Pod riječkom urom

Kek će modrima danas servirati »mozak s jajima«

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Koliko je maksimirska utvrda neosvojiva za Riječane kada su u pitanju prvenstveni susreti najbolje svjedoči podatak da je u više od sedamdeset godina povijesti Rijeka pobijedila samo šest puta. 



Ako 23. svibnja iznad Rujevice zasja sunce Rabuzinovo to će značiti da je Rijeka obranila prošle sezone osvojeni trofej tako da je pokorila dva najljuća rivala. Dinamo u polufinalu i Hajduk u završnoj utakmici što se igra u Vinkovcima! U Kupu nema pomoći, svaka je utakmica sa štitom ili na njemu. Rijekin put do finala vodi preko Maksimira i utakmice s Dinamom. Prošle sezone Matjaž Kek je stavio ruku na svoje drugo sunce tako da je u Varaždinu održao lekciju bugarskom treneru Ivajlu Petevu (3:1). Prije toga im je uzeo i prvenstvo. U dvije utakice je Kek dobio Zorana Mamića (oba puta) u finalnim susretima prije četiri godine!


Zanimljivo, za razliku od Poljuda, gdje Kek nije nikada izgubio (šest pobjeda i isto toliko remija), u Maksimiru slovenski čarobnjak nije nikada pobijedio u borbi za prvenstvene bodove. Pobjedu u prvoj finalnoj utakmici Kupa 2014. godine potpisao je – Tomečak.


Koliko je maksimirska utvrda neosvojiva za Riječane kada su u pitanju prvenstveni susreti najbolje svjedoči podatak da je u više od sedamdeset godina povijesti Rijeka pobijedila samo šest puta. Prvi put 1965. godine (3:2) trima pogocima Tončija Gulina (Jerković i Belin za Dinamo) kada je trener bio Stojan Osojnak. Posljednji put prije osam godina (2:1) kada je trener bio Nenad Gračan. Ubrzo je smijenjen… Gračan je potpisao još jednu pobjedu, one 1999. godine (pogodak Balabana), a od trenera slavili su još Brnčić (dobio svog kuma Ćiru Blaževića), Katalinić i Skočić. I to je sve!




Utoliko je vrijednija ona Kekova pobjeda u Kupu prije četiri godine. Riječani su u Maksimiru k’o bosi po trnju…


Rijekin je trener nakon poljudske utakmice odmah najavio desant na Maksimir. Jer, osim što želi skinuti skalp vodećoj momčadi prvenstva, još više gori od želje da se još jednom sastane s Hajdukom u finalu Kupa u Vinkovcima. Istina, četiri dana ranije, isti će suparnici igrati na Rujevici za prvenstvene bodove, ali finale je samo jedna utakmica. Utakmica koja piše povijest. Kek je s Rijekom osvojio dva Kupa i Superkup (sve protiv Dinama), nakon jedanaest godina skinuo je krunu Zdravku Mamiću, Rijeka je osvojila prvenstvo! Triput je igrao u skupinama Europske lige. Svake godine s novom ekipom.


U Maksimiru će predstaviti svoju desetu Rijeku u pet godina. Nakon Poljuda, gdje je sve predvidio u taktičkom smislu, utakmica je bila preslika s »ploče u svlačionici«, odnosno kako se to modenije danas kaže – videoanalize, samo što nakon pogotka Čolaka nisu zabili Heber i Acosty. Hajduk je Keku pobjegao iz vrše. Nije ona iz Piranskog zaljeva… U Maksimiru Rijekin strateg od svoje momčadi traži potvrdu činjenice da raste iz utakmice u utakmice. Da ima »mozak s jajima«. Mudrosti i hrabrosti. Naravno, osim znanja, jer to nije sporno, barem nakon pet posljednjih utakmica i čak 16 postignutih golova. Maksimir je idealna pozornica, suparnik najbolja hrvatska momčad, poslije Rijeke, barem zasad, za potvrdu onoga što su pokazali do sada nogometaši Rijeke.


Dinamo je favorit. Rijeka vjeruje u – iznenađenje! U svoju igru. U Kekovu sastavu neće biti Čolaka, veoma bitnog igrača nove Rijeke, najvjerojatnje će ga zamijeniti Puljić, onaj napadač koji je i Milanu zabio iz slobodnog udarca… Vraća se Leovac pa će Zuta opet igrati desnog beka. Acosty ili Krvžić na desnoj strani jedina je dilema, čini se. Jer, Heber će na lijevo krilo… Dinamo je raskošno jak, vidjet ćemo koliko je Rijeka spremna za velika ostvarenja. Dobiti Dinamo, nakon toga i Hajduka…


Sudačke analize Jadranskog derbija pokazale su da je Ismajili trebao dobiti drugi žuti karton, isključujući, nakon manje od pola sata igre… Da je Čolak napravio glupost, ali još veću sudac Pajač. Vratar Hajduka, Letica, zaslužio je Oskara za glumačku predstavu.