Anketa

Koljanin: “Ovakvu Rijeku ni ljudi u crnom ne mogu zaustaviti!”, Štrok: “Bijeli u velikoj prednosti”

Ivan Volarić

Marinko Koljanin / NL arhiva

Marinko Koljanin / NL arhiva

Uz ovakvu pomoć suca Dinamo bi prije nekoliko godina pomeo Rijeku. Rijeka sada funkcionira na visokoj razini– kaže Koljanin



RIJEKA Marinko Koljanin, Ivan Katalinić i Hrvoje Štrok bili su na različitim funkcijama u riječkom prvoligašu kada se pobjeđivalo u Maksimiru. Koljanin je bio direktor »Rijeke« 2006. godine kada su »bijeli« slavili 2:1 pod vodstvom trenera Dragana Skočića, Ivan Katalinić vodio je  momčad »Rijeke« koja je u travnju 2002. godine šokirala »modre« pred svojim navijačima (2:3), a Hrvoje Štrok bio je asistent u posljednjoj prvenstvenoj pobjedi Riječana u Maksimiru krajem srpnja 2010. godine (1:2).


Kako su vidjeli posljednje gostovanje »bijelih« kod »Dinama« i remi ravan pobjedi s obzirom na sve okolnosti?


– »Rijeka« je često djelovala preplašeno u Maksimiru, ovoga puta je unatoč lošijim fazama u igri bila na razini prvaka! – uvjerava Marinko Koljanin. –  Dobro su se suprostavili »Dinamu«, mogli su možda napraviti i više, mogli su naravno i izgubiti, ali treba uzeti u obzir i iritantno suđenje. Sjećam se, kada smo u moje vrijeme dobili »Dinamo« u Maksimiru 1:2, sudac Alen Gerek (sada je bio kontrolor Vučemiloviću u Maksimiru,  op.a.!) sudio je doslovce jedan prekršaj za nas u cijelom drugom poluvremenu. To je, nažalost godinama već tako. Unatoč svemu tome »Rijeka« je odigrala dobro, vrlo hrabro, iako nije bilo lako. Sudac je silno natezao za »modre«, međutim, »Rijeka« je pokazala da je toliko jaka da je ništa, pa ni suci ne mogu zaustaviti.


Kekova uloga




Koljanin tvrdi da snažnoj »Rijeci« ide u prilog i neuvjerljivi – »Dinamo«.


– »Dinamo« nije ni približno tako dobar kao što je bio prijašnjih godina i to je potvrdila ova utakmica. Uz ovakvu pomoć suca »Dinamo« bi prije nekoliko godina pomeo »Rijeku«. Međutim, »Rijeka« sada funkcionira na visokoj razini. Mislim da je tu presudna uloga trenera Matjaža Keka koji godinama već zaista majstorski godinama drži tenziju u momčadi – rekao je Koljanin.


Ivan Katalinić naglašava da je nakon svega najbitnije da su »bijeli« zadržali prednost od šest bodova  nakon gostovanja kod jedinog pravog konkurenta u utrci za naslovom prvaka.


– »Rijeka« je uzela ono što tražila, dakle s remijem je ostala na šest bodova prednosti. »Rijeka« ima veliku prednost i ako bude igrala kao do sada, onda joj se smiješi prvo mjesto – govori iskusni stručnjak koji je u dva navrata vodio »bijele« i koji je u svojoj dugoj karijeri stekao imidž »crne mačke« za modre.


– »Dinamo« samo treba napasti jer nemaš što izgubiti.  Ako je sudac toliko utjecao koliko se priča, onda ovaj rezultat pokazuje koliko je »Rijeka« moćna. Na Rujevici se trebaju okrenuti svojoj igri, jer stvarno su ove jeseni odigrali nekoliko fantastičnih partija. Teško je očekivati da će moći stalno tako igrati, ali rezultatski se napravio dobar posao i to je najbitnije. Možda se moglo i više, međutim i da je »Rijeka« slavila u Maksimiru i otišla na devet bodova prednosti prvenstvo ne bi bilo gotovo, kao što nije gotovo ni sada kada je šest bodova prednosti. Uvijek se može napraviti par kikseva pa te name nigdje. Međutim, ako »Rijeka« nastavi ovako igrati i na proljeće, onda ne sumnjam da će biti prva – uvjerava Katalinić.Hrvoje Štrok posebno je naglasio kvalitetu nogometa koji je sobom donio derbi.

Šansa utakmice


– Što god tko pričao, »Rijeka« je u 89. minuti imala najveću šansu na utakmicu kada je Bradarić izašao sam ispred vratara. To je činjenica! – govori veznjak ponikao u omladinskom pogonu »Dinama«.


– Činjenica je i da je utakmica bila dobra, kvalitetna. Dobro su igrale obje momčadi, derbi je bio pravi, a »Rijeka« se pokazala u boljem svjetlu nego inače. Treba naravno uzeti u obzir da su »Rijeci« nedostajali Andrijašević i Gavranović. Da su oni mogli igrati »Rijeka« bi bila još opasnija. Jedino suci nisu bili na razini derbija…


Kaže Štrok i dodaje kako »Rijeka« na planu igre u ovom trenutku izgleda puno bolje od svojih ZG-rivala.


– »Dinamo« ne izgleda dobro za razliku od »Rijeke«, koja cijele polusezone igra dobar nogomet. Bodovna prednost će puno značiti »Rijeci«, moći će u miru na stanku, a možda se i pojačaju. »Bijeli« su u velikoj prednosti. »Dinamo« će se sigurno nastojati pojačati, nekoga će u Maksimiru dovesti, ali ako bude šest ili čak devet bodova u prednosti, ukoliko »Dinamo« izgubi u Splitu, onda će to biti značajna prednost za dobru momčad »Rijeke« s ozbiljnim trenerom i vojskom navijača iza sebe – rekao je Štrok.