Bivši direktor NK Rijeke

Koljanin: Močinić će u Beču napraviti ono što u Rijeci nije mogao

Ivan Volarić

NL arhiva

NL arhiva

Ako je riječ o iznosu od milijun i pol do dva milijuna eura onda je to jako puno novaca za austrijske prilike.... To dokazuje da je Močinić bio dosta podcijenjen u »Rijeci«. Za mene je on vrhunski igrač i vjerujem da će u Beču napraviti iskorak i to upravo u onom dijelu u kojem nije uspio u »Rijeci«, a to je ogromna kreativnost koju posjeduje, kaže Koljanin



RIJEKA Marinko Koljanin vrlo dobro zna što čeka Ivana Močinića koji će s današnjim danom započeti svoju bečku epizodu. Bivši vratar »Orijenta« i direktor »Rijeke« ostavio je duboki trag u austrijskom nogometu za svoje igračke i trenerske karijere.


Između ostaloga asistirao je Otti Bariću na klupi »Salzburga« na putu prema finalu Kupa UEFA 90-tih godina. Koljanina s obitelji Močinić vežu dugogodišnje prijateljske veze, u prvom redu s Ivanovim ocem Efremom, bivšim suigračem iz krimejskih dana.


– Efrema sam 1996. godine doveo u Salzburg, gdje je sjajno odigrao. Voli i cijeni Austriju, kao i ja – govori Koljanin. – »Rapid« je puno veći klub nego što ga mi u Hrvatskoj doživljavamo. Dvaput su igrali finale Kupa Kupova, puno puta bili prvaci Austrije. Istina, u posljednjih 15 godina samo dvaput jer je ipak ovo period u kojem austrijskim nogometom dominira »Salzburg«. »Rapid« je unatoč tome veći klub od »Salzburga« jer imaju više navijača. Osim toga, imaju sada izvrstan budžet i mislim da je ovo odličan potez iako je za mene Močinić sazrio za jaču ligu. Zimus je bio vrlo blizu Njemačke i Engleske i žao mi je što se to nije realiziralo, iako je ovo dobar potez za njega.




Tvrdi se da je Močinićev transfer najveći u povijesti »Rapida«, samim time i jedan od najvećih u austrijskom nogometu?


– Ne znam koliko je novaca u pitanju, ali ako je riječ o iznosu od milijun i pol do dva milijuna eura onda je to jako puno novaca za austrijske prilike. Toliko novaca u dovođenje igrača više ne ulaže ni »Red Bull Salzburg«. Nikada nisam čuo da je »Rapid« dao dva milijuna eura za nekoga. To dokazuje da je Močinić bio dosta podcijenjen u »Rijeci«. Za mene je on vrhunski igrač i vjerujem da će u Beču napraviti iskorak i to upravo u onom dijelu u kojem nije uspio u »Rijeci«, a to je ogromna kreativnost koju posjeduje.


Močinićev transfer jedan je od najvećih i u povijesti austrijskog nogometa?


–  Znam da je svojevremeno »Red Bull Salzburg« uložio oko četiri milijuna eura u dovođenje Soriana, ali više ne vladaju takvi trendovi, ne samo u Austriji. Svi nastoje dovesti slobodne igrače, bez odštete, pa i »Red Bull« koji ima jako puno novaca. »Rapid« je sada napravio novi stadion, ugostili su na otvaranju »Chelsea« i dobili tu utakmicu. S obzirom na to kako volimo podcjenjivati austrijsku ligu pravo je pitanje koji to hrvatski klub može ugostiti i svladati klub kao što je »Chelsea«. Mislim da je austrijska liga kvalitetnija nego hrvatska, ali povrh svega izjednačenija. Nema tamo klubova kao »Split«, čiji igrači nisu mjesecima dobili plaću. Austrijska liga je ozbiljnija, organiziranija i izjednačenija i što je vrlo bitno regularnija. Mislim da će se Močinić dobro snaći u takvom okruženju jer on karakterom i ponašanjem kao da je rođen u zemljama poput Austrije. Osim toga, ne treba smetnuti s uma da je »Rapid« oduvijek rado angažirao hrvatske igrače, za razliku od recimo bečke »Austrije«. Mislim da je ovo bio pravi trenutak za Ivanov odlazak, sigurno je u »Rijeci« iscrpio puno motiva iako je uvijek bio pravi profesionalac.  Ovo je za njega novi izazov u karijeri – rekao je Koljanin.