MAXtv Prva HNL

Kek traži tri boda kontra Splita: ‘Pobjeda mora biti potvrda zrelosti, karaktera i kvalitete’

Orlando Rivetti



RIJEKA Gračan – Katalinić 1:0 autogolom Velimira Vidića. Ishod je prve prvoligaške utakmice »Rijeke« i »crvenih« iz Splita nakon njihova povratka u elitni razred. Na kraju su bili ispred Rijeke, počeli uspon prema Europi. Danas, nakon šest godina, na prosjačkom su štapu. Posljednji na prvenstvenoj ljestvici bez pobjede. Momčad Vjekoslava Lokice, trenera koji je spašavao Rijeku (deset utakmica u Ligi za ostanak 2003. godine), nakon smjene Zlatka Kranjčara i kasnije njegova nasljednika Mladena Mladenovića, stiže na Rujevicu s upisana četiri remija u devet utakmica i dva postignuta gola! Rijeka brani prvo mjesto nakon što je do vrha napunila mrežu Dinama. Pogled na ljestvicu, formu, kvalitetu, situaciju u klubovima nudi samo jednu opciju – pobjedu Rijeke. Matjaž Kek, međutim, nikada ne sprema ražanj dok je zec u šumi.


– Oprezno. Važna i teška utakmica. Nakon što smo dobili Dinamo i prošli u Kupu pod povećalom smo javnosti. Vidljivo je to i po senzacionalističkim napisima po novinama. Igrom i rezultatom moramo nastaviti tamo gdje smo stali protiv Dinama. S nova tri boda obraniti prvo mjesto. Teže je potvrđivati nešto nego loviti nekoga… Moramo pokazati karakter.


Lokica uveo red


Split je krizi rezultata, ali i rukovođenja?




– Ne zanimaju me problemi Splita izvan terena. Žao mi je, kao i svakoga tko se nađe u takvoj situaciji, ali to nas neće opustiti. Pozicija na ljestvici ne oslikava njihovu vrijednost. Puno su konkretniji. Veoma dobro su stajali u Osijeku dok nisu primili prvi gol iz kaznena udarca u 70. minuti… Lokica je uveo red, njegova momčad igra disciplinirano. Ne smijemo se igrati s vatrom. Do cilja, triju novih bodova, možemo samo maksimalnim angažmanom pojedinca i kolektiva.


Valja napomenuti da je Osijek u toj utakmici poveo iz nepostojeća kaznena udarca?


– Ne bavim se sudačkim analizama, posebice ne na drugim utakmicama. Poštujem svaku odluka sudaca.


Stanje u momčadi nakon gostovanja u Đakovu?


– Imamo dosta problema. Maleš je otpao za duže razdoblje, Handžić je zaradio ozljedu u Đakovu, otpada. Ista je priča s Črnicem, u pitanju je mišić, a Gavranović je bio na ultrazvuku, čekamo. Martić zbog ozljede nije bio u kombinaciji niti za Đakovo. Naša liječnička služba napravit će sve da bi neke od tih igrača osposobila…


Prvo poluvrijeme u Đakovu nije bilo impresivno?


– Apsolutno nisam bio zadovoljan prikazanim do odmora. Rekao sam to igračima. Prošli smo, to je najvažnije. Amnestirani su.


Koliko senzacionalistički napisi, stvari izvučene iz konteksta, koje nemaju veze s travnjakom, remete mir u svlačionici?


– Ako netko zna što znači kada se nešto izvuče iz konteksta, onda sam to ja! Ali draže mi je kada mene gađaju otrovnim strelicama nego ekipu… Ipak, kada si na vrhu ljestvice moraš biti spreman na svakakva podmetanja i insinuacije. Reagirati, ali to ne smije utjecati na rad. Na prezentaciju igre na terenu.


Četvrta Rijeka


Koliko je prikazano protiv Dinama blizu onome čemu težite sa svojom novom, četvrtom Rijekom?


– Dinamo smo ostavili za sobom. Utakmica je donijela puno dobroga, ali i pokazala neke slabosti. Analizirali smo sve, dobro i loše. Ipak, nije to bilo ništa senzacionalno! Nema opuštanja. Atmosfera je bila divna, bolja od igre. Uvijek je lijepo pobijediti takva suparnika.


Koliko je Gorgon spreman?


– U dobroj je tjelesnoj spremi. Nije igrao od svibnja, doziramo mu minutažu kako bi se što prije približio natjecateljskoj formi.


Gavranović ostaje prva špica?


– Apsolutno. Sada je Handžić ozlijeđen, tu je Vizinger koji je prošle srijede bio u kadru mlade reprezentacije.


Prvi poraz na klupi Rijeke doživjeli ste upravo od Splita, u Parku mladeži, u petom nastupu?


– Dobro pamtim. Puno se toga promijenilo od tada. Vrijeme leti. Sve smo stariji. Rekao sam, i sada puno toga kod Splita nije isto na terenu i izvan njega. Imaju oni igrača internacionalaca, ako nisi pažljiv mogu te ujesti. Ali razmišljamo najprije o sebi i svojoj igri. Kako kvalitetnom igrom, brzom loptom i okomitim pasom dođi u prigodu i – realizirati je. Ljut sam bio do odmora u Đakovu, bilo je presporo. U odnosu na ono što očekujemo svi, ja i navijači, a žele i sami igrači. I potvrđuju svaki dan na treningu. Imamo dobru atmosferu u svlačionici i na utakmicama. Moramo to poštivati. Pobjeda protiv Splita mora biti potvrda karaktera i zrelosti ekipe.