Danas u Koprivnici

MATJAŽ KEK ‘Kopićeva ekipa uvijek ima glavu i rep, Slaven Belupo je za nas uvijek izazov’

Orlando Rivetti

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Veselo je u mojem trenerskom razdoblju u Rijeci bilo u Koprivnici. Svašta se događalo. Od teških poraza do slatkih pobjeda. Nikad ne znaš što je u stanju pripremiti Kopićeva ekipa, koja ima glavu i rep. Može se s njima igrati, ali imaju agresiju i čvrsti blok, dobru taktiku i motiviranog trenera – kaže trener Rijeke



RIJEKA Koprivnica je sljedeća postaja na Rijekinu putovanju oko svijeta, od Splita do Milana. Preko Vrbovca, gdje su posao korektno odradili oni koji nisu u prvom planu… Zabili Jelić i Puljić. Matjaž Kek, Rijekin trener, je uvijek spreman i u dobroj formi. Na terenu i za mikrofonom. Kao da spava s nogometom, iako tvrdi da se zna isključiti, poslušati malo jazza… U Koprivnici Riječani otvaraju drugi od četiri kruga HNL-a. Deseto je kolo.


– Veselo je u mojem trenerskom razdoblju u Rijeci bilo u Koprivnici. Svašta se događalo. Od teških poraza do slatkih pobjeda. Nikad ne znaš što je u stanju pripremiti Kopićeva ekipa, koja ima glavu i rep. Može se s njima igrati, ali imaju agresiju i čvrsti blok, dobru taktiku i motiviranog trenera. Treba probiti dobro organiziranu branu, ali i čuvati se gromovite reakcije. Slaven je ekipa koja zna i hoće igrati. Dobro vođena. Teren? Nama kao i njima, valjda toliko dobar da se može igrati.


Zutina potvrda 


U nedjelju Hajduk, u srijedu Vrbovec, u subotu Slaven Belupo?




– Vrbovec nam je ostao u nogama. Odradili smo svoje, ali teren je bio izuzetno težak i zahtjevan. Još jednom hvala domaćinu na gostoprimstvu i na uloženom trudu oko travnjaka, kako bi bio što pogodniji za igranje.


Nekih igrača nije bilo u Vrbovcu, ostali su kući, drugi nisu igrali. Zdravstveni bilten?


– Kod kuće ostaju Punčec, Gorgon i Bradarić. Bradarić je u fazi rehabilitacije, ako ne bude sto posto spreman sigurno neće putovati u Koprivnicu. Ne želimo ništa riskirati. Vidjet ćemo što je s Mateijem i Črnicom.


Gorgon?


– Nije još počeo trčati. Nije neophodan neki kirurški zahvat na njegovu koljenu. Imao je ranije problema s koljenom, moramo biti malo pažljiviji. Ista je priča s Punčecom, njegovo rame zahtjeva malo konzervativnije liječenje. Trajat će nekoliko tjedana.


U Zuti ste dobili novog stopera, zapravo potvrdu da imate još jednog čovjek koji može uskočiti na poziciju stopera osim Bradarića?


– Pričao sam s njim ranije o tome. I probali smo već tu kombinaciju. U Vrbovcu smo dobili potvrdu da Zuta može uskočiti na stopersko mjesto. Defintivno sam sada malo mirniji. Jer bili smo spali na dva slova, Eleza i Župarića, a Čeliković nije s nama trenirao zbog obveza u mladoj selekciji. Zuta je položio ispit iako je vidljivo da mu nedostaje malo prakse.


Slaven Belupo se konsolidirao?


– Ponavljam, dobro je vođen. I iskusniji su sada u odnosu na prvu utakmicu. Došli su Pejić i Trebotić. Ekipa koja sa svojim specifičnim rasporedom 3-4-3 zna biti izuzetno nezgodna. Prva je utakmica bila zanimljiva do kraja. Dok Vešović nije zabio. Ali moramo prije svega razmišljati o sebi, svojoj igri, regenarciji u ritmu non-stop igranja. Stalno smo na putu. Veseli me rotacija u Vrbovcu, donijela je novu informaciju o nekim igračima. Uvijek je problem adaptacije, nekome treba više vremena da bi pohvatao neke principe igre. Ne ide preko noći, još će potrajati dok ne dobijemo realnu vrijednost svakog pojedinca.


Nova rješenja u vezi


Loš travnjak može biti najveća prepreka u stvaranju igre?


– Siguran sam da će Koprivničanci napraviti sve da travnjak bude što bolji. Prije svega zbog svoje momčadi. Jer i oni vole igrati. Jesen je, uvijek nas nešto može iznenaditi. Problem je u tome što nema kvalitetnih travnjaka u HNL-u, ali to nije moj problem… Sretan sam što Rijeka trenira, rekao bih, gotovo u idealnim uvjetima. Osposobljen je teren na »staroj Rujevici«, onaj s »čistom travom«, gdje smo odradili trening.


Slaven i Kopić žarko žele Rijekin skalp…?


– O tome sanja cijela Hrvatska. Ne znam ekipu koja nema za cilj svladati prvaka države. O Kopiću sam rekao sve ustvrdivši da mu ekipa ima glavu i rep, da ima sustav igre. Njihov je problem kako se pripremaju. Mi moramo razmišljati samo o svojoj igri.


U prvoj utakmici na Rujevici bilo je nekih »nesuglasica« na terenu i oko njega?


– Nije se dogodilo ništa što nije uobičajeno kada se igra za bodove. Različite su reakcije, ponekad reagiraš prebrzo, drugi puta želiš smanjiti tenzije. Ne sjećam se problema na terenu, a poslije utakmce uvijek se nešto dobaci, reagirao sam… U žaru borbe za bodove. Nemam problema s takvim stvarima.


Sastav?


– Nude se neka rješenja u veznom redu poslije Vrbovca. Više nego inače. Vidjet ćemo.