Trener Rijeke

MATJAŽ KEK Nemamo pritisak rezultata, možemo biti dovoljno opušteni da pokažemo kvalitetu

Orlando Rivetti

Matjaž Kek / Foto: D. JELINEK

Matjaž Kek / Foto: D. JELINEK

S jedne i druge strane ima dovoljno kvalitete pa bi mogla biti prava utakmica, na visokoj HNL-razini. Bolji je i travnjak u Kranjčevićevoj, dobri će biti uvjeti za igru – kaže Kek



RIJEKA Četiri su čina na daskama HNL-a do pada zastora i pljeska – prvaku. »Rijeka« je u prošlom kolu pokazala da je još uvijek prvak, svladala je vodeću momčad prvenstva, »Dinamo« – u Maksimiru.


Dijeli ih šest bodova, sve je moguće, ali… Najvažnije je dobiti prvu sljedeće utakmicu, kako bi rekao Kek, a to je večeras u Kranjčevićevoj protiv »Lokomotive«. Iz Maksimira u Kranjčevićevu u manje od osam dana. Po nove bodove…


– Tradicionalno neugodno gostovanje. Nismo briljirali za posljednja posjeta Kranjčevićevoj, protiv »Rudeša«, a »Lokomotiva« u zadnjjim kolima juri sve brže. Osvaja bodove i pokazuje veoma dobar nogomet. Kao i uvijek pred nama je teška utakmica i isti cilj – doći do novih bodova.




U kompletnom sastavu, nedostajat će samo Heber?


– Izvan stroja su Heber, Dangubić i Prskalo. Ostali igrači konkuriraju za mjesto u sastavu i na klupi »Rijeke«.


Utakmice s Lokomotivom su uvijek zanimljive. Jednom ste na Kantridi, dok je trener bio Ivković, »uvalili« šest komada jadnom Slugi (bio je na posudbi u Lokomotivi), ali i izgubili na zagrebačkim oranicama. »Lokomotiva« je dobila u »Osijeku« 1:0, vi ste dobili tri zaredom 1:0. Kakva će to biti utakmica?


– Mislim da neće biti ona klasična utakmica u kojoj jedan gol odlučuje. Uvjeren sam da će gledatelji imati što vidjeti, da će se vidjeti trenerski rukopisi u taktičkom smislu. S jedne i druge strane ima dovoljno kvalitete pa bi mogla biti prava utakmica, na visokoj HNL-razini. Bolji je i travnjak u Kranjčevičevoj, dobri će biti uvjeti za igru. Preduvjet za ono što sam prije rekao…


Nakon pobjede u Maksimiru izjavili ste: Samo pobjeda… Znakovita izjava?


– Nisam bio zadovoljan s nekim stvarima, a ne želim utrčati u trenerske filozofiju da je nakon pobjede sve idealno, a kada izgubiš da je kriv sudac… Volim kazati ono to mi je na jeziku. Razgovarao sam s igračima. Meni je najvažnije kako igrače pripremiti za jednu veću razinu nogometa. Nedostajao je energetski učinak pojedinaca, jedan od tih je i tu do mene, Pavičić.


Događa se to mladim igračima. Apsurdno bi bilo tražiti da četiri mjeseca u kontinuitetu netko bude najbolji, da mu sve ide od noge… Događa se to na najvišoj razini. Ne vidim problem ako o tome pričamo, ako su igrači usredotočeni na ono o čemu govorimo. Deplasirano bi bilo samo hvaliti, kao što reagiram kada krene priča da je loše i tragično…


Pobjeda nad »Dinamom« je vrijedna zbog imidža i stanja duha…


U srce su me pogađali govoreći da nisam nikada pobijedio u Maksimiru u igri za bodove. Psihološki je bilo bitno, napravili smo što smo morali,idemo dalje. Četiri kola su do kraja. Želim da se razmišlja od utakmice do utakmice. Vidim kako treniraju, nema nikakvih problema. Dobro znaju da ne smije biti granica do kuda mogu ići. Nitko nije povukao crtu i rekao da se može do – tuda!


Od njih tražim maksimum na svakom treningu, kao što nastojim i sam biti takav. Nekad ispada dobro, kao recimo proljetni bodovni učinak, ali opet ništa više od toga.. Sljedeća utakmica je najvažnija.


Tri utakmice bez primljena gola, u petak će na drugj strani biti dva razarača, Krstanović i Radonjić, obrana je još jednom biti na ispitu?


– »Lokomotiva« posjeduje individualnu kvalitetu. Tijekom utakmica mijenjaju sustav i podižu ritam igre… Znaju se zatvoriti i brzi su u transformaciji. Ne bih izdvajao nikoga. Od vratara do Kastratija… Selekcionirana ekipa koja je dobro vođena.


Rekli ste da ćete do kraja prvenstva vidjeti kako će reagirati neki igrači. Odgovore tražite vi ili…?


– Nakon što ja vidim, bilo bi dobro da i ljudi oko mene gledaju istom dioptrijom. Nisam tu zbog sebe. Nema pritiska na rezultat, možemo odigrati dovoljno opušteno da pokažemo sav kvalitet. Meni je trening informacija. Črnic je tako upao u momčad za susret s »Dinamom«. Protiv »Lokomotive« će netko drugi dobiti priliku.


Volim nagraditi kvalitetan trening. Informacije nam mogu dobro doći u budućnosti… – rekao je Kek.