Trener Rijeke

MATJAŽ KEK ‘Možda je Dinamo favorit za naslov, ali na Rujevici nitko nije favorit’

Orlando Rivetti

Više me brine bura nego kako će suditi Batinić. Zna on kvalitetno odsuditi. Moramo mu svi biti spremni pomoći. Znam da često nisam u pravu, ali se onda ispričavam



Press konferencija na Youtube kanalu za cijeli svijet i još poneki planet. Matjaž Kek, trener »Rijeke«, u naslovnoj ulozi, dolazi »Dinamo«. Uzeo im je sve prošle sezone, prvenstvo i Kup, sada su »dinamovci« dobili dvije utakmice ove sezone. Kek je u debelom minusu na tekućem računu.


– U goste nam dolazi lider prvenstva, dižu se tenzije, a za nas to je motiv više uz naglašenu želju da dođemo do pozitivnog rezultata uz podršku navijača. Očekujem kvalitetnu utakmicu, a svi zajedno želimo da uvjeti ne budu sibirski. Za sada je igralište u top stanju. Tepih za dnevni boravak… Prognoza prijeti, ali protiv vremena se ne može. Lakše je s »Dinamom«…


– U mom mandatu to su uvijek bile poslastice. Uzbudljivu i kvalitetnu utakmicu očekujem i u nedjelju – rekao je Kek u uvodnom druženju s novinarima.




Na »presici« u kojoj je brdo konfekcijskih prigodnih rečenica, a malo začina. Ne očekujete valjda da će Kek pričati o – utakmici. On je zadnji od trenera koji bi se upustio u takvu avanturu… S osmijehom na licu Kek je ukorio Čolaka kada je govorio koliko je sretan da će igrati… »Nemoj se istrčavati…«.


Zdravstveni bilten je bitno poboljšan?


– Gorgon je počeo trenirati s ekipom, Kvržić trči krugove, Liber se vratio iz reprezentacije… No, Gorgon i Kvržić ne konkuriraju za momčad.


I sada uklizavanje. Je li »Dinamo« favorit s obzirom na to da je dobio dvije posljednje utakmice, dodatno se pojačao, dok je »Rijeka« tek u formiranju?


– »Dinamo« je favorit za osvajanje prvenstva, ali na Rujevici nitko nije favorit! Jednom su nam uzeli bodove, Rujevica mora opet postati neosvojiva utvrda.


Nema logike


Kakav »Dinamo« očekujete?


– »Dinamo« je provjerena kvaliteta. Tandem Soudani – Gavranović je ubojit, može razoriti svakoga. Najbolji tandem u HNL-u, uz napadače »Hajduka« koji su efikasniji… No, više se bavim problemima svoje ekipe.


Bez obzira što u sastavu neće biti »pocrvenjelog« Župarića, a riječ je o trenutalno najboljem igraču »Rijeke«, koliko će od koristi biti to što obrambeni igrači dobro poznaju Gavranovića i njegove linije kretanja?


– Ne vidim u tome neke logike… Bile su to linije kretanja u »Rijeci«, u »Dinamu« su sigurno drugi zahtjevi. Toliko smo puta igrali jedni protiv drugih, možda će to biti nešto novo za one koji će debitirati u derbiju.


Neki igrači tvrde drugačije?


– Svašta se priča i piše!


Potvrda da je Kek vjerni čitatelj novina, zna što je naopisano, ali i ono što će se – napisati…


Kek je nakon toga dao revolucionalnu izjavu za budućnost nogometa. Na upit gdje će se odlučiti utakmica odgovorio je: – Na igralištu!


Poruka onima koji misle da se rezultati kroje u nekim kancelarijama, centrima moći, o čemu je znao često govoriti i Kek. S pravom!


Dvije utakmice odigrane u različitim okolnostima nisu Keku približili sliku momčadi.


– Ne previše. Više mi odgovora na to daju treninzi. Protiv »Osijeka« smo igrali s desetoricom, neke informacije smo dobili. Dobro smo trčali s igračem manje. Po teškom terenu. Više inormacija mi donosi trening.


U Osijeku je, momčad ipak pokazala karakter, mogla je i izjednačiti da je suđenje bilo korektnije. Karakter protiv »Dinama«?


– Veoma bitna komponenta. Ali nemojmo uspoređivati ovu s prošlim generacijma. Ono su bili fakini, barabe… Uličari koji su znali staviti glave skupa, potegnuti jedan za drugog. Ovo je momčad u formiranju. Moža i oni budu takvi. S treninzima i utakmicama rasti će i rezultati će biti bolji.


Kek kaže da je odlučio tko će na poziciju stopera uz Punčeca. Neće biti eksperimenata sa Žutom, Bradarićem i neće zaigrati Capan. Ali kao što se svašta piše, tako i Kekovo riječi nisu Sveto pismo.


»Rijekina« trenera ne opterećuje činjenica da je izgubio tri od četiri zadnje utakmice od »Dinama«.


– Koncentriran sam isključivo na svoju momčad, na to da što prije naraste. Čvrsto sam s obje noge na zemlji.


Suđenje


Za razliku od igre, Kek je uvijek spreman komentirati suđenje, koristeći pravo prvog »amandmana američkog ustava«. Batinić?


– Rekao sam što mislim, a glasnogovornik Fućak vam je kazao što misli klub. Batnićevo suđenje u Puli bio je teški cirkus, odluke u Osijeku sam također iskomentirao… Ali ako su oni koji o tome odlučuju vidjeli jedanaesterac, neka im je sa srećom… Siguran sam da Batinić u nedjelju neće bti u glavnoj ulozi.


Najavljen je VAR, videotehnologija kao spas, lijek protiv učestalih grešaka.


– FIFA i UEFA su ga prihvatili. Bilo bi to jedino pametno s obzirom na to da u Hrvatskoj ima previše nepovjerenja. Nekad opravdano, drugi put je samo galama… Iako bih u konačnici volio da je čovjek taj koji odlučuje, da ne bude sve na »mašinama«. Pametniji od mene su, međutim, shvatili da treba zaustaviti akciju, pogledati i odlučiti. Nisu grešnici samo oni koji sude, ima puno pacijenata za liječenje iza scene… Za sve sam što će poboljšai i opošteniti nogomet. Ne reagiraju na sudačke greške svi klubovi isto… Problem je i na našoj strani.


Šteta što to nije rekao Miškoviću.


Kek je na kraju poentirao.


– Više me brine bura nego kako će suditi Batinić. Zna on kvalitetno odsuditi. Moramo svi biti spremni pomoći mu. Znam da često nisam u pravu, ali se onda ispričavam. Život ide dalje. Glava u pijesku nije moja disciplina – zaključio je Kek.


Zanimljiva press konferencija odigrana bez lopte, ali sa svim začinima izvan terena.