja bio izbornik.


Budući da uskoro dolazi u Zagreb možda je to prilika da ga upoznate s nekim stvarima u hrvatskom klupskom nogometu?


– Možemo o tome pričati nakon završetka ovoga dijela prvenstva… Postalo je malo egzotično u posljednje vrijeme, ali folkor koji se događa na ovim prostorima najprije je stvar HNS-a. Kek nije taj koji će čistiti. Ionako previše tu i tamo pametujem pa me jedva čekaju. Veselim se da konačno vidim Franka Andrijaševića na igralištu. Nisam za neke analize i intervuje iz birtije. Možemo pričati o nogometu, jedino me to zanima. Zadovoljan sam s nekim stvarima u posljednjim utakmicama. Neke stvari nisu bile dobre, naročito onih 15-20 minuta u Maksimiru. Nismo u tim trenucima dobro odreagirali taktički i tehnički, popričao sam s igračima o tome i u tom dijelu želimo biti bolji.


Riječki inat


Momčad se evidentno dignula u Maksimiru u odnosu na prijašnje utakmice. Je li to samo pitanje fizike ili…?


– Sjećate se kada sam govorio o inatu… To je to! Kada vidiš lice, kada vidiš govor tijela, onda je jasno da su unutra, da žele, da teško gutaju neke stvari, ali da žele ići dalje i napraviti sve skupa još boljim. Na dobrom su putu, a na nama u stožeru je da igračima pružimo maksimalnu pomoć. Kada se igra za naslov, a bio sam već u tim situacijama, onda moraš biti moćan na svim poljima, ne samo na terenu. Neke stvari moramo mi sami ispraviti i ne smijemo si to dopustiti ni na igralištu, a ni izvan igrališta.


Čega se najviše pribojavate u Splitu?


– Samih sebe! Mislim da su igrači svjesni mogućnosti i kvaliteta koje imaju, te prostora za napredak. I kakav god rezultat da imamo rekao bih isto, a to je da je ekipa još u formiranju uz mogućnost da nadogradi svoje kvalitete. Tko god je gledao posljednje utakmice »Splita« mogao je vidjeti da je to sada jedna druga ekipa. Nitko sada neće izaći pred »Rijeku« i skinuti gaće. To zaboravimo i u skladu s takvim razmišljanjem se moramo ponašati – rekao je Kek.