Trener NK Rijeke

Kek: Nagovještaji su brojnih promjena, ali ja bih se, prije svega, koncentrirao na »Rudeš«

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Apeliram na ekipu da se u pristupu i izvedbi ponaša kao u zadnjim utakmicama. To je bio pravi gard. Ajmo zajedno s onima koji će doći na Rujevicu pozitivno završiti godinu – kaže Matjaž Kek



Danas će se na Rujevici spustiti zavjesa na riječku nogometnu polusezonu, ali u prvom redu godinu koja će ostati zlatnim slovima upisana u klupsku povijesti zahvaljujući osvajanju duple krune i činjenici da su »bijeli« umalo ušli u skupnu fazu Lige prvaka. Jesen nije bila tako plodna kao proljeće. Riječani su sredinom jesenskog dijela sezone upali u vrtlog loših rezultata i slabih igara, što ih je stajalo (pre)velikog bodovnog zaostatka od lidera iz Maksimira. No, zato se na Rujevici mogu pohvaliti vrlo dobrim izdanjem u Europskoj ligi, plasmanom u polufinale Kupa ostvarenim prije nekoliko dana, a sve zajedno može se uljepšati i s prvenstvenom pobjedom nad »Rudešom«. Ukoliko »bijeli« danas svladaju posljednju momčad lige, uplovit će u pauzu s četiri uzastopne pobjede što će ipak utjecati na dojmove koji će se zbrajati istekom prvog dijela sezone.


– U oba dosadašnja dvoboja s »Rudešom« vidjeli smo da je to ekipa koja posjeduje kvalitetu, koja te svojim načinom igrom može prisiliti da uđeš u probleme ako se dobro ne pripremiš na to – započeo je svoje obraćanje novinarima trener Riječana Matjaž Kek. – Igramo doma, protivnika znamo, a mi prije svega moramo razmišljati kako kroz svoju kvalitetu igre doći do cilja – bodova. Sada prije kraja sezone imamo malo više problema s ozljedama, igračima koji nedostaju. Kartoniran je Punčec, počeli su trenirati Heber i Bradarić, a vidjet ćemo što će biti s Elezom.


Protiv »Intera« su načeti i Gavranović, te Puljić?




– Oni su uz Kvržića trenirali smanjenim intezitetom. Mislim da će i Jelić otpasti jer je zbog problema s mišićem završio trening nakon desetak minuta. Sužava se krug kandidata, iako – upadaju juniori. Ristovski nije bio u kadru posljednje utakmice zbog bolesti, sada je OK. Trbušna viroza Acostyja će isto biti OK. Jedni ulaze, drugi otpadaju, ali to je uobičajeno u zadnjih par utakmica kada ne znaš do zadnjeg trenutka kako će izgledati momčad. Vidjet ćemo da li će nas uopće biti 18… Juniori koji s nama treniraju rastu, ali neću ići u klišeje i pričati o mladima. Kada dođe vrijeme i kada bude spreman sigurno će netko od njih isplivati. Apeliram na ekipu da se u pristupu i izvedbi ponaša kao u zadnjim utakmicama. To je bio pravi gard. ‘Ajmo napraviti sve da zajedno s onima koji će doći na Rujevicu pozitivno završimo godinu.


Iako bodovni učinak to ne sugerira, »Rudeš« je momčad koja vrlo dobro izgleda na planu igre?


– To je ekipa koja ima svoj stil igre, koja se bazira na brzoj transformaciji. Imaju brze igrače prema naprijed i brzo izlaze čvrstoga bloka gdje su rutineri poput Barbarića i Mesarića. Ako im pustiš prostora, ako nisi organiziran, onda ti mogu napraviti veliki probleme. Imaju igrače koji ti mogu napraviti šanse poput Budimira, Enterne ili našega Turčina. Ekipa su vrijedna respekta.


Tri uzastopne domaće pobjede sigurno su popravile samopouzdanje u vašoj momčadi?


– Način na koji smo došli do tih pobjeda je izuzetno bitan. U jednom trenutku smo bili dosta poljuljani, što je normalno jer nismo navikli gubiti. Bitno je bilo da su navijači stali iza ekipe i da su dali podršku igračima. Sigurno da kada pobijediš »Milan«, kada uđeš u polufinale Kupa, da je to OK. Čestitao sam igračima na tome, ali ih uputio na zadnju utakmicu, jer odnos je u prvom redu bio temelj toga da smo došli do našega cilja.


Da li vam je žao što dolazi stanka, a s obzirom na to da ste ušli u seriju pobjeda?


– Tko je pratio kako je sve teklo ove polusezone, zna da će nam dobro doći odmor – za resetiranje. Ekipa zaslužuje odmor.


U pogonu ste praktički od 10. siječnja?


– To je europska sezona, u jednom trenutku rekao sam da je ono bila polusezona za uživanje, a reći ću vam kada završi ova polusezona što mislim o njoj.


Raspust slijedi nakon »Bijele noći« u ponedjeljak navečer?


– U ponedjeljak imamo zakazano cijepljenje za gripu i »Bijelu noć«. Nakon toga igrači idu na odmor, okupljanje je 8. siječnja.


Između ta dva datuma će se dosta toga rješavati, nećete puno odmarati jer prijelazni rok je već počeo?


– Što se mene kao trenera tiče, sigurno da mi je potreban odmor, a prijelazni rok je vrijeme u kojem će kao i u svim drugim klubovima inicijativu preuzeti drugi ljudi u klubu. Tako je i kod nas. Puno se već nagađa i piše, ali sve je to uobičajeno. Problem je možda samo u tome do kada traje zimski prijelazni rok jer vrlo brzo će početi proljetni dio sezone. Nagovještaji su brojnih promjena, ali ja bih se, prije svega, koncentrirao na »Rudeš«.


Činjenica je da su neki igrači već otišli (Matei…)?


– To je pitanje za gospodu odozdo (klupski uredi ispod press centra op.a). Da ne bi opet slao nekome neke poruke… Koliko znam upita ima, vidjet ćemo kako će se to riješiti. Neki igrači su otišli samovoljno, a neki će otići. Bit će vrlo prometno kao i uvijek, ali sada smo na pola sezone i vrlo bitno je da se zadrži kompaktnost. To je moje osobno mišljenje, a drugi o tome odlučuju.