Bivši "lokos"

LUKA CAPAN “Istina, Lokomotiva uvijek jako grize protiv Rijeke, ali nije to zbog Dinama”

Orlando Rivetti

Luka Capan / Foto: V. KARUZA

Luka Capan / Foto: V. KARUZA

Bit će motivirani. Svi grizu protiv »Rijeke«, ali »Lokomotiva« posebno. Protiv velikih momčadi dokazuje se svoja vrijednost. Ne, nema to veze s »Dinamom«, »Rijeka« je izazov – kaže Capan



RIJEKA Luka Capan je počeo prvoligašku karijeru u »Dinamu«, igrao i protiv »Rijeke« u finalu Kupa 2014. godine, na stoperu, devet utakmica sa 19 godina. »Rijeka« će protiv »Dinama« u Kupu igrati u Maksimiru u polufinalu, jedna utakmica, 4. travnja, dva dana prije njegova 23. rođendana. Sigurno sam sebi želi taj najljepši rođendanski dar, ali puno će još vode proteći Rječinom do te utakmice. Za početak, u nedjelju na Rujevicu stiže Lokomotiva, još jedan bivši Capanov klub (82 utakmice je odigrao).


– »Rijeka« je moj klub, reći će Capan maksimalno koncentriran na treninzima…


Nakon otkazane utakmice s »Dinamom« prošle nedjelje, Riječani su posljednji puta igrali prije dva tjedna u Osijeku. Capan je navikao na snijeg i hladnoću, ali..


Veliki klub




– Nema problema s takvim vremenskim uvjetima, samo da ne puše. Na buru se nisam još navikao, nešto novo za mene. Kako je neki dan puhalo, osjećaj da će bura pomesti sve, usisati i ljude i kuće… Dobro da se nije igralo protiv »Dinama«. Vjetar bi bio najveći protivnik, tko bi mogao kontrolirati loptu u takvim uvjetima. Utakmica prvaka, »Rijeke«, i vodeće momčadi HNL-a, »Dinama«, zaslužuju pun stadion. Utakmicu u kojoj će svi uživati. A ne patiti, razboljeti se, ozlijediti se…


U prve dvije utakmice odigrali ste manje od pola sata, protiv »Istre 1961« na Rujevici i »Osijeka« u Gradskom vrtu. Ulazak s klupe, konkurencija je velika. Bradarić, Grahovac, Pavičić, mladi Liber…?


– Je i ne smeta mi. »Rijeka« je veliki klub i bilo bi čudno da nije tako. Brojni i kvalitetni kandidati za momčad tjeraju, ne dozvoljavaju nikakvo opuptanje. Barem onima koji su tome skloni. Meni je svaki trening kao i utakmica. Konkurencija motivira.


Očekivali ste veću minutažu, svatko želi biti na terenu, ali niste nezadovoljni?


– Uvijek je prvi cilj izboriti mjesto u ekipi, a drugi odigrati dobro, dati svoj doprinos kolektivu. Nisam nezadovoljan, trener je tu koji odlučuju tko će u kojem trenutku biti na terenu. Sretan sam i u slučaju da dobijem samo jednu jedinu minutu. Sretan sam što sam dio velikog kluba.


Protiv »Lokomotive« momčad »Rijeke« trebala bi pokazati da je sve bolja?


– Uigravamo se, svaki je trening korak naprijed. Kako vrijeme bude odmicalo, momčad će rasti u svim segmentima. Atmosfera je sjajna, individualnu kvalitetu trebamo stopiti u kolektiv, rasti pojedinačno i ekipno. Trenira se maksimalno.


Tvrd orah


»Lokomotiva« je u Zagrebu dobila »Rijeku« tvojim pogotkom?


– Bilo bi lijepo izjednačiti rezultat… Utrpati ga bivšoj ekipi. Ali u drugom je to planu, najvažnija je pobjeda, bez obzira na to tko će postići gol ili igrati. Spreman sam kao i svi ostali i čekam.


»Lokomotiva« bi mogla tvrd orah?


– Bit će visoko motivirani. Svi grizu protiv »Rijeke«, ali »Lokomotiva« posebno. Jer, protiv velikih, kao što rekoh to »Rijeka« jest, se dokazuje i svoja vrijednost. Trener će dobro napaliti momčad. Ginut će za svaku loptu. Ne, nema to veze s »Dinamom«, »Rijeka« je izazov.


Kako će igrati?


– Bit će im lijepo igrati na Rujevici, osobno sam se uvijek radovao igrati u tom ambijentu, pred ispunjenim tribinama. Mlada su ekipa, s puno talentiranih i dobrih igrača, postavit će se agresivno. Poslije dva loša rezultata na startu sada će tražiti iskupljenje na Rujevici.


Dva bisera su Ivanušec i Majer, igrači sredine terena?


– Mladi i odlični igrači. Valja pripaziti na njihov potez.


Bit će posla za Bradarića i Grahovca, možda i vas ako budete u sastavu u nekom dijelu utakmce?


– Moramo se nametnuti od prve minute. Pokazati tko je gazda na Rujevici. To dugujemo navijačima, posebno onima koji su po hladnoći došli prošle nedjelje na Rujevicu. Zagospodariti terenom agresivnom i brzom igrom. Ali o tome će govoriti trener…


Sveto pismo


Nije bilo utakmice dva tjedna, a sada dvije u četiri dana. »Lokomotiva« u nedjelju, pa »Dinamo« u srijedu?


– Spremni smo za sve, Odradili smo pripreme bez većih ozljeda, svi su igrači bili u pogonu. Imamo dovoljno igrača, izdržat ćemo. Jedva čekamo utakmice.


»Lokomotiva« ima i dva opaka napadača, bivšeg igrača »Rijeke« Krstanovića i Radonjića?


– Iskusni i nezgodni napadači. Krstanović je iskusan lisac. Morat ćemo biti oprezni, tko bude igrao stajati im blizu svih devedeset minuta. Opasni su, tehničari su, imaju naglašen osječaju za gol, tko god bude igrao bit će opasan.


Nametnuti se, ali prije svega odigrati fazu obrane?


– Obrana je Sveto pismo. Govorim o igri na svim dijelovima terena. Osvojena je lopta uvijek bogatstvo. Dalje znamo što i kako s njom…


Nakon »Lokomotive« dolazi »Dinamo«?


– Upravo tako. Nakon što uzmemo bodove »Lokomotivi«, razmišljat ćemo o »Dinamu«. Teško će biti protiv »Lokomotive«, nemojmo se zavaravati.


»Hajduk« je pobjegao šest bodova, ali ima utakmicu više?


– Pobjedom nad »Lokomotivom« približit ćemo se drugom mjestu, koje je i cilj za kraj sezone. Utoliko je susret s »Lokomotivom« još značajniji za našu momčad.


Možete i na stopera ako bude trebao?


– Neće biti Župarića, tu smo Escoval i ja, trener će odlučiti. Ima još igrača koji to mogu to odigrati.