POD RIJEČKOM UROM

Kada je Giuseppe Meazza igrao protiv Fiumana…

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Meazza u dresu Ambrosiane (Intera), prije 88 godina, protiv Rijeke kada je Inter napunio mrežu Riječana 8:1 (na Kantridi je bilo 1:2). Bilo je to 14. travnja 1929. godine.



HNK Rijeka jedini je hrvatski klub koji je kroz svoju povijest igrao u tri države. Uvijek na istom stadionu Kantrida, do preseljenja na Rujevicu. Naravno, za one koji kao preteču sadašnjeg kluba smatraju Fiumanu, osnovanu 1926. godine. Riječani su kroz burnu povijest grada na Rječini igrali Serie A, jugoslavensku ligu i sada HNL. Prije Miškovićevih trofeja, prvenstva, dva Kupa Hrvatske i Superkup, Rijeka je u bivšoj državi osvojila dva Kupa maršala Tita i Balkanski kup. Nikada nije ispala iz elitnog razreda nakon što se vratila u Španjolovo doba, 1974. godine.


Prvak Hrvatske i jedini naš predstavnik u Europi, tamo gdje je Rijeka bila davno prija ulaska u EU, sutra protiv Grka (AEK), otvara skupnu fazu Europske lige, a nakon toga odlazi u goste Milanu na stadion Giuseppe Meazza na San Siru! Meazza je bio igrač Intera koji je igrao i za Milan (i Juventus), za reprezentaciju Italije zabio je 33 gola. Bio je drugi strijelac (33) Serie A posljednje sezone u dvije skupine, kada je nastupala i Fiumana. Meazza u dresu Ambrosiane (Intera), prije 88 godina, protiv Rijeke kada je Inter napunio mrežu Riječana 8:1 (na Kantridi je bilo 1:2). Bilo je to 14. travnja 1929. godine. Gol na milanskom stadionu u ulici Goldoni postigao je Marcello Mihalich, koji je kasnije zabio 31 gol za Napoli, 7 za Inter… Fiumana je u Serie A dobila Fiorentinu, remizirala s Napolijem i – oprostila se od elitnog društva. Kako je došla preko noći, politički, tako je nestala, ali – sportski. Poglavlje za povijest. Fiumana od 1926., Kvarner od 1946., Rijeka od 1954., HNK Rijeka od 1994. godine. Četiri rođendana jednog kluba sa zapadne obale Rječine.


Bez obzira na nezaboravne utakmice s Real Madridom i Juventusom, najsjajnije stranice povijesti ispisane su u posljednjih pet godine. Dvostruka kruna, šampionski naslov i Rabuzinovo sunce (Kup) u samo nekoliko dana krajem svibnja podignuli su nogometnu temperaturu na Kvarnerskom zaljevu do kolektivnog ludila. Slavilo se sedam dana, slavi se još… Dani ponosa i slave. Zadovoljstvo nije mogla pomutiti ni propuštena prigoda za ulazak u Ligu prvaka (Olympiakos), u što je vjerovao Matjaž Kek. Inače se ne bi tako naljutio nakon onog poraza 0:1 na Rujevici… Europski biser, poput Stuttgarta prije tri godine, ostaje eliminacija Salzburga.




Rijeka sutra otvara svoje treće europsko poglavlje susretom s atenskim AEK-om. Nakon toga mora na noge »crveno-crnim vragovima« u Milanu, koji su u prijelaznom roku potrošili 240 milijuna eura za 11 novih igrača. Toliko je igrača dovela i Rijeka, ali za dva milijuna eura… Bonucci je na rimskom Olimpicu za svoju izvedbu protiv Lazija ocijenjen s četvorkom (ocjene su do do 10), a doveden je iz Juventusa za 42 milijuna eura (plaća 7,5 plus bonusi…), dok je Andre Silva plaćen 38, a Kessie 28 milijuna eura… Tek toliko da dobijete sliku protiv koga će Rijeka igrati 28. rujna na stadionu San Siro. Nije sve u novcu… Pričajte mi malo o tome kada je u pitanju današnji nogomet. Miš još nije uspio pojesti mačku…


Rijeka u susretu s Grcima mora pokazati da je u stanju uključiti se u borbu za drugu poziciju, onu iza Milana, s Austrijom i AEK-om.


Talijani se bavi Riječanima koji su osvajali medalje za Italiju. Poput Abdona Pamića (rođen u Rijeci 1933.), olimpijskog pobjednika (1964.) u brzom hodanju na 50 km, tenisačem Orlandom Sirolom, pobjednikom Roland Garrosa u igri parova, pa drugim tenisačem Kučelom… (Cucelli). Već spomenutim Mihalichem, pa braćom Varglien, Mariom i Giovannijem, koji su s Juventusom osvojili pet naslova. Loikom koji je do stradanja (Superga) s Torinom osvojio pet naslova. Rodolfo Volk bio je topnik Rome (103 gola).


Rijeka je pokrenula lavinu uspomena.