Rujevica

Kek uigrava pakleni trio – Andrijašević, Gorgon, Gavranović

Orlando Rivetti

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

O učinku strijelaca 27 prvenstvenih pogodaka bijelih ove sezone puno toga zavisi o najvažnijim utakmicama na putu do naslova prvaka



RIJEKA Kada se jednog dana izgradi hotel pored stadiona na Rujevici, za odmor i slobodne aktivnosti između dvaju treninga, za nogometaše Rijeke bit će radni dan kao u najboljim i najuređenijim europskim klubovima. Jutarnji trening, zajednički ručak, odmor, trening…


Osmosatni radni dan. Do tada samo zajednički tereni i pun stol birane hrane. Dovoljno za Kekov ukus. Rujevica je za hrvatske prilike raj zemaljski. Igrači i trener sa svojim suradnicima najzaslužniji su za svaki uspjeh, ali Rijeka jamačno ne bi igrala tako tečno da ne trenira na zelenim tepisima.


Do izražaja dolazi tehnika i brzina. Uigravanje linija i brzi protok lopte. Na krumpirištu Kantride, u »vječnom blatu«, igrali bi nogomet po modelu »tko nabije, taj dobije…« Rijeka je otišla na mali predah, do 2. travnja i susreta s Cibalijom u Vinkovcima, sa plus četiri u odnosu na Dinamo.




Jedanaesterostruki prvaci Hrvatske zaredom dolaze na Rujevici nakon toga (8. travnja). Mogla bi to biti presudna (svaka je takva, usadio je Kek u glavu igračima!) utakmica na putu do osvajanja naslova prvaka. Jer, pobjedom (drugom na Rujevici), Rijeka bi otišla na plus 7 bodova uoči posljednje četvrtine prvenstva, devet kola.


Zbog toga, očekivano, Matjaž Kek je , uz svo poštovanje posljednjeplasiranoj Cibaliji, jučer dvostrukim treningom počeo pripreme za utakmicu u kojoj bodovi vrijede dvostruko. Utakmica koja bi Dinamu mogla biti posljednja slamka spasa.


Stopostotan učinak


Rijeka je protiv Slavena upisala 12. pobjedu na Rujevici u isto toliko utakmica ove sezone. Prošle sezone odigrala je 17 prvenstvenih susreta bez poraza (šest remija). Iako Kek nastoji minimizirati činjenicu da je Rijeka drugi puta ove sezone dobila dva gola. Uz napomenu da je onaj prvi put, protiv Dinama, vodila 4:0…


Ipak, ma koliko fraza da su greške normalna pojava u nogometu, toliko je faza obrane zabrinjavajuća. Netko će kazati da su i ranije suparnici imali prigoda, ali nisu pogađali… Ako je počela priprema za Dinamo, onda će ovih dana defenzivna igra biti pod povećalom.


Kek ima na raspolaganju tri stopera, Eleza i Kulušića, te Župarića, koji još nije nastupio. Četvrti, Šofranac, mogao bi igrati u nedjelju za »hrabre sokolove« protiv Lewandowskog u kvalifikacijskoj utakmici Crne Gore protiv Poljske.


Izbornik Ljubiša Tumbaković ima na raspolaganju još jednog Kekovog igrača, Marka Vešovića. S obzirom na to da je Filip Bradarić u »vatrenom sastavu« Ante Čačića, na Rujevici će Kak sigurno uigravati tandem zadnjih veznih Mišić – Maleš. Maleš bi, naime, za susret s Dinamom mogao biti veoma bitna karika u lancu ispred Rijekina kaznena prostora. Kapetan je uvijek spreman – za mnom!


Kek nema na raspolaganju Vešovića i Šofranca (Crna Gora), Ristovskog (Makedonija), ali i dva Slovenca, Bezjaka i Črnica, koji ovih dana pozorno slušaju izbornika Srečka Kataneca u pripremi utakmice za gostovanje kod Škotske. Na Brdu kod Kranja, gdje su se okupili, »Riječani« su opet u društvu Mirala Samardžića. Još jednog stopera, poput Leškovića i Mitrovića, koji su kod Keka napredovali do – ugovora iz snova.


Tri kralja


Ovako bi danas izgledala prva momčad Rijeke bez reprezentativaca: Prskalo – Martić, Elez, Kulušić, Zuta – Maleš, Mišić – Ayaji, Andrijašević, Gorgon – Gavranović.


U tome je snaga Rijeke koja snagom autoriteta igre i rezultata grabi prema naslovu prvaka. Daleko su rajske doline, ali četiri boda prednosti su bogatstvo koliko i prepoznatljiva igra.


U pauzi zbog reprezentativnih obveza Matjaž Kek će sa svojim suradnicima, Miletićem i Matrljanom, raditi na »napadačkoj agresivnosti« i sinkronizaciji trojice iskusnih igrača, tri kralja s Rujevice – Andrijaševića, Gorgona i Gavranovića.


Zajedno su postigli 27 prvenstvenih pogodaka. O njihovim učinku, odnosno o tome koliko će imati streljiva u kopačkama, puno toga zavisi u najvažnijim utakmicama na putu do naslova prvaka. Svaka je utakmica najvažnija, upravo tako, i svatko od njih trojice mora riješiti »jednu svoju utakmicu«. Gavranović je prošle sezone bio usamljen, nije uspio. Gorgon i Andrijašević su oplemenili igru, njihov je vatromet zabava za srce i dušu.


Rijeka je, uz dvije pobede u Kupu u polufinalu protiv Osijeka, odigrala i šest susreta za bodove. Posijala je dva, na Poljudu, u neprirodnim uvjetima sveopćeg ludila, ali i zbog slabije igre na mišiće (agresije na sredini terena). Učinak u šest kola je, međutim, veoma dobar!


Suparnici su bili razumljivo motivirani, spremni na borbu do posljednjeg atoma snage. Dobiti Rijeku danas je, naime, veličanstven uspjeh. Nikome nije to još pošla za rukom u 25 odigranih utakmica. Rijeka ima igru i karakter, zbog toga je najbolja u svakom pogledu. Ako ovako nastavi, kako tvrdi i Damir Mišković, nitko i ništa je ne može skinuti s prvog mjesta. Da bi se to ostvarilo, Matjaž Kek je svakodnevno u rudniku Rujevica. Kopanje je individualno i kolektivno…