Opravdali očekivanja

Klasa koja čini razliku: Matei i Gavranović prve su violine proljetne Rijeke

Ivan Volarić

Florentin Matei, Mario Gavranović i Marin Tomasov / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Florentin Matei, Mario Gavranović i Marin Tomasov / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Iako su proveli zajedno tek jednu cijelu utakmicu na terenu,  rumunjski internacionalac i Švicarac hrvatskih korijena prelomili su svojim potezima većinu proljetnih pobjeda nogometaša Rijeke



RIJEKA Prošle jeseni potpis pod većinu »Rijekinih« pobjeda stavili su slovenski napadač Roman Bezjak ili zadarski ofenzivac Marin Tomasov. Svaka čast bespoštednom borcu Bekimu Balaju, povremenim bljeskovima Moisesa i Anasa Sharbinija, ali prošle jeseni puno i previše toga u igri Riječana prema naprijed ovisilo je o dvojcu Bezjak – Tomasov.


Uostalom, nisu odgovorni na Rujevici zalud u zimskom prijelaznom roku gro svojih aktivnosti usmjerili prema dovođenju dvojice ofenzivnih igrača koji bi svojim potezima učinili »Rijekinu« igru raznovrsnijom i na taj način pomogli dvojcu koji nije mogao sve sam.


Dovedeni su na kraju Mario Gavranović i Florentin Matei, te sudeći prema onome što su pružili u dosadašnjem tijeku prvenstva, u potpunosti opravdali očekivanja. Kao i uvijek statistika je najbolji pokazatelj nečije uspješnosti, a posebno igrača koji su dovedeni da odlučuju utakmice.


Minutaža




Mario Gavranović postigao je šest pogodaka, namjestio dva u 13 službenih, odnosno 11 prvenstvenih utakmica, te se prometnuo u prvog klupskog strijelca u nastavku sezone. Gavranović je u nastavku sezone zabio onoliko koliko i najbolji strijelce »Rijeke« ove sezone zajedno u proljetnom dijelu prvenstva.


Roman Bezjak i Marin Tomasov postigli su svaki po tri pogotka. Rumunj Matei nije bio učinkovit kao »SuperMario«, zabio je dva gola u 14 službenih utakmica, ali je namjestio pet pogodaka. Te brojke dodatno dolaze do izražaja ako se uzme u obzir njihova minutaža, posebno podatak da su Matei i Gavranović samo jednu utakmicu odigrali zajedno od prve do posljednje minute! 


Riječ je o koprivničkom ogledu koji je završio bez pobjednika. Mateiju je to jedinih 90 minuta u dresu »Rijeke«, Gavranović je uspio samo još jednom provesti cijelu utakmicu na terenu (Inter). U svim ostalim susretima ovoga proljeća Matei i Gavranović najčešće su izlazili iz igre nakon otprilike sat vremena igre, što se može pripisati činjenici da su se naknadno priključili pripremama, ali i tome da ih trener »bijelih« Matjaž Kek još nije uspio u potpunosti ukomponirati u momčad i prilagoditi način svoje igre njihovim nespornim kvalitetama.


Mario Gavranović nije samo najbolji igrač »Rijeke« ovoga proljeća već i ponajbolji igrač lige.


Prvi strijelac proljeća


Švicarski reprezentativac hrvatskih korijena dijeli drugo mjesto na proljetnoj ljestvici strijelaca zajedno s prvim strijelcem lige Ilijom Nestorovskim (Inter). Najučinkovitiji igrač proljeća je Tino Sven Sušić (Hajduk) sa sedam golova. Gavranović, međutim, za razliku od Sušića  i Nestorovskog, nije imao prilike postići niti jedan pogodak s bijele točke.


Kapetan »Hajduka« postigao je više od pola svojih golova (4 od 7) s »kreča«, a Nestorovski je u svojih šest proljetnih golova ugradio i jedan s jedanaeset metara. Inače, igrači »Rijeke« ove sezone u prvenstvu nisu postigli niti jedan pogodak s bijele točke nakon što ovoga proljeća nije dosuđena niti jedna najstroža kazna za Riječane!


»Bijeli« su jesenas propustili realizirati četiri najstrože kazne i namaknuti pobjedama u takozvanim malim utakmicama osjetnu bodovnu zimnicu u borbi za naslov prvaka. Nije teško zaključiti kako bi sada izgledala prvenstvena ljestvica da su Gavranović i Matei stigli na Rujevicu krajem prošloga ljeta, a ne kraj siječnja ove godine.


Zajedno su ovoga proljeća postigli osam golova, te sedam puta asistirali. Budući da su igrači »Rijeke« postigli ukupno 20 golova u nastavku sezone, ispada da je dvojac Matei – Gavranović sudjelovao barem u 50 posto pogodaka svoje momčadi!