Osvrt Orlanda Rivettija

Kek u Maksimiru u odijelu, ali sa šiltericom

Orlando Rivetti



U Dubaiju, na dočeku Nove godine, skovan je »pakleni plan« – Rijeka šampion! Četiri asa s Rujevice, Damir Mišković, Dean Šćulac, Srećko Juričić (i njegov zamjenik Ivan Mance), i Matjaž Kek, na ugodnoj temperaturi od plus šest stupnjeva u odnosu na Dinamo, odlučili su napraviti ono što je mnogima bila čista utopija. Sačuvati šest bodova prednosti, ispisati povijesnu stranicu – Rijeka prvak Hrvatske. Zakleli su se, zainatili, zavjetovali… Kako hoćete, ali na temeljima veličanstvenih jesenskih predstava prvog dijela sezone gradili su optimizam. Toliko samouvjereni, a skromni do boli, tako da je Mišković još jučer tvrdio da ni drugo mjesto ne bi bio neuspjeh. S obzirom na proračun Dinama, Hajdukov autoritet… Uspjeh Rijeke je grandiozan. Senzacionalan. Zbog broja osvojenih bodova, zbog načina na koji je naslov osvojen. Bez mrlje, a da Dinamo nije bio u prigodi zagorčati život kvarnerskim morskim psima.


Vraćamo se u Dubai. Večerašnja se utakmica u Maksimiru igra samo zbog toga da bi nogometaši Rijeke primili pokal namijenjen prvaku, bivšim jedaaesterosrukim prvacima zaredom, igračima Dinama, pružili priliku da im – čestitaju. Matjaž Kek bi mogao (trebao!) istrčati u za njega neobičnom svečarskom izdanju. Umjesto trenirke odjenuti – svečano odijelo. Vjerojato ono s vjenčanja… Jer je malo nošeno. Dozvoljena mu je šilterica! Obećao je to Miškovićevoj suprizi, Snježani, u slučaju da u Maksimir u posljednjem kolu umaršira kao – prvak. Bez obzira na ishod susreta. To je taj trenutak. Kek u – odijelu. Elegantan kao talijanski treneri na zadovoljstvo predsjednika Damira Miškovića, koji tvrdi da će lakše prodati, bolje unovčiti… Nedaj Bože! Iako je »pakiranje« ponekad važnije od sadržaja.


Mišković je stigao jučer iz Londona, Lugana, Abuje… Na maksimirski travnjak utrčat će kao lav, kralj džungle HNL-a, pokorio je hrvatski nogomet. A kada lav ima gozbu, šakali bježe… Kek u odijelu je slika za sva vremena. Uostalom, kao i predaja šampionskog pokala kapetanu Rijeke, Mati Malešu. Hoće li Maleš igrati? Trebao bi, zaslužio je za sve godine provedene na Kantridi i Rujevici, za vrhunske predstave kroz koje je izborio i reprezetaciju, zbog brojne pehove ozljeda, ali uvijek se vraća još jači: Zbog pogotka Hajduku koji je pokreuo šampionsko slavlje. Matjaž Kek krije, razumljivo karte, kao i njegov kolega Ivajlo Petev. Ona važnija utakmica, finale Kupa Hrvatske, igra se četiri dana kasnije u Varaždinu. Teško je ući u »trenerove glave«, svako ima svoju filozofiju. Kao što bi Kek i Petev željeli dobiti obje utakmice. Bugarin da bi se utješio, Slovenac da bi potvrdio moć! Svoju i Rijeke. Sigurni pobjednici su, jamačno, navijači Rijeke. Bit će ih više od pet tisuća… Od jutarnjih sati kolona autobusa i automobila krenut će prema Zagrebu. Na dobru šampionsku zabavu. Bez obzira na rezultat, pokal će podignuti nogometaši Rijeke. Prvi put u povijesti. Atrakcija će biti i Kek u odijelu…