Drugi plan

Martić čeka na svoju priliku u bijelom dresu: Željan sam igre i spreman ako me šef treba

Ivan Volarić

Ivan Martić  u skoku / arhiva NL

Ivan Martić u skoku / arhiva NL

Nitko nije sretan s klupom i sigurno da svatko od nas, ukoliko dobije priliku, želi pokazati da bi mogao igrati. Međutim, nitko se ne žali, uostalom prvi smo, momci igraju super... – kaže Martić



 Prijateljska utakmica protiv »Grobničana« bila je prilika da neki igrači iz drugoga plana, koji se ove sezone kod trenera Riječana Matjaža Keka nisu uspjeli izboriti za veću minutažu, skrenu pozornost na svoje mogućnosti. Rumunj Florentin Matei, BiH napadač Haris Handžić i Ivan Martić, švicarski branič hrvatskih korijena, obilježili su prvih pola sata utakmice tijekom kojih su »bijeli« postigli pet pogodaka. Matei i Handžić postigli su po dva pogotka, a u svemu tome zasluge je imao i Martić svojim prodorima po desnom boku. Dobrodošlo saznanje treneru »bijelih« koji će morati napraviti nekoliko promjena (Mišić i Ristovski imaju žute kartone, Gavranović je ozlijeđen) u momčadi uoči gostovanja u Koprivnici kod »Slaven Belupa« nakon prvenstvene stanke.



Obično se kaže da je neka momčad dobra i kvalitetna onoliko koliko je dobra njezina klupa za pričuve, a trener »Rijeke« na klupi ima za hrvatske prilike nekoliko doista kvalitetnih pojedinaca.


Sigurno da imamo kvalitetne igrače na klupi, svatko svakoga može zamijeniti. Međutim, najbitnije da nastavimo ići putem kojim smo do sada išli. Po meni, možemo na taj način izdržati do kraja – kaže 26-godišnji branič.





Odlična forma


– Odigrali smo pedesetak minuta protiv »Grobničana« i svakako da nam je to dobro došlo. Dobro smo odradili svoj dio posla, posebno se to odnosu na prvih pola sata utakmice kada smo zabili dosta golova – započeo je 26-godišnjak rođen u švicarskom Uzwilu. Martić je na Rujevicu stigao prošloga ljeta preko »Verone« i »Spezije«, te uglavnom bio osuđen na mrvice u dresu »Rijeke«. Igrač s preko 30 nastupa u Serie A i Serie B do sada je sakupio svega pedesetak minuta u Prvoj HNL, a posljednju utakmicu s punom minutažom odradio je u Kupu Hrvatske protiv »Rudeša« (120 minuta). Još jedna potvrda kvalitete ove momčadi »Rijeke«. Martić bi vjerojatno bio standardan u svim HNL sredinama osim možda »Dinamu«.


– Stvarno sam željan igre i svaka minuta provedena na terenu mi u ovoj situaciji dobro dođe – nastavlja Martić, koji bi, budući da je Stefan Ristovski u jadranskom derbiju zaradio treći žuti karton, nakon stanke u Koprivnici mogao početi svoju prvu prvenstvenu utakmicu u dresu »Rijeke«.


– Treniram svaki dan kako bih što spremnije dočekao priliku. Ako me šef treba tu sam – spreman! – naglašava Martić, koji ove sezone ima tu nesreću da je njegov konkurent za poziciju desnoga beka u sjajnoj formi. Ristovski u paru s Vešovićem čini možda i ponajbolji dio »Rijekine« momčadi.


– Ristovski stvarno dobro igra. Ima puno asistencija, u odličnoj je formi, ali ne samo ove sezone. Tako je bilo i prošle sezone.


Teško je očekivati da će Martić u takvim okolnostima dobiti veću minutažu. Na koncu, nitko ne može zamjeriti treneru Matjažu Keku što se drži nekih starih trenerskih postulata i uglavnom ne mijenja momčad koja pobjeđuje.


Dobra klapa


– Slažem se! Momčad dobro ide, dobra smo klapa i zasluženo smo tu gdje jesmo – na vrhu ljestvice. Da li sam razočaran zbog male minutaže? Svatko bi želio igrati, nitko nije sretan s klupom i sigurno da svatko od nas, ukoliko dobije priliku, želi pokazati da bi mogao igrati. Međutim, nitko se ne žali, uostalom prvi smo, momci igraju super…


Još jedna potvrda da u momčadi vlada zdravo ozračje. Po mnogima upravo je ta kemija u riječkoj svlačionici jedan od najvažniji faktora uspjeha ove sezone.


– Najbitnije da se svi dobro slažemo, da dišemo kao jedan. Nadam se da ćemo nastaviti s ovim rezultatima do kraja polusezone, a onda i do kraja sezone. Želimo gaziti do kraja u ovom ritmu, ali s filozofijom da idemo od utakmice do utakmice. Sada razmišljamo samo o utakmici u Koprivnici – rekao je Martić.