Gostovanje u Kranjčevićevoj

LOKOMOTIVA VS. RIJEKA Lončar, Escoval, Mamić i Pavičić se vraćaju u momčad, nema Lepinjice i Acostyja

Marko Cvijanović

Domagoj Pavičić/Foto Arhiva NL

Domagoj Pavičić/Foto Arhiva NL

S Čolakom nećemo riskirati, jer je tek počeo trenirati. Kod Tomečaka ozljeda nije do kraja sanirana i ne ide u tolikoj mjeri na bolje da bi odigrao i tu prijateljsku utakmicu pa smo još uvijek oprezni - rekao je trener Riječana Igor Bišćan



RIJEKA Ćakule su potrajale dovoljno dugo da trojica novinara ne bi dočekali Igora Bišćana i njegov stručni stožer taman pred video-analizu današnjega protivnika Rijeke. Uslijedio je, naravno – fajront! Doduše, ni Bišćan vjerojatno nije svojim igračima imao reći nešto epohalno kad je Lokomotiva u pitanju…


– Manje, više, sve se zna. To je utakmica u rangu one protiv Osijeka, utakmica protiv momčadi koja se bori za iste stvari kao i mi, utakmica protiv jako kvalitetne momčadi koja je u zadnjih nekoliko utakmica osjetno podigla formu i kvalitetu igre. Čeka nas, sasvim sigurno, jako težak posao na terenu na kojem Rijeka nije baš najbolje prolazila u posljednje vrijeme, pogotovo kad su u pitanju ligaške utakmice. Sve ukazuje na to da ćemo morati biti maksimalni ako želimo, a stvarno želimo, iz te utakmice nešto uzeti. Vjerujem da ćemo na kraju biti zadovoljni – kaže trener »bijelih« Igor Bišćan, koji s nešto više zadovoljstva u glasu komentira zdravstveno stanje igrača poslije reprezentativne stanke.


– Treninzima su se priključili Lončar, Čolak i Escoval, koji je odigrao dobar dio prijateljske utakmice s Pazinkom. Lončar i Escoval će konkurirati za momčad, a s Čolakom nećemo riskirati, jer je tek počeo trenirati. Kod Tomečaka ozljeda nije do kraja sanirana i ne ide u tolikoj mjeri na bolje da bi odigrao i tu prijateljsku utakmicu pa smo još uvijek oprezni. Vraćaju se Mamić i Pavičić, a nema Lepinjice i Acostyja koji imaju kartone.


Nove varijante




Koliko god Bišćan bio zadovoljan činjenicom da se zdravstveni bilten značajno popravio pred dvoboj s »lokosima«, činjenica je da velik broj igrača nije bio na Rujevici proteklih tjedan dana. Neki su profitirali, neki baš i ne.



Stadion Kranjčevićeva. Sudac Mario Zebec (Cestica)


LOKOMOTIVA: Grbić, Karačić, Majstorović, Kolinger, Datković, Burić, Ivanušec, Kastrati, Uzuni, Lecjaks, Radonjić.


RIJEKA: Sluga, Kvržić, Župarić, Velovski, Mamić, Pavičić, Lončar, Murić, Halilović, Gorgon, Puljić.



– Većini trenera, pa tako i meni, ne odgovaraju reprezentativne stanke, posebno onim trenerima poput mene koji nisu imali na raspolaganju puno igrača. Velkovski je, konkretno, odigrao dvije cijele utakmice za Makedoniju, što je za njega bio dosta veliki napor. Murić i Mamić nisu igrali puno za mladu U21 reprezentaciju, ali to im je obojici dobro došlo da malo predahnu, jer su u kratkom razdoblju odigrali puno više minuta negoli su na to bili navikli. Kada se kompletiramo i uđemo u ritam, nadam se da ćemo biti tu negdje, ako ne i bolji nego prije stanke.


Bišćan je protiv Osijeka prezentirao novu varijanta igre s jednim zadnjim veznim igračem i nešto povučenijim Gorgonom…


– U toj modifikaciji sustava nešto dobiješ, a nešto izgubiš. Probali smo posložiti momčad najbolje što smo mogli s obzirom na kadar kojim smo raspolagali. To je protiv Osijeka dobro izgledalo i na kraju dobro završilo, što mi daje za pravo opet razmišljati o toj varijanti igre. Doduše, neće biti Lepinjice pa nećemo moći kopirati iste stvari, ali nisu ni Osijek i Lokomotiva iste momčadi. I još nešto, nije isto igrati utakmicu pred svojim gledateljima i u gostima, ali dobro je znati da možemo promijeniti sustav, modificirati neke stvari u igri i dalje izgledati dobro na terenu.


Budućnost


Puno se poslije utakmice s Osijekom pričalo o mladim igračima Rijeke koji su zgrabili svoju priliku. Prije svih Ivan Lepinjica i Hrvoje Smolčić.


– Razumijem javnost, medije, navijače… Sve je to OK, zašto ne biti pozitivan? Međutim, s druge strane moramo biti i realni i oprezni jer su ti mladi dečki u osjetljivoj fazi svojih karijera. Ne treba pred njih stavljati prevelika očekivanja, iako su oni fenomenalno odgovorili u ne baš idealnim uvjetima i potvrdili da na njih možemo ozbiljno računati u budućnosti. Međutim, ne bi bilo pametno zaletavati se s nekim izjavama, jer bi to značilo da ćemo ih gledati pod povećalom i očekivati da odlučuju utakmice i budu nositelji igre. To ne bi bilo pošteno prema njima.


Bišćan itekako uvažava činjenicu da Lokomotiva u posljednje vrijeme napreduje na planu igre, svjestan da je pred njim nepredvidljiv protivnik.


– Lokomotiva može biti izravna, može igrati i kombinatorno, jer ima i za to igrače, a može igrati i na kontre. Uglavnom, mogu nam stvoriti probleme na više načina. Radonjić je, recimo, jedan od rijetkih napadača u ligi koji se može nametnuti bilo kojoj obrani. To »lokosi« itekako koriste. Sad mu se pridružio i Rakić, sličan tip igrača, dosta dobro izgledaju u paru. Ima Lokomotiva i puno drugih igrača koji posjeduju kvalitetu, zanimljivo je posložena momčad koja jest bila u maloj krizi igre i rezultata, ali puno su se popravili u posljednje vrijeme pa nas čeka vrlo težak zadatak.