Prva prepreka

Kakav preokret u Gradskom vrtu! Andrijašević s dva pogotka doveo “Rijeku” do nove pobjede

Ivan Volarić

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL



OSIJEK U 85. minuti utakmice Alexander Gorgon izvukao se u jednoj polukontri iz zagrljaja osječke obrane, primio loptu koju je proslijedio u prostor za natrčalog Franka Andrijaševića. Osječki stoperi ostali su na širokom prostoru, a vratar Mikulić pokušao istrčavanjem spriječiti ono najgore. Nije imao šanse! Andrijašević je po ulasku u kazneni pogurnuo loptu kraj vratara i svojim drugim pogotkom na utakmici okrunio riječki preokret u nastavku vrijedan posebno dragocjene pobjede na otvaranju proljetnog dijela sezone. Riječani su nakon nepunih 24 sata vratili stvari u početno stanje, zadržali šest bodova prednosti nad »Dinamom«, te još jednom pokazali da osim raskošnog napadačkog potencijala posjeduju i silan pobjednički karakter. Da, pokazali su i da im je uža obrana u ovom trenutku u fazi – »rekonstrukcije«. »Bijeli« braniči bili su izdašni sponzori kod oba osječka gola. Spasili su ih suigrači iz ofenzivnog dijela. Unatoč slabostima u fazi obrane »Rijeka« je s obzirom na način na koji je došla do pobjede još jednom pokazala zašto važi za najvećeg favorita za osvajanje naslova prvaka.


Prvo poluvrijeme bilo je čisti užitak za sve, osim za navijače »Rijeke«. Gosti su igrali, stvarali prilike, a Osječani zabijali pogotke. Gosti su u prvih 20 minuta stigli do minimalnog vodstva i pritom propustili tri, četiri prave prilike. Vratar Mikulić bio je u tim trenucima najbolji pojedinac na terenu. No, onda je riječka uža obrana dvaput početnički pogriješila i vratila grogiranog domaćina u život. Na kraju su Riječani morali biti zadovoljni s golom zaostatka na poluvremenu iako su prema šansama zaslužili barem minimalno vodstvo.


Visoki presing


Visoki riječki presing mogao je donijeti rezultata već u 4. i 5. minuti kada je Franko Andrijašević u dva navrata presjekao dodavanja nadomak osječkog kaznenog prostora. Prvi put gurnuo je Gavranovića iskosa ispred Mikulića, ali je lopta od bloka završila kraj gola. U drugoj akciji Andrijašević je izmijenio dodavanje s Gavranovićem, te iskosa izašao na udarac, no Mikulić je odbio njegov udarac. I onda je u 21. minuti uslijedila akcija na desnoj strani osječkog kaznenog prostora. Vešović je proigrao utrčalog Bradarića na vrhu peterca, a Gavranović na drugoj stativi dočekao prizemno dodavanje za vodstvo »Rijeke« – 0:1. Vidno poljuljani Osječani mogli su ubrzo primiti drugi i treći pogodak, ali je Mikulić zaustavio udarce Gorgona (21′) i Andrijaševića (22′), koje su mnogi već vidjeli u osječkoj mreži. I onda je uslijedio osam žutih minuta gostujuće obrane, nekoliko vezanih individualnih pogrešaka koje su skupo plaćene.




Osječki napadači Muzafer Ejupi i Gabrijel Boban zavezali su u 23., odnosno 31. minuti u »čvor« Žutu, odnosno Šofranca, izostala je korekcija suigrača, a Lopa, odnosno Ejupi, ostali na otvorenom udarcu. Kod prvoga pogotka Lopa je poslao loptu ispod istrčalog Prskala, a kod drugoga je Ejupi potkopao loptu iznad istračlog Prskala. Elez pritom na gol-liniji nespretnom reakcijom nije uspio spriječiti ono najgore. Vrlo dvojbeno je i da li je Boban, uoči drugoga pogotka kod Ejupijevog dodavanja za leđa Šofranca, bio u nedozvoljenoj poziciji. Nedvojena je kvalitetna reakcija trenera Osječana Zorana Zekić koji je nakon primljenog gola povukao Škorića iz vezne u zadnju liniju, a braniča Lukića u vezni red, što je ipak donijelo određenu sigurnost i stabilnost domaćem zadnjem redu. Kako je reagirala uža riječka obrana kod oba pogotka, ni Kek vjerojatno ne bi pogriješio da je povukao Bradarića u zadnju liniju!


Očekivane promjene


Nastavak je donio očekivane promjene u zadnjoj crti riječke obrane. Matjaž Kek pružio je priliku za povratnički debi Romanu Bezjaku koji je završio na poziciji desne polušpice. Marko Vešović prebačen je na poziciju lijevoga beka, a Leonard Žuta ostao je u svlačionici. Treneru »bijelih« ubrzo se taj potez isplatio. U 56. minuti Gorgon je povukao loptu sa sredine i gurnuo u lijevo za natrčalog Vešovića koji je po ulasku u kazneni prostor potkopao loptu ljevicom, a trenutak kasnije ubačaj je na drugoj stativi dočekao glavom Andrijašević za novo izjednačenje – 2:2.


Izlaskom Gavranovića, a ulaskom Črnica uslijedile su nove rohade u riječkom napadu. Gorgon je završio u špici, a Črnic na poziciji lijeve polušpice. I nakon te promjene moglo se promjeniti stanje na semaforu. U 73. minuti Andrijašević je pronašao Bezjaka koji je u padu efekto tukao iz prve, a Mikulić je izbacio loptu u korner. Tri minute kasnije Bezjak je uzvratio asistencijom Andrijaševiću čiji udarac s desetak metara je u odsutnom trenutku završio u Baraćevu bloku. Zekić je u posljednjih 15-ak minuta počeo vući poteze koji su jasno sugerirali da je zadovoljan bodom. Riječanima je razumljivo to bilo premalo. Strpljivo su čekali priliku za treći, pobjednički pogodak i dočekali je. I ne bi bilo pošteno da je u sudačkoj nadokadni vremena Bobanov pokušaj iz gužve završio iza Prskalovih leđiju mjesto u njegovu tijelu. Pobjedila je na kraju ipak momčad koja je po svemu to i zaslužila!


OSIJEK: Mikulić, Pušić, Lukić, Barać, Barišić, Lesjak, Mioč, Škorić, Boban, Lopa, Ejupi.


RIJEKA: Prskalo, Ristovski, Elez, Šofranac, Žuta, Bradarić, Mišić, Vešović, Andrijašević, Gorgon, Gavranović.


Sudac Mario Zebec (Čestica)


TIJEK SUSRETA;


90′ + 5′ – Gotovo je, Rijeka je upisala tri boda.


90′ + 4′- Boban nije uspio zabiti s nekoliko metara. Zamalo je Osijek opet izjednačio.


90′ – Igra se pet minuta nadoknade.


85′ – GOOOL! 2:3 – Gorgon je dobio zračni duel i pronašao Andrijaševića koji precizno lijevom nogom matira Mikulića.


83′ – Andrijašević u skoku nakon kornera, ali nije uspio najbolje zahvatiti loptu koja ide preko vrata.


73′ – Fantastičan udarac Bezjaka iz okreta, Mikulić izbija u korner.


72′  – Kek uvodi Črnica umjesto Gavranovića.


68′ – Gorgon je iz slobodnog udarca pucao malo pored vrata.


66′ – Velika šansa za Osijek, Boban je dao petom za Pušića, Lopa je probao iz okreta, a na kraju Ejupi tuče preko gola.


60′ – Vešović je napravio dar-mar na lijevom boku, prošao Pušića i ubacio po zemlji, ali obrana “Osijeka” čisti opasnost.


56′ GOOOL! 2:2 – Po lijevoj strani je pobjegao Vešović, ubacio za Andrijaševića koji glavom pogađa mrežu Mikulića.


49′ – Prvi pokušaj Bezjaka – glavom je tukao preko gola.


46′ – U momčadi “Rijeke” je povratnik – Roman Bezjak. 


45′ – Gotovo je prvo poluvrijeme.


38′ – Još jedna velika šansa za Osijek. Lukić se efektnom minijaturom oslobodio Šofranca, gol spašava Elez.


30′ – GOL! 2:1 – Preokret u Gradskom vrtu, Ejupi je postigao gol. Sve je napravio Boban, okrenuo Šofranca. Prskalo je obranio šut Bobana, ali Ejupijev nije mogao.


27′ – Andrijašević je nakon ubačaja Mišića glavom pucao preko gola.


25′ – Osijek je dobio krila, sada je s 20-ak metara šutirao Mioč, Prskalo je siguran.


23′ – GOOOL! 1:1 – Žuta je izgubio loptu, “Osijek” povukao kontru, a Ukrajinac Lopa poništio vodstvo Riječana.


21′ – Gorgon u šansi, Mikulić spašava mrežu čak davaput. Osječani su u ovom času na konopcima.


18′ – GOOOL! 0:1 – Vešović je ubacio s desne strane, Bradarić prebacio za Gavranovića koji pogađa praznu mrežu za vodstvo Rijeke


16′ – Prvi kornet za Osijek nakon što Vešovića nije uspio proći Barišić.


10′ – Osječani nikako ne uspijevaju iznijeti loptu preko centra.


7′ – Tukao je sada Mišić, Lukić odbio u korner.


5′ – Opet pogreška domaće obrane, pogriješio je Lukići. Andrijašević dolazi u priliku za šut, ali Mikulić brani efektnom paradom.


4′ – Lesjak je izgubio loptu, Andrijašević se oslobodio čuvara i dao za Gavranovića čiji udarac prema golu obrana Osijeka skreće u korner.


3′ – Zasad nijedna momčad ne uspijeva povezati dva dodavanja, igra se prilično rastrzano.


1′ – Kreće susret. “Rijeka” nastupa u svojoj gostujućoj bordo garnituri dresova. S tribina se ori “Volim te Rijeko”, gostujuća momčad danas ima brojnu podršku svojih navijača.


0′ – Do utakmice je još 40-ak minuta. Objavljeni su početni sastavi, bez iznenađenja na obje strane. Na klupi Rijeke priliku čekaju Sluga, Kulušić, Čanađija, Črnic, Bezjak, Maleš i Martić.