Potraga za rješenjem

MATJAŽ KEK ‘Svi u klubu moramo vidjeti zašto više nema one dodatne energije’

Ivan Volarić

Pulski poraz i dalje peče - Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Pulski poraz i dalje peče - Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Najprije mora svatko od nas biti pošten, počevši od sebe. Ako nema prave koncentracije, ako misli bježe negdje drugdje, onda dođu utakmice u kojima ti se to osvećuje kao nama u Puli – kaže Kek



RIJEKA – Matjaž Kek ipak nije tako olako prešao preko pulskog posrtaja kao što se to možda činilo neposredno nakon utakmice na stadionu »Aldo Drosina«. Trener »bijelih« i sam je svjestan da bi bilo najlakše sve gurnuti pod tepih sudačkih pogrešaka i brojnih promašaja, no to bi na svojevrstan način značilo bijeg od problema koji su puno dublje prirode.


– Prije svega to je poraz što izuzetno peče, još uvijek razmišljam o našem ulasku u tu utakmicu i svim tim propuštenim šansama – govori Kek. – Stoji, međutim, kada se onako ponašaš, da ti se lopta okrene i da ne uđe nešto što obično ulazi. Osim toga, dogodi ti se onda i nepisano nogometno pravilo da dobiješ gol kao kaznu za promašaje. Sigurno da smo za sve to sami krivi.


Dogodila se repriza utakmice protiv »Rudeša« uz jednu bitnu razliku, tamo ste iskoristili svoje prilike u nastavku i stigli do uvjerljive pobjede. Očito je da se momčad svjesno dozira, da više ne pristupa bezrezervno svakom suparniku?




– To nam se već događa u trećoj ili četvrtoj utakmici. Zato sam bio ljut i na utakmici protiv »Orijenta«. Kao da mislimo da će se neke stvari dogoditi same od sebe, da ćemo odigrati dva tri pasa u širinu i da ćemo zabiti i dobiti utakmicu bez agresije i dodatne energije. Pričali smo s igračima dan nakon Pule, još jednom ukazali na sve to skupa. Uvjeren sam da ćemo bolje izgledati već u idućoj utakmici. Danas u nogometu teško možeš nešto napraviti kada si na pola. A onda kada želiš i kada uložio maksimum, lopta ti se okrene u kontra smjeru i dogoditi se da ne zabiješ iz nemogućih pozicija.


Na pola gasa


Gdje je nestala ona »šampionska energija« koja je krasila vašu momčad prošle sezone kada ste snagom volje prelazili preko brojnih prepreka?


– To je stvar o kojoj najviše pričamo i tražimo rješenja. Najprije mora svatko od nas biti pošten, počev od sebe. Ako nema prave koncentracije, ako misli bježe negdje drugdje, onda dođu utakmice u kojima ti se to osvećuje kao nama u Puli. Možda je nama problem baš u takvom mentalnom sklopu, gdje nam misli lutaju okolo. Ne mogu igračima zamjeriti da nisu htjeli i da nisu išli, međutim, nedostaje onaj zadnji poriv. Na kraju krajeva, nemamo mi tu kvalitetu da možemo dobiti bilo koga s pola gasa.



Navijači su se odvikli od toliko poraza u kratko vrijeme. Doživjeli ste u Puli sedmi poraz ove sezone, jedan manje nego u protekle dvije sezone zajedno!


– Što je najgore, gubiš utakmice koje ne bi trebao gubiti… Da nismo izgubili utakmice u finišu u Milanu i Pireju, to bi bilo sasvim nešto drugo. Dokaz da nešto nedostaje… – kaže Kek.



Kažete da misli lutaju okolo, na koga i što konkretnije mislite? Zar se dio igrača više ne vidi na Rujevici?


– Ne bih to rekao. Prije svega, iza nas je izuzetno naporna sezona jer smo ipak došli do velikih ciljeva. Nakon takvih situacija zna nastati mentalna praznina. Ako je netko osobno negdje drugdje, onda će to morati najprije sam riješiti ili bi bilo pošteno da to kaže. To su situacije koje se znaju dogoditi poslije velikih uspjeha. Naravno da nikome nije drago da nam se to događa, ali moramo biti pošteni i o tome porazgovarati.


Kod nekih igrača definitivno više nema one gladi za pobjedama i trofejima kao prošle sezone?


– Teško mi je to klasificirati. Svatko bi volio pobijediti, zato trenira svaki dan. Promijenio se malo kadar, kvaliteta je malo drugačija, isto tako činjenica je da smo mi primjerice prošlih sezona znali puno lošije igrati u Puli, s puno manje šansi pa smo dobivali te utakmice.


Mentalno pražnjenje


Ali, nema »Rijeka« problem igre nego, uvjetno rečeno, ponašanja igrača?


– U svakom trenutku nedostaje dodatna energija koju trebaš dati pa makar igraš s ekipama iz donjeg dijela, jer svatko sada igra maksimalno protiv nas. Bez toga neće ići. Najbitnije da ostanemo pošteni prema sebi. Ne bih samo govorio o igračima, moramo svi mi u klubu malo konkretnije porazgovarati jer poslije onakve sezone i ponovnog ulaska u Europu normalno je da dolazi do određenog mentalnog pražnjenja.



Sudac Batinić nedvojeno je oštetio vašu momčad u Puli?


– S obzirom na to kako smo počeli razgovor, ne bih htio stavljati na prvo mjesto sučeve odluke. Međutim, volio bih da su i s druge strane dovoljno pošteni i da kada se analizira nešto, da se kaže ono što je. Sudac je pogriješio i to je jasno, donio je neke odluke koje nisu bile dobre. Sada možemo razvijati teorije što bi bilo da je priznat naš pogodak u 5. minuti, međutim, to je druga priča. Greške suca su bile evidentne, što ne opravdava naš ulazak u utakmicu – rekao je Kek.



Nameće se logično pitanje: zar ne bi trebali novi igrači donijeti sobom dodatnu energiju, probuditi glad za uspjehom?


– Vjerujem da hoće, zato su i dovedeni.


Zbog čega onda do sada nisu donijeli svojim angažmanom nešto više ovoj momčadi?


– Počeli su igrati, njihova minutaža je sve veća i zato sam bio razočaran nakon utakmice protiv »Ankarana« i »Orijenta« pa i »Rudeša« u prvom poluvremenu. Vrijeme prilagodbe je dovoljno, ako nije, onda ja radim krivi posao. Utakmice će pokazati kakva je stvarna kvaliteta, na papiru sve to izgleda krasno, ali mora se to vidjeti na igralištu. Najprije u treningu, pripremnim utakmicama, a onda i službenim utakmicama.


Heber propušta Beč


Olakotna okolnost je da je »Dinamo« prosuo dva boda i da još uvijek vaše akcije oko obrane naslove ne stoje tako loše?


– Ne smijemo na to gledati, moramo gledati na sebe, kako doći do kvalitetnije igre i realizacije, kako doći do inata, želje i gladi za uspjehom. Sve ostalo je manje bitno.


Očekuje vas velika utakmica u Beču, prilika da pokažete pravo lice i vratite se europskim pobjedama u Europi kojih nema od susreta s TNS-om?


– Prate nas ove sezone u Europi primljeni golovi u zadnjim minutama što je opet stvar dekoncentracije i nestopostotnog angažmana. »Austrija« je u jednu ruku suparnik s kojim »Rijeka« može igrati, ali jedino pod uvjetom ako si dovoljno kvalitetan i ako se pridržava nekog dogovora, te ako svaki pojedinac pruži sve od sebe. Kako u pripremi utakmice, tako i samoj utakmici. »Austrija« igra kući i željet će potvrditi bod iz Pireja.


Heber je upitan za taj ogled?


– Heber sigurno ne dolazi u obzir za tu utakmicu. Što se ostalih igrača tiče, utakmica u Puli barem u fizičkom dijelu nije ostavila traga na igračima – rekao je Kek.