Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Rijeka pred domaćim izazovom

MATJAŽ KEK: O Cibaliji moramo razmišljati jednako kao o AEK-u'

snimio Ivica Tomić
snimio Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2017. u 10:21 2017-11-26T10:21:35+01:00

Sigurno je i da u nekim trenucima nedostaje komunikacija i koncentracija, što onda naši suparnici kažnjavaju. Međutim, gostovanja »Rijeke« u Europi dala su pečat ovoj sezoni, igrali smo kvalitetan nogomet, ali od toga se ne živi. Ajmo popravljati stvari koje nisu bile dobre i ustrajati i razvijati one stvari koje su bile dobre. Pristup je u Ateni bio vrhunski, reakcija je u nekim trenucima bila neodlučna, ali to je stvar razgovora i psihičke pripreme. To je zadatak nas u stožeru.

RIJEKA - Niti 24 sata nakon povratka iz Atene, nogometaši »Rijeke« sjeli su u klupski autobus i krenuli put Vinkovaca. Između »slijetanja« u krčku zračnu loptu i rujevičkoga »polijetanja« za istočnu Slavoniju »bijeli« su odradili dva treninga – regeneracijski i jedini pravi uoči gostovanja kod prvoligaškog utopljenika koji je nedavno u »Osijeku« pokazao da može biti itekako neugodan suparnik ako ga se ozbiljno ne shvati. A to je najmanje što si može dopustiti momčad koja je, istina, već tri utakmice bez poraza, ali isto tako i bez prvenstvene pobjede od 1. listopada i trijumfa u Kranjčevićevoj kod »Rudeša«.

– Pred nama je uvijek nezgodno gostovanje u Vinkovcima – započeo je trener »bijelih« Matjaž Kek. – »Cibalia« je pokazala svoju kvalitetu u nekoliko ovosezonskih utakmica. S obzirom na vremenske prilike vjerojatno postoji i određeno razmišljanje o terenu.

Kauč stručnjaci

Igrači ne nose neke osobite posljedice iz Atene. Upitni su Elez i Vešović, vraća se Mišić. Heber nije još tako blizu povratka, iako trenira s ekipom. Pred nama je i dug put od pet sati autobusom, ali već sam nekoliko puta rekao da je to privilegij onih koji su bili najbolji.

Odigrali ste dobro drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici i vrlo dobro prvo poluvrijeme u Ateni, je li vrijeme da u Vinkovcima konačno povežete dobrih 90 minuta?

– Već sam govorio o utakmici u Ateni, međutim, bitno je reći da je momčad od prve minute naglasila da tu utakmicu želi dobiti. Iluzorno je razmišljanje nekih s kauča da ćeš doći kod AEK-a u Atenu i da nećeš pasti pod pritisak. Slažem se da bi bilo idealno kada bismo uspjeli složiti dva poluvremena iz Velike Gorice i Atene. Način na koji smo igrali u prvom poluvremenu u Ateni ono je što me zanima kao trenera, a igrači su samo potvrdili ono što sam govorio, da na treningu to dobro ide. Sigurno je i da u nekim trenucima nedostaje komunikacija i koncentracija, što onda naši suparnici kažnjavaju. Međutim, gostovanja »Rijeke« u Europi dala su pečat ovoj sezoni, igrali smo kvalitetan nogomet, ali od toga se ne živi. Ajmo popravljati stvari koje nisu bile dobre i ustrajati i razvijati one stvari koje su bile dobre. Pristup je u Ateni bio vrhunski, reakcija je u nekim trenucima bila neodlučna, ali to je stvar razgovora i psihičke pripreme. To je zadatak nas u stožeru.

Dobra je vijest da su se neki provjereno kvalitetni igrači počeli vraćati u formu, poput Alexandera Gorgona?

– Rekao sam da kriza nije stvar jedne utakmice, a niti je vraćanje u formu stvar jednoga poluvremena. Alex je toliko pošten igrač da mi ga je već bilo teško gledati. Rekao sam im da se ta naglašena želja na treningu mora pretočiti u to da će biti spremni ići dalje, što je cilj većine, ali pretočit će se i u to da će »Rijeka« opet izgledati moćno. Krize su sastavi dio života, za mene je kvaliteta ljudi ako to priznaju, ako ne okreću glavu od toga i ako svaki pojedinac, ako svaka ekipa, napravi sve da iz toga izađe.

Pristup igrača

Ovakve utakmice u Europi obvezuju uoči nadolazećih prvenstvenih utakmica, osim ako igrači ne biraju utakmice?

– Prije ili kasnije te takav pristup lupi u glavu. Ja kao njihov trener moram to najprije prepoznati, a onda eliminirati. Međutim, sigurno da je potvrđivanje jedna od velikih kvaliteta na putu na koji oni žele doći, ali i mi također jer svi znamo od čega »Rijeka« živi i od čega će se financirati. Ne bi se toliko vraćao na Europu, nas rezultat goni u HNL-u i nemamo što filozofirati.

Jedna ste o najslabijih momčadi po bodovnom učinku u drugoj četvrtini sezone?

– I to se dogodilo i svi smo živi. Da nam je to na ponos – nije. Normalno da pričamo o tome, normalno da nas vesele neke stvari koje se popravljalju, ali ne možemo tu stati. Moramo sakupljati bodove, a da će netko leći pred nas – neće. Kako smo razmišljali o Livaji i Lazarosu, tako sada moramo razmišljati o Štrkalju i Pervanu. Kao što je žestok bio duel u Ateni, tako će biti i u Vinkovcima u uvjetima koji će biti za njih i za nas isti.

»Cibalia« je remizirala u Osijeku, što je više nego dovoljno upozorenje?

– Ne trebamo mi nikakva upozorenja. Liga je pokazala da svatko može svakoga pobijediti.

Da li će ove utakmice do kraja godine biti određeni filter za selekciju igrača za proljetni dio sezone?

– Vraćamo se na ono što stalno govorim, meni je filter, meni je minutaža i meni je rotacija svaki trening. Svaka sekunda i svaka minuta treninga, razgovora i utakmice, prilika je za dokazivanje. Danas nogomet zahtijeva cijeloga čovjeka i po karakteru, kvaliteti, fizičkoj spremi... – rekao je Kek.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze