Trener "Rijeke" teško primio poraz

Kek na udaru kritika: Neću se skrivati, kriv sam za poraz od Dinama! Neka me smijene!

Ivan Volarić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Slobodno napišite da sam ja odgovoran za ovaj poraz. Neću se skrivati! Nemam problema s time, odgovoran sam za ono što se događa na terenu. Ako netko misli da možemo ići dalje – dobro, ako netko misli da bi netko drugi mogao nastaviti moj posao, onda neka tako postupi – kaže Kek



RIJEKA Matjažu Keku teško je pao prvi poraz ove sezone u domaćim natjecanjima od izravnog konkurenta u borbi za naslov prvaka, a još teže kritike i pozamašno razočaranje u klupskom okruženju što je sve očekivano s obzirom na to da je ojačana momčad »Rijeke« otputovala u Maksimir s ciljem da se vrati barem neporažena i tako zadrži priključak za modrim liderom. Umjesto toga, »bijeli« su nakon obećavajućega prvoga poluvremena u nastavku primili tri pogotka i doživjeli (pre)težak poraza koji je utoliko bolniji kada se uzme u obzir način na koji je došlo do njega.


Igrači »Rijeke« u nastavku su se potpuno povukli, a nakon što su primili prvi pogodak došlo je do svojevrsnog raspada sustava. Kao da je svima u bijelim dresovima laknulo što više ne moraju održavati živima nade u pozitivan ishod. Očito je da je momčad pokleknula pod teretom borbe za naslov prvaka što dovodi u pitanje mnoge stvari: od karaktera igrača preko psihološke pripreme pa do načina igre koji upražnjava ova momčad.


Jedno je sigurno: kvalitetom ovi igrači »Rijeke« sigurno ne zaostaju za »modrima« onoliko koliko to sugerira konačan ishod derbija.


Kontra dogovora


– U prvom poluvremenu smo držali raspored, imali organizaciju u igri i dobro parirali »modrima« – započeo je Kek dan nakon teškog stradanja u Maksimiru. – U igri prema naprijed nam je u nekim situacijama nedostajao točniji zadnji pas, odnosno morali smo ići odlučnije jedan na jedan. U nastavku se raspao raspored u sredini terena, suparnički igrači su nam počeli izlaziti izravno na zadnju liniju. Kada igraš protiv »Dinama«, onda se takve greške ne smiju dopustiti. Drugi gol primili smo iz prekida, a znali smo da ćemo u tom dijelu biti deficitarni s obzirom na igrače koji su nam nedostajali. No, unatoč tome kod drugog gola je već Balaj bio u igri i morali smo bolje skočiti. Zadnji pogodak je stvar odnosa. Drugo poluvrijeme nije bilo dobro, a po meni je samo problem u tome što se nismo držali dogovora. Dok smo se držali dogovora dosta dobro smo parirali, nismo im, osim dva ulaska u šesnaesterac, dozvolili puno. U nekoliko navrata nismo kvalitetno zadržali loptu, a iz tih brzih prijelaza smo morali kvalitetnije reagirati. Je li pad u nastavku uvjetovan fizičkim ili mentalnim razlozima?

– To drugo poluvrijeme je bilo kontra svakoga dogovora. Igrači su nakon prvoga poluvremena vidjeli da mogu parirati, samo nam je trebao malo mirniji pas da dođemo u šansu. Vrlo je slikovito kako smo stajali kod prvoga gola, ali ne bih volio da se sve baci na vezne igrače. Jednostavno, u ovakvim utakmicama svaki pojedinac mora zadržati koncentraciju na visokoj razini u svih 90 minuta. Mi smo doživjeli poraz poslije 25 službenih utakmica, previsok, ali, s druge strane,  zaslužen. Ništa, moramo se sada koncentrirati na iduće utakmice, na »Hajduk«. Pred nama je još jedan derbi i moramo biti kroz svih 90 minuta bolji nego u Maksimiru.


»Dinamo« je kvalitetnija momčad, ali konačni rezultat derbija nije realan odraz razlike u kvaliteti između ekipa. Ova momčad »Rijeke« sigurno vrijedi više?


– Kada izgubiš 0:3, onda tu nema alibija ili isprika. Suđenje je bilo kvalitetno, uopće nije utjecalo na konačan ishod. Igralište je bilo dobro, a mi smo u nastavku utakmice reagirali suprotno svim dogovorima. Nismo bili disciplinirani, nismo bili u sistemu, jednostavno smo se raspali. U takvim okolnostima onda dolazi do izražaja pojedinačna kvaliteta. Prvi pogodak »Dinama« je ono što me kao trenera zabrinjava jer smo u tim trenucima stajali sasvim suprotno od onoga kako smo trebali stajati u takvim situacijama.


Velika očekivanja


Je li borba za naslov gotova priča ili postoje još određene nade?


– Prednost »Dinama« je velika, a mi se moramo vratiti našoj filozofiji razmišljanja o prvoj idućoj utakmici. Pitanje je neminovno ako se stavi u kontekstu najavljivane borbe za naslov prvaka, što je cilj kojega je klub javno istaknuo ove zime?

– Uvijek je tako u životu: velika očekivanja donose i velika razočaranja, ako se, naravno, ta očekivanja ne ispune. Imamo mi još puno toga za napraviti, puno toga se još ima za odigrati. Iz ovog poraza moramo izaći još moćniji jer ispred nas je već nova utakmica i nemamo puno vremena za analize. Vratit će nam se neki igrači čime ćemo dobiti na širini kadra. U derbiju smo na kraju išli na dva vezna igrača u sredini terena jer osim Geralda nismo imali više veznih igrača na klupi. Sigurno da je u tom dijelu nedostajalo malo širine, jer ni sa četiri napadača nismo ulazili u neke šanse.


Razmišljate li o promjeni načina igre s obzirom na profil igrača s kojima raspolažete?


– Ne bih o tome raspravljao javno…


Ali, igrači poput Mateija ili Gavranovića traže i da se način igre prilagodi njihovim kvalitetama i mogućnostima?


– Ne bih vodio u javnosti rasprave o takvim stvarima. Slobodno napišite da sam ja odgovoran za ovaj poraz. Neću se skrivati! Nemam problema s tim, odgovoran sam za ono što se događa na terenu. Izgubili smo jednu utakmicu nakon 25 kola i što sad? Idemo dalje! Ako netko misli da možemo ići dalje – dobro, ako netko misli da bi netko drugi mogao nastaviti moj posao, onda neka tako postupi.


Nitko ne tvrdi da morate otići, međutim činjenica je da je vaša momčad doživjela previsok poraz od izravnog konkurenta u borbi za naslov koji je posebno bolan zbog načina na koji je došlo do njega?


– Vidjelo se već protiv »Lokomotive« da imamo određenih problema i sigurno je da će trebati određeno vrijeme da se neke stvari poslože.


Željeli smo dobiti


Zbog toga je i logično pitanje promjene načina igre u kontektstu zimskih prinova. Problem je što ćete to morati raditi u hodu, kroz prvenstvo?


– Radit ću svoje kao i do sada dok me puste da radim. Znam da radim pošteno. Moja odgovornost na terenu je sto posto, to prihvaćam i tu je priči kraj. Mi smo željeli dobiti utakmicu u Maksimiru, a različiti su putevi do pobjede. Prvo poluvrijeme je za mene bio OK, a nakon žezdesete minute smo se raspali, što je ujedno i pitanje karaktera ekipe. Nije bilo nikoga da podvikne… Ali, neću na igrače, neću sada tražiti krivce negdje drugdje. Moramo analizirati utakmicu, pripremiti se za »Hajduk«. Ako me puste da vodim tu utakmicu, ako ne, neka me smjene. Znam što dajem za ovaj klub, dajem cijeloga sebe… Što se uigravanja novih igrača tiče, tako je bilo i prošle i pretprošle godine.


Ali, za razliku od prošlih godina sada su okolnosti ipak drugačije s obzirom na visoke ciljeve i pritisak borbe za naslov prvaka?


– To sam prihvatio kao činjenicu, isto kao što je činjenica da smo morali dati gol u Maksimiru ako smo željeli ostati neporaženi. Sigurno je da ovu utakmicu nismo trebali izgubiti tako visoko, ali u tom drugom poluvremenu nismo dobro stajali, pojedinci su odigrali sasvim kontra onoga što smo dogovorili. Međutim, doista mislim da nema potrebe sve to objašnjavati i davati nekima materijala…


Morate objašnjavati zbog navijača kojima se mjesecima servira priča o borbi za naslov prvaka, a onda se doživi težak poraz u ogledu s izravnim konkurentom?


– Što drugo onda preostaje nego smjena trenera! Ponavljam, prihvaćam svoj dio odgovornosti, ali mislim da je u svo ovo vrijeme napravljeno previše toga dobroga da bi sada tražio krivce negdje drugdje. Ja sam jedini krivac i jedini odgovoran i neka me smjene ako tako odluče – zaključio je rezolutno Kek.