Motiviran za pobjede

MARKO VEŠOVIĆ Osjećamo se moćno, uz malo sreće u ždrijebu možemo do Lige prvaka

Ivan Volarić

Marko Vešović, Foto: I. TOMIĆ

Marko Vešović, Foto: I. TOMIĆ

Zašto bismo se bilo koga bojali? Pokazali smo prošle sezone protiv Basaksehira u Europskoj ligi da se nikoga ne bojimo. Imamo stvarno velika očekivanja, ali najbitnije je da smo čvrsto na zemlji i realni prema sebi i svojim mogućnostima – kaže Vešović



RIJEKA – Mihail Lisov, 19-godišnji lijev bek »Lokomotiva«, velika nada ruskoga nogometa (reprezentativac do 19 godina!) i moskovskog prvoligaša dugo će vjerojatno još pamtiti prijateljski ogled s »Rijekom« odigran prošle subote u Landskornu – predgrađu Villacha. Daroviti branič namjerio se tog poslijepodneva na izrazito raspoloženog Marka Vešovića, koji je u svakom dodiru s loptom demonstrirao zbog čega je prošle sezone bio među najzaslužnijim igračima »Rijeke« u uspješnom pohodu na duplu krunu.


– Vešo ostavit će se dijete nogometa zbog tebe… – zadirkivali su crnogorskog reprezentativca nakon utakmice suigrači, a Marko se samo smješkao. Ne, nije to bio onaj trijumfalni osmjeh, uostalom ne bi bilo sportski, a ni korektno prema suparniku, mladom igraču na početku svojeg profesionalnog puta. U konačnici ipak se radilo o prijateljskoj utakmici iako je intezitet duela, visoki ritam i želja koju su uložile obje momčadi sugerirao da se radi o utakmici koja možda odlučuje i o putniku u treće pretkole Lige prvaka. U svakom slučaju za Riječane je ovaj ogled bio zahtjevniji od nekih u domaćem prvenstvu!


Prava provjera


– Prava provjera! – govorio je Vešović nakon utakmice protiv osvajača ruskog Kupa i osmoplasirane momčadi tamošnje Premier lige. – Ovakvo nešto nam je trebalo za kraj priprema. Mislim da smo pokazali sav potencijal, sav raskoš i talent koju ova generacija nesumnjivo ima i ono što smo već pokazali puno puta. Ovo je bio izuzetno jak protivnik iz jake lige koji je u vrhu njihovog prvenstva sa strašnim igračima. Da ne pričam o njihovom budžetu. Odigrali smo odličnu partiju i na pravi način zaključili još jedne dobre pripreme u nizu. Ništa, sada nastavljamo s treninzima u Rijeci, a onda idemo polako prema našem suparniku u drugom pretkolu Lige prvaka.




Posljednje pripremne utakmice pokazale su da je momčad »Rijeke« na dobrom putu. Prirodno je da nedostaje samo malo svježine što će doći čim »bijeli« uđu u nešto lakši režim treninga u tjednu uoči prvih službenih nastupa.


– Slažem se. Prije svega nismo imali puno odmora, to je zapravo bio samo predah. Nakon toga došle su pripreme i mogu reći da smo fizički i taktički spremni. Favoriti smo u drugom pretkolu Lige prvaka, a poslije se nadam da ćemo imati dosta sreće u ždrijebu i da ćemo dobiti nekog lakšeg protivnika. Neću unaprijed prekrižiti naše suparnike u drugom pretkolu, ni »Saintse«, a ni »Europu«, međutim objektivno gledano mi smo favoriti. Nakon toga treba imati sreće u ždrijebu, a mi smo već pokazali da se možemo nositi sa svima.


Znamo se u dušu


Pripremne utakmice pokazale su da unatoč odlasku Romana Bezjaka i Franka Andrijaševića momčad nije puno izgubila na prepoznatljivoj igri što je najbolja vijest uoči nove sezone.


– Vrlo bitno je da se zadržao kostur momčadi na okupu. Istina je da je Franko bio važan igrač, ali mislim da smo to nadomjestili i to izgleda dosta dobro što se tiče ofenzivnog dijela bez obzira na to igra li Matei, Gorgon, ja, Heber ili Marijo. Spremni smo i motivirani napraviti još jedan iskorak u Europi, još jedno iznenađenje.


Matjaž Kek nerijetko je govorio da želi još ubrzati igru i dojam je nakon posljednjih prijateljskih utakmica da je uspio u tome.



Vešović je glavninu utakmica prošle sezone i ovoga ljeta odigrao na poziciji desnog krila, no trener Matjaž Kek ga je povremeno znao koristiti i na mjestu lijevoga beka.


– To nije novost za mene, već jedna od opcija. Imamo igrača na toj poziciji, ali to je šefova zamisao i ja se niti u jednom trenutku nisam miješao u tu odluku. Mislim da mogu pokriti i tu poziciju. Pokazao sam to na nekoliko utakmica da sam tu kada treba pomoći ekipi ili ispuniti neke šefove taktičke zamisli – rekao je Vešović.



– Kako smo duže na okupu tako dolazi do sve više automatizama u igri. Znamo se doslovno u dušu, uostalom vidjeli ste i sami da smo u pojedinim trenucima dovodili do ludila naše suparnike svojom pas igrom, kretanjima… Jedino tako možeš parirati protivnicima kao što je »Lokomotiv«. Ako si statičan onda nemaš šanse.


Marko Vešović i Stefan Ristovski s posljednjim danom lipnja, odnosno prvim danom srpnja postali su igrači »Rijeke«, a budući da su do sada iz formalnih razloga (kako bi zadržali status igrača iz EU u Italiji) nastupali u bijelom dresu kao posuđeni igrači »Spezije«.


Igrač Rijeke


– Sve je riješeno! Papiri su prebačeni iz »Spezije« u »Rijeku« i »Rijeka« je sada apsolutni vladar mojega ugovora. »Rijeka« je preuzela još ovu preostalu godinu ugovora potpisanog sa »Spezijom«. Vidjet ćemo što dalje, hoću li ostati ili će doći neka ponuda. Sve što će se napraviti odradit će se u dogovoru s klubom. Bitno je da smo za sada odradili ovaj dio posla, da smo mirni i ja i klub.


Dakle, konačno su »Vešo« i »Rile« postali punopravni igrači »Rijeke«!


– Da, sada smo postali pravi Riječani! U mojem slučaju nakon tri sezone. Ušao sam u četvrtu…


Aktualna tema je i produženje ugovora. Naime, na Rujevici su već počeli razgovore s Ristovskim i Vešovićem, želja im je da produže ugovore do ljeta 2019. godine.


– Pričali smo i o tome. Međutim, za sada smo to ostavili po strani. Prioritet je bio da prebacimo papire iz Italije, da »Rijeka« stekne pravo nad mojim ugovorom.


Iako je sigurno bio jedan od najboljih igrača »Rijeke« prošle sezone kuloari ili strani mediji nisu dovodili Vešovića u kontekst nekih ćakula vezanih uz ljetni mercato.


– Iskreno, ne znam ništa o mogućim ponudama. Možda nešto znaju u klubu pa mi ne žele reći ha, ha… Međutim, ako dođe ponuda koja će zadovoljiti klub mislim da će ljudi biti korektni i otvoreni prema meni kao i do sada te će se sve riješiti korektnim putem.


Karakter


Poznavajući »Vešota« njegov pristup bit će maksimalan dok god je pod ugovorom s »Rijekom«.


– To vidite i na utakmicama i na treninzima. Uvijek dajem maksimum za »Rijeku«, a davat ću i za neki drugi klub kada odem. Takav sam po karakteru.


Zapravo, stekao se dojam da su svi igrači glavom čvrsto unutra unatoč brojnim pričama o mogućim odlascima, odnosno inozemnim transferima.


– Jesmo, jer imamo veliku šansu! Mali broj nas je igrao kvalifikacije za Ligu prvaka, a ako se ne varam samo Mario Gavranović je igrao skupine Lige prvaka. To je velika šansa, osjećamo da možemo u tom dijelu napraviti iskorak jer smo dosta moćni i kompaktni. Zašto bismo se bilo koga bojali? Pokazali smo prošle sezone protiv »Basaksehira« u Europskoj ligi da se nikoga ne bojimo. Imamo stvarno velika očekivanja, ali najbitnije je da smo čvrsto na zemlji i realni prema sebi i svojim mogućnostima.


Idealno bi bilo godinu za pamćenje zaokružiti plasmanom u Ligu prvaka.


– San je bio da uzmemo titulu pa duplu krunu, a plasman u Ligu prvaka bio bi šlag na tortu. Neće biti lako, jer treba imati malo sreće u ždrijebu – rekao je Vešović.