Korak po korak

Kek još ne prihvaća čestitke: ”Hvala, ali preuranjene su. U nogometu se događaju i čuda’

Ivan Volarić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Razumijem navijače, ljude koji nisu direktno u sportu, ali ima se još što igrati



RIJEKA Samir Toplak prvi je trener jednog hrvatskog prvoligaša koji je javno čestitao »Rijeci« na tituli prvaka iako matematika kaže da Riječanima za to treba još najmanje sedam bodova (pod uvjetom da uzmu bod u Maksimiru i da Dinamo dobije sve ostale utakmice).


– Prije svega sama priprema za ovu utakmice nam je bila nikakva jer su Komorski i Brlečić zaigrali bez dana treninga. Nadao sam se da ćemo se držati duže bez primljenog pogotka. Teško je bilo igrati nakon što smo dobili crveni karton, bila je to igra mačke i miša. Mogu biti zadovoljan s voljom i željom mojih igrača, te koliko smo držali nulu. Ovo je ipak bila neravnopravna borba. Čestitam »Rijeci« na pobjedi, navijačima i svima u klubu na ono što su pokazali ove sezone. Čestitam »Rijeci« na naslovu prvaka! – kazao je trener »Intera« koji nije promjenio svoje stavove ni nakon primjedbe da teorija još uvijek dopušta mogućnost »Dinamo« istopi »Rijekinu« prednost.


– Ono što osjećam to kažem, trebalo bi se dogoditi svjetsko čudo da »Rijeka« ne postane prvak. Vjerujem da je to riješeno – kazao je Toplak i napustio prostor klupskog pressa prije nego što je došao trener »bijelih« Matjaž Kek koji se zahvalio kolegi na čestitkama, ali mu ne pada napamet reći da je »Rijeka« stigla do naslova prije nego što se ne iscrpe i matematičke šanse.




– U nogometu se događaju velika čuda. Znate i sami kakav sam i nije lako kada moram stalno upozoravati. Razumijem navijače, ljude koji nisu direktno u sportu, ali ima se još što igrati. Petnaest bodova je još na raspolaganju, a matematika je jednostavna. Moramo gledati iz utakmice u utakmicu. Hvala na čestitkama, ali još su preuranjene. Napravili smo još jedan korak, slijedi nam teška utakmica protiv »Lokomotive«. Sada će krenuti priče, a mi moramo biti koncentrirani na naš rad i pustiti sve drugo sa strane – kazao je Kek i osvrnuo se na utakmicu. 


– Zasluženo smo dosta rano došli do onoga što smo željeli – mirne utakmice. Možda je nedostajao još koji gol zbog gledatelja, zbog dojma, ali ovo je ipak bila treća utakmica u tjednu i igrači su napravili ono što smo svi htjeli – zadržali smo bodovnu razliku. Sada imamo tjedan dana mira da se pripremimo za prve utakmice koje direktno odlučuju o naslovu. Hvala publici, posebno raspjevanoj u drugom poluvremenu čak s nekim sarkastičnim ulogama. Volim da su gledatelji zadovoljni kada dođu na stadion. Baš zato mi je nedostajao još koji gol. 


Mario Gavranović je konačno naplatio brojne promašaje, iako je dojam da se još uvijek muči s realizacijom.


– Falio nam je još koji gol i kod njega i kod Franka, ali to su sada stvari koje treba osjetiti. Kada se napadaču zatvori onda ponekad treba neke stvari riješiti na silu.. Mario je zabio, a Franka sada treba malo odmoriti za finiš sezone. Način na koji ulazimo u šanse je OK. Drago mi je kako smo priveli utakmicu kraj bez kartona i pritom odmorili Bradarića. Čestitke »Interu«, dobro su se držali s igračem manje. Oni mogu biti nezgodni, ali bili smo dominantni.


Na što ste mislili kada ste rekli da treba odmoriti Franka Andrijaševića?


– Odmoriti od nekih razmišljanja. Previše puta nas je nosio, dao je previše odlučujućih golova. Moramo popričati i dati mu moć i dinamiku koja mu možda nedostaje. Odigrao je u nizu sve utakmice, što nije slučaj ranijih sezona. Drago mi da nema ozljede. Sve to skupa je OK. Treba malo mirnoće i koncentracije, koji trening na planu realizacije i bit će to sve OK – poručio je trener Riječana.