Strateg Rijeke

Kek progovorio o “Istri”, brojnim ozljedama u momčadi i – Solomonu

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

I nama je jasno, nakon njihove pozitivne serije, da to neće biti nogomet u jednom smjeru, kaže Kek



RIJEKA Matjaž Kek odlučio je dan ranije nego što je to uobičajeno odraditi svoje obveze prema medijima uoči susjedskog derbija u Puli,  koji se igra  ovoga petka od 18 sati  na stadionu »Aldo Drosina«. Trener »bijelih« ima nešto više zdravstvenih problema u momčadi nego inače,  što sigurno malo remeti idilično raspoloženje u kojem Riječani dočekuju ogled s »Istrom 1961«.


– Izazovna, teška, jedna utakmica koja sa sobom nosi naboj regionalnog derbija. Naše želje ostaju uvijek iste: s igrom i pozitivnom energijom i razmišljanjem želimo doći do bodova. I nama je nakon njihove pozitivne serije jasno da to neće biti nogomet u jednom smjeru. Isto tako jasno nam je da nas čeka velika podrška naših navijača, što treba izuzetno poštovati. Imamo veliku odgovornost, spremni smo je preuzeti na sebe. Napravit ćemo sve da dođemo do našega cilja – započeo je Kek, koji sigurno u Puli zbog problema s ozljedama neće moći koristiti Matu Maleša, Florentina Mateija i Harisa Handžića, a upitan je i nastup Marija Gavranovića.


Kemijanje


– Maleša neće biti, oporavak kod njega ide dosta sporo i sigurno će se produžiti koji tjedan više nego što smo mislili. Sigurno otpada Matei zbog ropture koja iziskuje dobru terapiju i  neko vrijeme ćemo, nažalost, biti bez njega. Minimalne su šanse da će u Puli zaigrati Gavranović, dakle to je pored Handžića još jedan gubitak u onom ofenzivnom dijelu momčadi. Tu ćemo morati nešto iskemijati. Svi ostali su spremni i uz moju podršku mislim da su sposobni svojom kvalitetom odigrati dobru utakmicu. Uz sav respekt spram protivnika koji se dignuo, koji iza sebe ima pozitivnu seriju i koji, na kraju krajeva, ima kvalitetne igrače i kvalitetno vodstvo.




Koliko je teška Gavranovićeva ozljeda?


– Ima problema s aduktorom. Dosta je bolno, nije dobro. Razgovarali smo liječnik i ja  s njim, upućen je na dodatne pretrage. Ne bih volio da pogriješimo u dijagonzi i da napravimo neku pogrešku u liječenju. Da ne govorim o tome da je Mario taj koji se najviše voli igrati nogometa i trenirati. Znam da je teško, ali vjerojatno ćemo morati bez njega.


Handžić je još uvijek izvan stroja?


– S rupturom od šest centimetara sigurno je još nekoliko tjedana vani.


Koje su moguće alternative ukoliko Gavranović ne bude u stanju zaigrati na »Aldu Drosini«?


– Kemijat ću! Imamo neka rješenja, možda ćemo morati malo presložiti figure. Vjerojatno ćemo ostati kod nekog sadašnjeg razmišljanja iako postoji mogućnost da zaigramo na malo drugačiji način. Tu su Črnic, Ajayji, možda ćemo nekoga povući iz juniorske momčadi poput Vizingera i Turčina. Drugo nemamo.


Glava i rep


Dakle, još uvijek je aktualna varijanta s »lažnim devetkama« u vršku napada?


– Ima toliko lažnih devetki na igralištu da će na kraju svi biti – lažni.


Je li vas iznenadila »Istra 1961« u posljednjim utakmicama u odnosu na prvu ovosezonsku međusobnu utakmicu na Rujevici s početka sezone?


Oni su se posložili u jednu ekipu koja sada ima rep i glavu. Normalno, kada te poljubi pozitivan rezultat, to onda donosi dodatnu energiju i samopouzdanje. Oni su samouvjereni, kvalitetu imaju, ali nas sada u svakoj tekmi očekuje ono što nas čeka u Puli. Kada si gore, onda te svi žele skinuti. Naboj regionalnog derbija sobom donosi dodatne tenzije. Istina, u »Istri 1961« je puno igrača koji su bili u »Rijeci«, ali Hrvatska je tako mala da skoro više nema kluba u kojem neki igrači nisu bili… Mene veseli prava nogometna atmosfera, da će biti puno naših navijača. Stadion je pravi nogometni, a želim samo da travnjak bude dobar jer i oni vole igrati. Mi smo pogledali njihove posljednje utakmice, igrači će dobiti informacije, a mi moramo u prvom redu razmišljati o sebi. Ako mi budemo na razini, onda OK, ako počnemo puno filozofirati i razmišljati o drugima, onda mi upadamo u probleme.


Što se dogodilo s Nigerijcem Solomonom, koji je u Puli »eksplodirao«?


– Dogodilo se već puno puta da nekom igraču neka sredina odgovara, a druga ne. Sigurno da je u »Istri 1961« puno manji pritisak, osim toga konkurencija nije takva, a možda ga je i trener drugačije vidio. Ne vidimo svi mi isto. Meni je drago da je dobar, da je goropadan, da postiže pogotke. Meni je drago za sve naše igrače da se potvrđuju, a to ne znači da su moje odluke uvijek bile ispravne. Neka oni dobro i kvalitetno igraju dok su naši. Kada ne budu, onda neću o njima razmišljati.  Za razvoj mladih igrača je ponekad puno bitnija sredina, način igre i kako su primljeni nego bilo što drugo. Ako imaju kvalitetu,  onda će je sigurno pokazati. Meni je OK način na koji je odreagirao Solomon u Puli, sve ide nekim normalnim razvojnim putem. On je već u »Šibeniku« napravio korak naprijed, sada je »Istra 1961« ipak stepenica više i meni je to OK. Međutim, nije samo Solomon »Istra 1961«.


Solomon


Kako ćete reagirati ako Solomon zabije pogodak »Rijeci«?


– A kako bih reagirao? On sada igra za drugu ekipu i za mene je to gotova priča. Bit ću vjerojatno ljut jer smo mu dopustili da nam zabije gol!


Koliko je igra protiv »Dinama« i posebno u prvom dijelu protiv »Splita« blizu onog ideala igre koji želite da prikazuje vaša momčad?


– Sada imamo drugačiji profil igrača nego ranije. Igrače koje smo imali ranije su bili brži i direktniji, a možda nisu znali toliko igrati nogomet. Igrači koje sada imamo na raspolaganju možda nisu toliko brzi, možda nisu tjelesno na onoj razini na kojoj bih ja htio, ali tehnika im je jača strana. Bila bi idealna mješavina jednog i drugog. U jednom trenutku to izgleda dosta lako, razigrano, međutim ja na to gledam drugačije. Ova momčad ima toliko prostora za napredak da je to nevjerojatno. Rijetko kada sam vidio toliko potencijala u ekipama koje sam trenirao. To je sigurno jedan proces koji me kao trenera izuzetno interesira. Sve to što oni prezentiraju je fino za gledati, ali toliko prostora za napredak koji vidim u njima sugerira da ćemo morati još puno raditi. Potencijal je velik, a teško je reći da je to sada već OK. Sigurno je da sam bio zadovoljan kako smo igrali prvih pola sata protiv »Splita«, ali nisam bio zadovoljan s posljednjih pola sata. Uvijek je previše kada ideš iz krajnosti i u krajnost. Svjestan sam da utakmica u Puli neće ići u jednom smjeru, da treba pogledati prema nazad kada se izgubi lopta. Čeka nas prava utakmica i izazovno je čekati reakciju ekipe koja vodi u HNL-u i koja igra simpatičan nogomet, ali koja je sada izložena pritisku sa svih strana.


Rekli ste da ova momčad ima jako puno prostora za napredak i neizravno poslali prijeteću poruku dobrodošlice novom treneru »Dinama«?


– Igramo protiv »Istre 1961« pa bih to preskočio… – zaključio je Kek.