Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 26
Sutra: 3° 3° 26
17. prosinca 2018.
Zamjenik sportskog direktora

MANCE O BATINIĆEVOM SUĐENJU Tri sporne situacije uopće nisu sporne, ali nećemo raditi cirkuse

MANCE O BATINIĆEVOM SUĐENJU Tri sporne situacije uopće nisu sporne, ali nećemo raditi cirkuse
MANCE O BATINIĆEVOM SUĐENJU Tri sporne situacije uopće nisu sporne, ali nećemo raditi cirkuse
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2017. u 8:56 2017-10-16T08:56:00+02:00

Tri sporne situacije uopće nisu sporne, čiste su kao suza, ali nećemo raditi cirkuse

RIJEKA Damir Batinić prometnuo se u središnju figuru susjedskog derbija nakon što je u najmanje tri situacije donio vrlo sporne odluke kontra gostiju s Rujevice. Osječki sudac prvo je u 5. minuti utakmice poništio pogodak

Domagoja Pavičića na asistenciju svojega pomoćnika i sugrađanina Dalibora Conjara, zatim je u 64. minuti procjenio da Kokorovićevo zaustavljanje lopte laktom na putu prema mreži poslije voleja Alexandera Gorgona nije vrijedno najstrože kazne, a onda je u 67. minuti pokazao žuti karton Florentinu Mateiju smatrajući da je želio isprovocirati najstrožu kaznu nakon duela s Baahom Reagyjem Ofosuom. Četvrta situacija o kojoj će imati što reći Oko sokolovo i TV analize dogodila se u zadnjim trenucima sudačke nadoknade vremena kada je Batinić zaustavio igru kako bi pokazao drugi žuti karton vrataru Ivušiću te umjesto indirektnog udarca za »Rijeku« u srcu domaćeg kaznenog prostora, dodijelio loptu Puljanima koji su izveli slobodan udarac kao da je bio u pitanju prekršaj na vrataru. Možda je i postojao, ali Batinić to nije dosudio prije nego što je žutim kartonom sankcionirao Ivušićevu verbalnu reakciju.

Pavičić i Cutrone 

Prema onome što je moguće vidjeti iz raspoloživih TV snimki teško se oteti dojmu da Batinić nije pogriješio u barem dvije od tri sporne situcije. Iako kut kamere nije idealan, čini se da je Conjar krivo procjenio kada je poništio uvodni Pavičićev pogodak. U trenutku kada mu je Gavranović dodao loptu nalazi se u liniji s Bertošom. U pitanju su centimetri, no obično se u takvim situacijama pušta prednost – napadaču. Kao što su to učinili izraelski suci na San Siru kod pobjedničkog pogotka Cutronea. Iako hrvatski suci obično ovisno o situaciji koja njima ide u prilog intepretiraju pravila koja reguliraju igranje rukom u kaznenom prostoru nedvojbeno je da je Kokorovićeva ruka zaustavila Gorgonovu loptu na putu prema mreži. Također, uopće nije dvojbeno je li postojao kontakt između Mateija i Ofosua nekoliko minuta kasnije. Uostalom, Batinić je i za manje pokazivao na bijelu točku. Dovoljno se prisjetiti prošlosezonske utakmice u Vinkovcima i penala na Soudaniju.

Okrećemo se igri

Društvo s Rujevice nije neposredno nakon utakmice komentiralo suđenje, no dan kasnije oglasio se zamjenik sportskog direktora Ivan Mance.

– Svi mi koji smo u nogometu i oko njega moramo biti spremni na propuste sudaca jer oni su ljudi od krvi i mesa. Te tri situacije koje se spominju uopće nisu sporne, one su čiste i jasne kao suza. Teško je kada se u jednoj utakmici dogode tri takve odluke koje idu kontra jednog kluba, međutim mi sada više ne možemo ništa napraviti da to vratimo i ispravimo. Počevši od treninga u nedjelju okrećemo se idućoj utakmici. Teško je, jer bismo, da je sve bilo kako treba, došli do pobjede u Puli, ali nećemo od toga raditi cirkuse. Okrećemo se idućim utakmicama i svojoj igri jer jedino svojom igrom možemo osvajati bodove – rekao je Mance.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka