Dvostruka kruna

Mate Maleš: Nije važno igraš li minutu ili cijelu utakmicu, važno je da smo svi kao jedan

Orlando Rivetti

Mate Maleš / snimio Damir Škomrlj

Mate Maleš / snimio Damir Škomrlj

Tu sam, maksimalno spreman, uskočiti koliko treba. Minutu, pet minuta, poluvrijeme, cijelu utakmicu. Najvažnije je da smo kao jedan – kaže Maleš



Četiri godine je u bijelom dresu. Mate Maleš, kapetan Rijeke, postavljao je, moglo bi se kazati, temelje ove momčadi koja se bori za naslov. Kod Nike Kovača, prije tri godine, izborio je reprezentaciju. Do ozljede! Nekoliko kirurških zahvata, dugi odmori, rehabilitacija i povratak. Iz kamena je Mate Maleš. Istinski vođa, i kada manje igra, kao što je sada to slučaj.


Pauza je na domaćoj sceni zbog obveza reprezentacija. Nakon pet kola HNL-a i dviju polufinalnih utakmica Kupa s Osijekom.


– Zadovoljan sam sa 13 bodova, ali i autoritativnim prolazom do finala Kupa, gdje ćemo peti puta ove sezone igrati s Dinamom.




Bez obzira na remi u Splitu?


– Teško je savršeno odigrati svaku utakmicu. Nije lako dobiti svaku. Niti da igrate protiv trećeligaša… Moramo biti zadovoljni učinjenim do sada. Ponosni na to. A sada treba skromno i ponizno nastaviti svojim putem. Pokušati dobiti svaku sljedeću utakmicu.


Je li igra na razini jesenskog razdoblja?


– Skupljamo bodove igrajući kvalitetno. Imamo svoju filozofiju. Ima oscilacija, sport je to, ali s obzirom na naše ciljeve moramo analizirati svaki detalj. Dobre i loše stvari.


Rad


Kako je trenirati bez pola momčadi, nema Bradarića, Ristovskog, Vešovića, Šofranca, Bezjaka, Črnica…?


– Navikli smo. Pauza je i nama dobrodošla. Za odmor, ali i da se tjelesno oporavimo. Postoji samo jedna tajna – rad. Da se što bolje pripremimo. A dečki u reprezentaciji, bilo bi bolje da nas ima što više…


U kakvu ste tjelesnom stanju, ozljede su stalna prijetnja?


– Nisam propustio nijedan trening, radim normalno. Ne mogu se žaliti.


Ne igrate previše, ne utječe to na vaš moral?


– Ma ne… Tu sam, maksimalno spreman, uskočiti koliko treba. Minutu, pet minuta, poluvrijeme, cijelu utakmicu. Na raspolaganju sam treneru i ekipi. Što god treba. Najvažnije je da smo kao jedan, da smo svi na okupu i da na kraju ostvarimo zajednički cilj.


Zajednički cilj je, rekao je i predsjednik Mišković, nema više skrivanje, dvostruka kruna?


– Tako je. Svi to znamo. Normalno je da to bude naša želja i cilj. Zbog tog treniramo i živimo. Naslov prvaka je nešto posebno, dat ćemo sve od sebe.


Nakon pauze, 2. travnja, utakmica s Cibalijom u Vinkovcima, pa Dinamo na Rujevici… Dobitna kombinacija za plus 7?


– Svaka je utakmica bitna, ona s Dinamom je posebna zbog dvostruke vrijednosti uloga. Spremni i koncentrirani ući u utakmicu i – pobijediti.


U travnju vas čeka šest utakmica, od Cibalije do Intera. Od čega četiri na domaćem terenu?


– Zanimljiv raspored. Ide nam malo na ruku, nakon što je stvarno bio težak u prvih pet kola. Naputovali smo se. Svaka je utakmica priča za sebe. Spreman, kući ili u gostima, jer svi grizu protiv najbolje momčadi.


Rijeka je najbolja


Koliko se Dinamo pojačao?


– Osvježio je momčad i igra bolje, digao se. Poštujemo i respektiramo Dinamo. Veliki je klub, ima vrhunske igrače, ali Rijeka je najbolja! Brinemo o sebi, da svlačionica i teren funkcioniraju što bolje. Preduvjet uspjeha.


Nije isto igrati na tepihu Rujevice ili na nekim njivama u HNL-u?


– Znamo svi koliko nam znači naš teren, ali i koliko nam znače naši navijači. Podloga terena odgovara našoj igri i igračima. Prednost koju dobro koristimo, vjerujem da će tako biti do kraja prvenstva.


Reprezentacija Hrvatske danas igra protiv Ukrajine. Bili ste dio reprezentacije?


– Bio sam jedno kratko razdoblje. Ponosan sam. Reprezentacija je nešto posebno. Navijamo, a znamo kakve igrače imamo. Vjerujem da će biti na svojoj razini i osvojiti tri boda u veoma važnoj utakmici. Posebno mi je drago što je u reprezentaciji Bradarić. Šteta što nas nema više, ali Bradarić je to zaslužio.