Zvižduci i negodovanja

Kek se tijekom susreta sa “Splitom” prvi put našao na meti kritika

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Nakon svega ovoga kristalno jasno je da će Matjaž Kek, ako ostane trener iduće sezone, morati  mijenjati svoju nogometnu filozofiju



RIJEKA U 63. minuti ogleda sa »Splitom« trener »bijelih« Matjaž Kek odlučio je iz igre povući Florentina Mateija, a uvesti Marka Vešovića.


Čim je četvrti sudac podigao semafor s brojevima igrača koji će se  zamijeniti, dio zapadne tribine doslovce je proključao. Uslijedili su zvižduci, pa povici negodovanja namijenjeni treneru Matjažu Keku, a onda se sve pretočilo u zdušni pljesak ohrabrenja Rumunju koji je izlazio s terena. Kek se okrenuo prema publici, odgovorio s nekoliko gestikulacija, na kraju samo odmahnuo rukom.


Na stranu je li Matei morao izaći zbog načetog koljena ili je u pitanju taktička zamjena, činjenica je da su navijači »Rijeke« prvi put u Kekovu mandatu otvoreno okrenuli leđa nogometu koji gubi smisao kada izostane priželjkivani rezultat. Učinili su to igrači još ranije na jedan drugi način, pa i njegovi najbliži suradnici, no oni za razliku od navijača ne mogu i ne smiju svoje nezadovoljstvo manifestirati tako glasno i javno iz potpuno razumljivih razloga. Plaćeni su za to da slušaju trenera kao što je trener plaćen za to da ponekad istrpi kritike navijača ma koliko one bile neukusne. Sigurno je s druge strane da za niti jednoga trenera nije dobro kada ti igrači, najbliži suradnici i klupski uposlenici počnu rogoboriti iza leđa, a još manje kada ti vlastiti navijači počnu otvoreno okretati palac prema dolje.




Sve to jasno ukazuje da će se odgovorni na Rujevici morati istekom ove sezone pozabaviti i  problemom trenera koji više ne uživa neograničeno povjerenje u svojem radnom okruženju.


Nakon svega ovoga kristalno jasno je da će Matjaž Kek, ako ostane trener iduće sezone, morati  mijenjati svoju nogometnu filozofiju jer publiku i navijače, za razliku od igrača i suradnika,  ne možeš mijenjati. Navijači »Rijeke«, osim rezultata, priželjkuju i atraktivan nogomet kakvoga su u stanju pružiti igrači poput Mateija ili Gavranovića i potpuno normalno je da ih je publika uzela u zaštitu ma koliko to gledano iz trenerova kuta ponekad izgledalo iracionalno. U svakom slučaju Matjaž Kek prolazi kroz najteže dane na riječkoj klupi nakon sezone koja u rezultatskom smislu nije ispunila očekivanja navijača neovisno o tome što je »Rijeka« tri kola prije kraja bila makar u matematičkim šansama za osvajanje naslova prvaka.