Ganski napadač

MAXWELL ACOSTY ‘Pasti se može uvijek, ali najvažnije je brzo ustati’

Orlando Rivetti

MAXWELL ACOSTY / Foto: V. KARUZA

MAXWELL ACOSTY / Foto: V. KARUZA

Pokazali smo sebi i navijačima da možemo i znamo. Da dobre proljetne igre nisu bile slučajnost, već loš dan bili oni porazi u Kranjčevićevoj – tvrdi Acosty



Predsjednik HNK »Rijeka«, Damir Mišković, ima dva »svoja igrača«, Žutu i Acostyja. Obojica su su zbog lijepih riječi u proteklom razdoblju, u nedjelju, kada je bilo najpotrebije nakon poraza od »Lokomotive«, počastili pogocima. Najprije je Acosty zabio drugi gol za Kekovu momčad i tako skinuo s ekipe težak psihološki teret imperativa pobjede u utakmici u kojoj je bilo zabranjeno izgubiti, a onda je Žuta iz slobodnog udarca stavio šlag na tortu. S dvadeset metara u rašlje. Začepio usta svim svojim kritičarima, odigrao je veoma dobru partiju i pogodio rašlje iz prekida u stilu velikih igrača… Pet golova, svaki za sebe – najvažniji i najljepši. Žutina majstorija i Acostyjev instikt, bio je tamo gdje je trebao biti… »Rijeka« je izbrisala sramotu iz Kranjčevićeve, poraz od »Lokomotive« je zaboravljen.


Prvog strijelca Hebera neće biti do kraja sezone, ali snaga »Rijeke« u igri prema naprijed je uvijek bila u tome da svi mogu – zabiti. Pet golova, pet strijelaca.


Dva majstora


– Najbolja je to potvrda zdravstvenog stanja ekipe – govori Maxwell Acosty. – U svakom pogledu. Odgovor na silne količine kritika poslije susreta s »Lokomotivom«. Pokazali smo koliko smo mentalno jaki, koliko smo snažni kao kolektiv. Pet strijelaca za pet golova dokaz je da smo nepredvidljivi u igri prema naprijed. Imamo brojna rješenja, suparniku je u nastavku utakmice bilo teško braniti se. Bili smo rastrčani i efikasni. Vratili smo se nakon što je u Kranjčevićevoj netko ugasio svjetlo naše igre.




Promptna je bila reakcija nakon sramote u Kranjčevićevoj?


– Ali, zar nije i »Dinamo« izgubio na istom stadionu od »Lokomotive«? Događa se. U Kranjčevićevoj nismo bili – »Rijeka«. Događa se. Jedostavno to je bio dan kada smo svi lutali terenom, izgledali izgubljeno. Pasti se uvijek može, ali najvažnije je brzo ustati… Mi smo odmah pokazali da smo živi i zdravi. Da nismo zaboravili igrati nogomet. »Inter« je brzo primio gol nakon vlastite greške, ali nakon toga praktički nije imao nikakve šanse preživjeti »oluju s Rujevice«. Pokazali smo sebi i navijačima da možemo i znamo. Da dobre proljetne igre nisu bile slučajnost, već loš dan bili oni porazi u Kranjčevićevoj. Zbog toga više volim igrati u Maksimiru…


Gol i asistencija. Pogodak nakon proigravanja Pavičića kojega je u kaznenom prostoru pronašao Gorgon?


– Dva majstora. Gorgon je mekom loptu naciljao Pavičića, a on je u teškoj situaciji »promijenio nogu«, umirio loptu i pronašao me na pet metara. Ostalo je bilo lako. Stigao sam prije obrane. Ali, najveće zasluge za pogodak idu Gorgonu i Pavičić, oni su bili sjajni. Ja samo nisam upropastio njihovo djelo…


Deblokada


Četvrti pogodak u proljetnom nastavku. Nakon tog gola ekipa se oslobodila, nestalo je nervoze, »Rijeka« je počela igrati brže i konkretnije prema naprijed?


– Slažem se. Nakon drugog gola jednostavno smo se deblokirali. S dva gola prednosti, naime, može se igrati slobodnije i komotnije. Nestalo je straha od kontranapada… Sve je lakše i ispada bolje nego dok si talac neizvjesnosti.


Zabio si kao lijevo krilo, nakon što ti je trener Kek promijenio mjesto s Gorgonom?


– Promijenio sam stranu i stigla je lopta za gol. Trener je u pravom trenutku povukao pravi potez, bio je vidovit… Lijevo sam igrao dvije godine u Italiji.


Od četiri proljetna gola najljepši ostaje onaj »Dinamu« u Maksimiru?


– Golovi su kao djeca, voliš ih sve podjednako, ali onaj u Maksimiru ima težinu. Radost navijača je moja sreća, zbog toga igram. Lopta me nagradila, mene izabrala. »Rijeka« je prvi puta nakon dugo vremena u prvenstvu dobila »Dinamo« u Maksimiru. Da je slika uokvirio bih taj pogodak… Najljepši moje karijere.


Jači iduće sezone


Proljeće tvog napretka, igraš sve bolje na zadovoljstvo navijača?


– Kao što sam nekoliko puta rekao, došao sam u »Rijeku« da bih poboljšao svoju igru, da bi pomogao klub koliko budem mogao, da svima bude na raspolaganju… Zadovoljan sam svojim nogometnim životom, ali i Rijekom i Opatijom. Rujevica i ambijent u svlačionici omogućavaju mi miran rad i napredovanje. Nastojim vratiti dug tako da pomažem ekipi.


Još dvije utakmce, »Cibalia« i »Hajduk«. »Hajduka« treba dobiti za drugo mesto na ljestvici?


– Ne razmišljamo samo o »Hajduku«. Prije toga idemo u goste »Cibaliji« koja se bori za ostanak. Želimo dobiti obje utakmice pa što bude… Postoji i mogućnost obrane naslova ako se »Dinamo« posklizne.


Do kada na Rujevici?


– Imam ugovor još dvije godine. Iduće sezone mogli bi napasti naslov prvaka. Bit ćemo jači i uigraniji.


Godišnji odmor?


– Kod svojih u Gani! Psihološka priprema za europsku scenu!