Iz riječkog tabora

Komentar Orlanda Rivettija: Kek pronašao loptačku viagru za svoje napadače

Orlando Rivetti

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Europa se vraća na Rujevici nakon više od osam mjeseci. Posljednja će utakmica (7. prosinca) biti zapamćena za sva vremena. Crveno-crni milanski vragovi osjetili su moć Kekove svete vodice. Rijeka je pobijedila Milan.



Matjaž Kek je »najtrofejniji« trener na hrvatskim prostorima po broju odigranih europskih utakmica. Večeras će upisati 42. nastup, osam više od Krunoslava Jurčića (34), koji je vodio Dinamo i Slaven Belupo (2), te daleko ispred Ivana Katalinića (30), koji je sjedio na klupama Hajduka, Zagreba i Splita.


Rijekin čarobnjak u tvornici radosti na Rujevici jučer je u najavi utakmice otkrio da mu ne trebaju nikakvi lijekovi protiv neefikasnosti, niti mu treba psiholog, sam je na treningu izumio loptačku viagru protiv napadačke impotencije. Nakon što su njegovi napadači, Heber, Pavičić, Acosty, Gorgon i Puljić promašili veliki broj prigoda u susretima sa Sarpsborgom i Hajdukom. Jer, bez obzira na to što je Riječanima u uzvratnom susretu s Norvežanima dovoljan i rezultat bez golova, Kek traži od svojih napadača – golove. Da ne bi morao strijepiti, zajedno s punom Rujevicom, do kraja utakmice. Jer, njihov trener Geir Bakke još je u Sarpsborgu najavio pobjedu njegove momčadi od 1:0!


Europa se vraća na Rujevici nakon više od osam mjeseci. Posljednja će utakmica (7. prosinca) biti zapamćena za sva vremena. Crveno-crni milanski vragovi osjetili su moć Kekove svete vodice. Rijeka je pobijedila Milan.




Sjećate se Puljićeve majstorije? Zabio je Puljić i Hajduku prošle nedjelje. Nakon što je u Sarpsborgu bio na tribinama. Mogao bi biti večeras na travnjaku. On ili Pavičić iza Gorgona u igri prema naprijed, u razbijanju »vikinške utvrde«. Pavičić je protiv Hajduka ušao u igru u 92. minuti, odigrao pet minuta. Za očekivati je da mu Kek večeras nađe poziciju u momčadi, tamo gdje mu je mjesto. Jer, jedini može nešto izmisliti kada ekipa upadne u krizu. Jednom loptom prepoloviti suparničku obranu kao jabuku. Kek od Pavičića očekuje više, zna njegove mogućnosti… Na klupi je bezopasan.


Rijeka je bolja momčad od Sarpsborga, ali to mora pokazati na terenu. Nije se najbolje snašla u »kutiji norveških sardina« na plastičnoj podlozi, ali sveukupni bi dojam bio puno povoljniji da su dvije lopte završile u domaćoj mreži. Pričali bi o onim »trenerskim mudrostima« koje donose rezultat. Ovako su promašaji bili glavno jelo jedne »ratničke utakmice« u kojoj su Riječani bili često u inferiornom položaju kada je riječ o kvaliteti igre.


Norvežani će aktivirati svoj španjolski model igre – Diega Simeonea u Atletico Madridu. Trener Bakke je, naime, norveška verzija Simeonea… Norvežani su majstori kontranapada. U pravu je Kek kada tvdi da znaju igrati, poglavito Zachariassen, mozak ekipe, strijelac gola u Sarpsborgu. Nigerijac Muhammed će s Mortensenom čekati u – zasjedi. Munje i gromovi. Župarić mora biti gromobran, ali i suigrači spremni na brzu reakciju.


Rijeka se mora nametnuti brzom igrom, »drugim loptama« osvajati teren. Napasti po bokovima, s bekovima i krilima, Pavelićem i Acostyjem, Žutom i Heberom. I što je najvažnije uptrijebiti Kekovu viagru u završnici akcije. Na sredini teren biti će kao u boci. Mačevanje za svaku loptu. Duel igru koju Riječani ne smiju gubiti kao što je to bilo u Norveškoj.