Branič Rijeke

Marko Lešković uoči večerašnjeg ogleda sa “Zagrebom”: Naplatit ćemo promašaje iz posljednjih utakmica!

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Vjerujem da će nam protiv »Zagreba« lopta ući u mrežu, da ćemo zabiti, igramo doma, pred svojim navijačima i naravno da ih želimo razveseliti novom pobjedom. Treba zaboraviti na ono što je iza nas  – kaže Lešković



 Tradicija međusobnih ogleda posljednjih sezona sugerira da nogometaši »Rijeke« nisu mogli dobiti boljega suparnika od »Zagreba« u nastojanjima da večeras (19 sati), uoči nove reprezentativne stanke, razbiju mini niz od dvije utakmice bez pobjeda i postignutog pogotka. »Pjesnici« su posljednih osam susreta s »Rijekom« u protekle tri sezone osvojili tek bod i to početkom ove sezone kada je utakmica u Kranjčevićevoj završila 3:3. Prethodnih sedam ogleda po povratku »Zagreba« u Prvu HNL završilo je pobjedama Riječana uz gol razliku – 18:4.  


Posljednju pobjedu nad »bijelima« momčad iz Kranjčevićeve ostvarila je početkom travnja 2012. godine kada su »pjesnici« slavili na Kantridi 1:0 pogotkom Hrvoja Štroka. Bilo je to neposredno nakon dolaska Damira Miškovića na čelo kluba, odnosno u vrijeme kada nije još mogao utjecati na stvaranje momčadi koja je svoj prvi veliki uspjeh ostvarila upravo pobjedom nad »Zagrebom« u Kranjčevićevoj, kojom je uplovila u pretkolo Europske lige (zadnje kolo sezona 2012./13.). Današnji ogled nema tu težinu iako i jednoj i drugoj momčadi neophodno trebaju bodovi. »Zagrebu« da se prvom prvenstvenom pobjedom pokrene s dna ljestvice, a »Rijeci« da započne novi pobjednički niz nakon dva uzastopna remija te povrati samopouzdanje poljuljano nakon 180 minuta bez pogotka. 


Splet okolnosti


– Prije svega mi u svaku utakmicu idemo na pobjedu pa tako i ovu, a pobjeda će nam kao i svaka druga dobro doći. Međutim, ne mislim da smo toliko izgubili na samopouzdanju ovim posljednjim remijima jer dobro igramo, dobro treniramo, a u posljednjim utakmicama smo bili izrazito dominantni, neovisno o tome što ih nismo dobili. Treba samo tako nastaviti i ja sam uvjeren da će nam se to početi vraćati kroz dobre rezultate. Počev od utakmice sa »Zagrebom« – govori Marko Lešković, branič »Rijeke«, koji će posljednje neriješene rezultate pripisati spletu nesretnih okolnosti.




– Dogodi se, uostalom i »Real Madrid« je odigrao 0:0 s »Malagom«. Ponekad te sitnice, detalji, dijele od toga da neku utakmicu prelomiš na svoju stranu. Vjerujem da će nam protiv »Zagreba« lopta ući u mrežu, da ćemo zabiti, igramo doma, pred svojim navijačima i naravno da ih želimo razveseliti novom pobjedom. Treba zaboraviti na utakmice koje su iza nas, već se isključivo koncentrirati na onu koja je pred nama i sve učiniti da je dobijemo.


Postoje razni putevi prema pobjedi. Svima je, međutim, zajedničko da se mora postići pogodak više od suparnika. »Bijeli« stvaraju jako puno šansi, ali je u posljednje vrijeme većina golgeterskog tereta  na napadačima.


Obrana bez greške


– Sigurno da se golovi očekuju i od nas ostalih igrača. S izuzetkom Mitrovićeva pogotka »Osijeku« mi iz obrane nismo ove sezone još zabijali iz prekida. Moramo se u tom dijelu popraviti, vjerujem da ćemo i mi uskoro proraditi. 


No, zato se riječkim braničima (i ostatku momčad!) ne može prigovoriti da ne odrađuju  besprijekorno svoje defanzivne zadaće. Ivan Vargić novi je klupski rekorder (695 minuta) bez primljenog pogotka.


– Stvarno dobro djelujemo u tom segementu igre na čelu s našim vratarom Vargićem. Sigurno da ćemo mu nastojati pomoći da nastavi svoj niz bez primljenog gola i ako uspije dostigne Kelavin rekord.


Iako posljednji na ljestvici bez pobjede, »Zagreb« ima napadačkih aduta s kojima je u stanju zaprijetiti Vargiću. Gabrijel Boban nerijetko je posebno inspiriran baš protiv »Rijeke«.


– Vidjelo se to najbolje početkom ove sezone kada su nam zabili tri pogotka u Kranjčevićevoj u remiju 3:3. Imaju solidnu ekipu i mene iskreno čudi što su posljednji na ljestvici. Sigurno da raspolažu igračima na koje treba pripaziti, koji mogu biti opasni ako mi se to dozvoli. Ipak, nadam se da oni neće doći do izražaja, da se neće razmahati jer ćemo mi biti ti koji će dominirati travnjakom.


Upravo Lešković i Vargić se nakon utakmice sa »Zagrebom« moraju javiti novom izborniku »kockastih« Anti Čačiću uoči završnih kvalifikacijskih utakmica s Maltom i Bugarskom.


– Ne mogu govoriti o novom izborniku jer nisam imao prilike surađivati s njim, ali prema onome što sam čuo riječ je o kvalitetnom stručnjaku kao što je to bio i njegov prethodnik. Sigurno da je meni čast što mogu sudjelovati u akcijama reprezentacije. Vjerujem da ćemo pobjedama protiv Bugarske i Malte ostvariti ono što vjerujem svi priželjkuju – plasman na EURO – rekao je Lešković.