Rujevički snovi o Europskoj ligi

Kek poslije europskog remija bez golova u Istanbulu: Basaksehir je bolja momčad od Stuttgarta!

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Dan poslije remija bez golova u Istanbulu. Matjaž Kek je na Rujevici naručio tursku kavu. Nije to zbog dobrog, ako hoćete aktivnog rezultata u prvom susretu trećeg pretkola s Turcima, takvu kavu »Rijekin« trener pije redovito. NaKon što smo se rastali prije nekoliko sati na krčkom aerodromu po slijetanju iz Istanbula. Dan je pametniji od noći…


Rijeka je na stadionu Fatih Terim odigrala dobru utakmicu protiv jakog suparnika. Častio je sudac, ne dosudivši Bezjakovu ruku. Remi je na kraju spasio vratar Prskalo. Nakon što je »Rijeka« mogla postići tri pogotka… Utakmica visokog intenziteta bez puno ljepote. »Rijeka« je pola sata držala u šahu domaćina. Iznenadila je visokom agresijom na sredini terena. Europski remi nakon dvije pobjede u HNL-u, vrlo dobro otvaranje sezone, za razliku od prošle sezone kada su upisana dva remija i bolan poraz od »Aberdeena«. Od ekipe koja je počela prvenstvo u Zaprešiću, prva postava, ostao je samo Mišić, koji je ubrzo otišao u »Speziju«…


– Dobar je ulazak u prvenstvo. Dvije pobjede u HNL-u nisu značajne samo zbog bodova, već zbog činjenica da smo u nekim fazama zaista pokazali da igramo dobar nogomet. Efikasan. Nisam zadovoljan rezultatom iz Istanbula. Aktivan je rezultat, ali tražio sam pogodak, da smo uspjeli, sve bi bilo drukčije. Svejedno, u pojedinim dijelovima utakmice pokazali smo da se s Turcima može igrati ravnopravno, stvarati prigode.




Prvih pola sata domaćini su bili na konopcima, bilo je i kasnije kvalitetnih razdoblja, ali izgubila se igra na sredini terena?


– Imali smo kontrolu. Dobro smo pripremili utakmicu, postavili igru. Nismo im dali do zraka. Padom koncentracije počeli smo malo kasniti u bloku, Turci su vidjeli da se može igrati. Bez obzira na to da su prijetili iz prekida. Napravili smo nekoliko nepotrebnih prekršaja i lopte su počele letjeti na njihove dvometraše.


Stavili ste im brnjicu na sredini terena, onda ste im dozvolili da se vrate u život?


– Počeli smo kasniti u duelima. Igrali smo u klasičnom rasporedu 4-4-2. To je naš sustav, iako neki još uvijek govore 4-2-3-1. Dakle, 4-4-2 s Gavranovićem kao špicom koji ima potpunu slobodu kretanja. Neka traži prostor i ide tamo gdje se dobro osjeća… Dobio sam u prvom dijelu utakmice ono što sam tražio. Dok se nije počelo kasniti u bloku, kada se nisu pravodobno popunili prostori, zatvarali rupe gdje je trebalo, oni su dolazili do nekih situacija ispred našeg kaznenog prostora. Imali smo nekoliko matnih situacija, to su utakmice u kojima to treba zabiti! Indiviualna kvaliteta mora doći do izražaja. Tamo gdje je bilo najviše upitnika, u obrani, ljudi igraju treću utakmicu zajedno, sve je štimalo.


Karakteristike


Ovo je vaša četvrta »Rijeka«. Nakon one prve što ste naslijedili i doveli do Europe?


– Kompozicija momčadi je najbitnija. Karakteristike igrača su nešto drugo…


Zbog toga ste i sustav promijenili, u 4-4-2?


– Utakmice i trening pokazali su mi da imamo dva napadača koji su kompatibilni, koji mogu kvalitetno surađivati. Treba sve dotjerati. Želio bih bržu loptu, ne trčanje, već tranziciju lopte. Brza lopta daje nam okomitost. Jedno je HNL, drugo Europa.


Otišli su stoperi Samardžić i Lešković, Mitrović je igrao prošle sezone…?


– Igrao je u paru s Leškovićem ili Samardžićem. Bilo je drukčije. Sada je veća odgovornost. Mitrović i Elez, tu je i Šofranac koji dolazi. Mladi su, bitno je da drže koncentraciju. Moramo ih napraviti življijim i odlučnijim u igri jedan na jedan. Situacija iz Isanbula u 93. minuti govori da nam nedostaje nešto malo drskosti, bezobraznosti. Da se stane na loptu. A ne reagira naivno, tako visoko, da se ispadne iz igre. To je škola.


Sudac nije dosudio kazneni udarac za domaćina, Prskalo je ispravio taktičku grešku svoje ekipu u postavljanju nakon što je »Rijeka« mogla sve riješiti u svoju korist?


– Bezjak je igrao rukom, bio je kazneni udarac. Valja kazati da su Turci lako padali, brzo im je norveški sudac sudio prekršaje. Nabacivali su lopte u naš kazneni prostor. »Rijeka« će uvijek stvarati prigode, druga je priča koliko ćemo ih realizirati. Tomasov je u drugom poluvremenu mogao bolje reagirati na Gavranovićevu loptu. Imali smo još nekoliko situacija u kojima je nedostajalo mirnoće. Odlučnosti. Brzopleto tražimo zadnji pas. A ne igrom jedan na jedan, jer imamo igrače za to. Pokzali smo to u HNL-u, ali u Europi su jači igrači i teže je to realizirati.


U Istanbulu je »Rijeka« dobila obranu, posebice dva stopera, vratara Prskala koji je hrabro istrčao u 93. minuti, te Zutu koji je strpao u džep Višću, razoružavši sve kritičare?


– Zuta je često bio meta kritika, ponekad i opravdano, znamo koliko može ofenzivno. Do samog početka sam se lomio, ali Zuta je odigrao poštenu utakmicu i neutralizirao Višću. Ne volim hvaliti pojedince, ali Zuta zaslužuje sve komplimente. Kući će trebati više raditi u fazi napada, ali…Vratar? Prskalo je pokazao da je zaslužio jedinicu. Naplatio je ono što ulaže u sebe.


Komunikacija


Faza obrane, »Rijeka« se nije branila…


– Ova se ekipa ne može braniti! Netko je napisao da će ove sezone najbolja »Rijekina« obrana biti – napad. Slažem se. Profil igrača diktira način igranja. Igrači moraju biti tjelesno maksinalno spremni, koncentracija i suradnja moraju biti na razini. Nisam još zadovoljan tom komunikacijom. Bilo je i malo galame na poluvremenu. Neki su bli pospani. Ali hrabro je momčad ušla u utakmicu, pokazala mi je, a vjerujem i svima oko nas, da ide prema – dobrome! Nije to više alibi igra, čekanje ispred kaznenog prostora na barikadama pa što bude…


Stvorili ste ekipu koja igra napadački nogomet bez obzira na to što ste u jednom trenutku zavapili – dosta te improvizacije. Što ako ode i Tomasov?


– Improvizacija? To sam rekao sam sebi! Morao sam prelomiti u sebi hoću li uigravati Bradarića na stoperu ili na srednjem veznom. Odlasci i dolasci na Rujevici su naš način života. Ne ide bez toga. Platit ćemo neke cehove, slabijim utakmicama…


Rad i strpljenje jedina su formula?


– Slažem se. Apetiti su, međutim, veliki. I to potpisujem. Letvica mora biti visoko postavljena. Da se vratim toj improvizaciji, rekao sam si nemoj predugo čekati, odluči. Nakon što sam lani vaganjem samo izgubio. Doći će Europa, a neću imati sastav. Odlazak će se ionako dogoditi, ako dođe ponuda. Misli su neki da šaljem neke poruke. Kome? Svaki dan se čujem s Miškovićem, svaki dan sjedim s Juričićem… Poruke su eventualno odaslane igračima. Imam dvije mogućnosti. Nastaviti raditi i stvarati kako bi momčad što prije bila bolja ili reći Miškoviću da to ne ide više tako. Brzo se može složiti momčad, ali za kvalitetni pomak trebat će strpljenja. Ova »Rijeka« u nekim momentima igra dobro!


Što će donijeti sustav 4-4-2?


– Sada smo nas dvojica u – brojkama. Želio bih da ne robujemo sustavima, cilj je sa što više igrača doći u završnicu. Od jednog veznog tražit ću da bude puno bliže suparničkom golu. Igračima dajem slobodu razmišljanja, neka ga intuicija vodi u situaciju da poentira ili asistira. Mislim na Gavranovića, Pored sebe ima radnika Bezjaka, razvlačit će i pritiskati. Moramo samo biti brži.


Bezjak i Gavranović su igrači koji trebaju dobiti one utakmice od 1:0… Kada ne ide, poništiti silne remije iz prošle sezone….


– Kvalitetu imaju, potvrdit će ju, uvjeren sam, upravo na taj način. Ali neko mora donijeti loptu. U Istanbulu smo u nekim trenucima, budimo pošteni, mogli bolje odigrati.


Rezultati


Kakvu momčad »Basaksehira« očekujete na Rujevici?


– Kvalitetniju i koncentriraniju. Shvatili su da »Rijeka« nije ekipa za prebiti preko koljena. Mislili su da će biti lakše…Očekujem suparnika koji će čekati na taj svoj pogodak. Mi ćemo sigurno doći u tri, četiri situacije za gol. U takvim utakmica moraš poentirati. Sjećate se stative protiv »Aberdeena« u 10. minuti, sve je krenulo nizbrdo. U Istanbulu je Tomasov imao prigodu u 54. minuti. Za stvaranje uspjeha u Europi takve smo lopte slali u mrežu.


Je li uzvrat s »Basaksehirom« najteža utakmica kvalifikacija za Europsku ligu?


– Nakvaliteniji su od svih sedam dosadašnjih suparnika. Bolji od »Stuttgarta«, kakav je bio u trenutku kada je igrao s nama. O snazi Turaka govori novi stadion i cijeli aparat, koliko ulažu i koliko plaćaju igrače. »Rijeka« nikada neće doći do te financijske razine. Zbog toga nam treba više entuzijazma. Pozitivne energije. Neki igrači moraju dati više.


»Hajduk« je morao dovesti slovenskog trenera da bi pokušao dobiti Kekovu »Rijeku«. Osam pobjeda i pet remija do sada…?


– Pitajte Branu Oblaka… Rezultati govore puno. Jedino su mjerilo rada.


Veselite se susretu s »Hajdukom« i Pušnikom?


– Veselim se svakoj utakmici. Vratio se i moj dobar prijatelj Tomo Ivković, čujem komentirao je »Rijeku«. Volim rivalstvo, suradnju, iskrenost.


Jeste li sada opet sretan čovjek nakon izvjesne krize na kraju prošle sezone?


– Želio bih da su neke stvari drukčije. Ne bojim se ni kritika, ni podmetanja. Bole me neke insinuacije koje nemaju veze s realnošću. Znam da me čeka krvav posao, neki jedva čekaju moju grešku, a radim ih svaki dan…Napravio sam jednu u Istanbulu, ali je neću otkriti. Pojedinac ne može biti bitan, »Rijeka« mora biti institucija. Način života, kako govore. Nikako pojedinac. Danas si Bog, sutra si govno! Upravo tako napišite.